logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Vento 90' Diesel - Kontrolka ciśnienia oleju i buzer w trasie

oshi 12 Sty 2006 12:44 8690 16
REKLAMA
  • #1 2172611
    oshi
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Posiadam vento 90r diesel. Silnik chodzi bez zarzutu, wymieniłem olej.
    Problem polega na tym, że od czasu do czasu (w trasie) zapala sie kontrolka oleju i włacza sie buzer. Czujniki już sprawdziłem. Nie mogę znaleźć modułu od ciśnienia oleju.
  • REKLAMA
  • #2 2172755
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    Najlepiej sprawdzić faktyczne ciśnienie oleju manometrem wpiętym w miejsce czujnika.
    Może być też że czujnik jeśli jest stary reaguje na większe ciśnienie niż powinien i zapala kontrolkę.
  • REKLAMA
  • #3 2172893
    Mariusz Z.
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Tymi sygnalizacjami steruje czujnik umieszczony w obudowie filtra oleju. Uruchamia tą sygnalizacje wtedy, gdy cisnienie oleju spada poniżej 0,2 MPa a obroty przez 1 sek. są powyżej 2000. Świadczyć to może o uszkodzeniu tego czujnika lub o zużyciu silnika. W tym drugim przypadku konieczny remont silnika. Czasami też się tak dzieje, gdy zmienisz olej z minerala na syntetyk. W starych silnikach takiego numeru się nie robi gdyż syntetyk wypłukuje silnik i mogą się pojawić takie efekty j.w.
  • #4 2173220
    gordon1
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Nie pozostaje ci nic innego jak jechac do mechanika aby sprawdzic faktyczne cisnienie oleju , bo konsekwencje zbyt malego moga byc straszne (remont silnika a jak jeszcze ci padnie turbo .... wole nie konczyc) a jesli cisnienie bedzie ok to tylko wymiana czujnika i po sprawie , szkoda ze nie napisałes przebiegu i jaki olej był a jaki wlałes .Powodzenia .:D
  • #5 2180873
    promo211
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    mam vw golfa,imiałem to samą usterkę-zmieniłem olej na castrol gtx high mileage 15w40 i problem znikną:
    pozdrawiam Przemek
  • #6 2181515
    MendakP
    Poziom 11  
    Koledzy dobrze radzą, sprawdz to ciśnienie, jeśli zbyt niskie to świadczy to o zużyciu silnika. Jeśli będzie dobre to może być wina czujnika. A co do oleju to nieradze Ci wlewać olej syntetyczny do silnika który jeździł na mineralnym, wyplucze ci wszystkie osady i po sprawie(silniku)
  • REKLAMA
  • #7 2181522
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Napraw alternator i będzie ok stały numer w VW kończą się szczotki w regulatorze napięcia.
  • REKLAMA
  • #8 2182917
    Mariusz Z.
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    ponar napisał:
    Napraw alternator i będzie ok stały numer w VW kończą się szczotki w regulatorze napięcia.
    A co ma piernik do wiatraka?
  • #9 2183088
    slowmot
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    A jak sprawdzałeś te czujniki? podkładałeś je na nowe?Jeśli stało się tak po wymianie oleju świadczy to dobitnie o tym że masz w tej chwili olej o mniejszej lepkości-a co za tym idzie masz zbyt niskie ciśnienie na czujce górnego ciśnienia,które w samochodach vw mierzone jest przy 2000obr/min.Jeśli olej wlałeś dobry(?),to masz do bani czujnik ,lub też zbyt niskie ciśnienie rzeczywiste,lub też żle pracujący układ pomiaru obrotów.Dwie pierwsze rzeczy dają się łatwo sprawdzić -gdyż wystarczy wymienić czujkę na nową.(nie daj sie zrobić w konia przez sprzedawców -dla nich kazdy czujnik "ma chodzić", musi to być ten właściwy czujnik -czyli na właściwe ciśnienie)-pozdrawiam
  • #10 2183189
    aone
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Alternator gra tu duża role, to z niego w dieslu pochodzą informacje o obrotach dla modułu sterującego kontrolka oleju
  • #11 2183969
    slowmot
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    Tak ....ale kolega oshi nie wspomina nic tutaj że obrotomierz chodzi żle.Układ pomiaru obrotów chodzi z tego samego żródła co obrotomierz,więc to sprawdzałbym na końcu-zważywszy że rzecz nastąpiła po wymianie oleju.Nie bardzo wierzę w zbiegi okoliczności.
  • #12 2184118
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    Może kol. oshi zainteresuje się swoim tematem i powie jaki wlał olej, czy działa obrotomierz itp.
  • #13 2185018
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Alternator ma do czynienia dużo wskazówka obrotomierza nie zauważy a kontrolka zapali się.
  • #14 2186193
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Miałem też taki obiaw, czepiałem się tych samych rzeczy o okazało się że pompa olejowa wariowała.
  • #15 2190771
    figus2
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    i co zrobiłeś z tą pompą?
  • #16 2191712
    leszek sam
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    oshi pisze że wymienił olej,ale nic nie wspomina o wymianie filtra-może zapomniał wymienić ?
  • #17 2194507
    chodkii
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    miałem to samo w passacie jesli to nie niebieski przewodzik na alternatorze to zmierz cisnienie oleju u mnie zakończyło sie na szlifie wału korbowego i problem zniknął bezpowrotnie modół cisnienia oleju jest w liczniku i tam jest też buzzer

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Vento z 1990 roku z silnikiem Diesla pojawia się problem z zapalającą się kontrolką ciśnienia oleju i włączającym się buzzerem podczas jazdy. Silnik działa poprawnie, olej został wymieniony, jednak czujniki ciśnienia oleju zostały sprawdzone i nie wykazują uszkodzeń. Zaleca się pomiar rzeczywistego ciśnienia oleju manometrem w miejscu czujnika, ponieważ stary lub uszkodzony czujnik może reagować nieprawidłowo, zapalając kontrolkę przy wyższym ciśnieniu niż powinien. Kontrolę ciśnienia oleju steruje czujnik umieszczony w obudowie filtra oleju, który aktywuje sygnalizację przy spadku ciśnienia poniżej 0,2 MPa przy obrotach powyżej 2000 obr./min przez co najmniej sekundę. Przyczyną może być zużycie silnika wymagające remontu lub zmiana oleju mineralnego na syntetyczny, co w starszych silnikach może powodować wypłukiwanie osadów i spadek ciśnienia. Warto również sprawdzić alternator i regulator napięcia, gdyż dostarcza on sygnał obrotów do modułu sterującego kontrolką oleju. Problemy z obrotomierzem lub układem pomiaru obrotów mogą wpływać na fałszywe sygnały. W niektórych przypadkach przyczyną była uszkodzona pompa olejowa. Moduł ciśnienia oleju znajduje się w liczniku, gdzie jest też buzzer. Zaleca się wizytę u mechanika w celu dokładnej diagnostyki i ewentualnej wymiany czujnika lub naprawy pompy olejowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA