logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Presario 3000 - czarna matryca, czy wymiana jest konieczna? Koszty i dostępność

woppers 12 Sty 2006 22:00 1158 3
REKLAMA
  • #1 2174578
    woppers
    Poziom 2  
    witam,

mam laptopa -model jak w temacie, pzrywieziony ze Stanów 1,5r temu. Kilka dni temu odpalając go jak codziennie rano, matryca bya czarna. Po kilku próbach włączania i wyłączania dałem sobie spokój. Fakt,ze matryca reagowala z rzadką bo rzadką ale jakąś tam częstotliwoscią na przyciskanie tzw przycisku (kurde nie wiem jak to profesjonalisci nazywają), który gasi matrycę przy zamknięciu laptopa (no wiecie o co chodzi..). łapała wtedy na jakis czas normalny widok.
    Pan w serwisie HP powiedział ze potrzebuję nowa matrycę, albo podświetlac (tyle że samego podświetlacza nie można kupić)Ale czy na pewno? Jeśli tak to jaki jest koszt? I gdzie mam tego szukać, bo w Europie tego laptopa jeszcze nie ma....

THX za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 2175022
    yo.tony
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    W serwisie rozłożyli ci ten komputer żeby sprawdzić czy tak z góry bez diagnozy oszacowali straty?
    Może to po prostu taśma. U mnie obraz przerywał a jak znikał to pomagało wlasnie wcisniecie i puszczenie tego "przycisku" (też nie wiem jak sie nazywa, chyba nie ma fachowej nazwy, a jeśli ją ma to jest długa i opisowa :_)). Tyle że obraz na chwilę się pojawiał (mignięcie). Pod światło było widać, że wszystko się wyświetla, tylko bez podświetlenia...
    Chociaż tak z dnia na dzień, zeby cała taśma poszła... U mnie taśma najpierw delikatnie mrugała i musiałem dociskać panel w dolnej części.
  • REKLAMA
  • #3 2205279
    ANDRZEJ_9210
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    wymiana invertera w www.andnet.pl 300 zł - sprawdź
  • #4 2212681
    ruff22
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Heh za 300złotych to mozna kupić 20 inverterów na allegro .

Jezeli coś widać na ekranie ale słabo : świetlówka , inverter lub bezpiecznik na płycie

Jeżeli nic nie widać na ekranie tylko podświtlanie dziala , a dziala na zewnetrznym bezpiecznik .

W innych wypadkach zacząłbym od kabli matrycy .
REKLAMA