logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Presario R3000 - Czarna matryca, wymiana podświetlacza lub matrycy?

woppers 12 Sty 2006 18:07 2857 7
REKLAMA
  • #1 2173689
    woppers
    Poziom 2  
    witam,

mam laptopa -model jak w temacie, pzrywieziony ze Stanów 1,5r temu. Kilka dni temu odpalając go jak codziennie rano, matryca bya czarna. Po kilku próbach włączania i wyłączania dałem sobie spokój. Fakt,ze matryca reagowala z rzadką bo rzadką ale jakąś tam częstotliwoscią na przyciskanie tzw przycisku (kurde nie wiem jak to profesjonalisci nazywają), który gasi matrycę przy zamknięciu laptopa (no wiecie o co chodzi..). łapała wtedy na jakis czas normalny widok.
    Pan w serwisie HP powiedział ze potrzebuję nowa matrycę, albo podświetlac (tyle że samego podświetlacza nie można kupić)Ale czy na pewno? Jeśli tak to jaki jest koszt? I gdzie mam tego szukać, bo w Europie tego laptopa jeszcze nie ma....

THX za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 2179764
    bratyslaw
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    Cytat:
    Fakt,ze matryca reagowala z rzadką bo rzadką ale jakąś tam częstotliwoscią na przyciskanie tzw przycisku (kurde nie wiem jak to profesjonalisci nazywają), który gasi matrycę przy zamknięciu laptopa (no wiecie o co chodzi..). łapała wtedy na jakis czas normalny widok.

Może to jest jakiś trop... Czasem sam przycisk, połączenia itd...

Cytat:
    Pan w serwisie HP powiedział ze potrzebuję nowa matrycę, albo podświetlac (tyle że samego podświetlacza nie można kupić)

A po co od razu cała matryca?? Jak się chce i wie jak to można i tą naprawić. Świetlówki też można zdobyć (jeśli to ich wina).

Cytat:
    w Europie tego laptopa jeszcze nie ma....

...i raczej nie będzie...

Moja rada to pójdź do jakiegoś zaufanego speca co się na tym zna... Z serwisami autoryzowanymi od laptopów to różnie jest, oni nie bawią się w wymianę poszczególnych części na które składa się np. matryca czy płyta główna, wymianiają całe...
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 2248436
    profesore
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    czasem jest to wina taśmy lub przewodów łączących matryce z klawiaturą cała resztą , a raczej najcześciej , przewody i taśmy lubia się łamać i pękać pod wpływem częstego zginania :)
  • #4 2313761
    maciek604
    Poziom 2  
    witam mialem ten sam problem z tym samym kompem i musialem wymienic plyte glowna wiec jak chcesz to ci podam adees gdzie ci to zalatwia za 1300zł bo tyle kosztuje byla to opcja najtansza tylko uzbruj sie w ciepliwosc bo ja czekam na toi 2 miechy bo byl problem chyba ze teraz juz wiedza skad zamowic moj tel 604444904 jak masz pytania dzwon
  • REKLAMA
  • #5 2356437
    woppers
    Poziom 2  
    hehe! udało się, za 300zł!!!!!!!! znalazł się spec od elektroniki, pewnie jakiś zapaleniec i wymienił zaislacz (?!) do matrycy na inny, jakiś polski. Tojest nic- wbudował też coś co nazwał chłodnicą tego zasilacza - no bo logiczne zamiennik się przegrzewał, super gościu mówię Wam!
    ale dzieki za rady, przynajmniej wiem,ze nie byłem sam.
    pzdr
  • #6 3224152
    stivix
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam...
    Przepraszam ale podepnę się pod temacik...
    Mam Presario R3000 i jestem z niego zadowolony ale... Chciałbym dołożyć mu RAMu...
    Pod spodem jest klapka gdzie znajduje się jedna kość DDR ale czytałem opisy że ten sprzęcik ma dwie kości...
    Wyczytałem tez na stronach zza oceanu, że drugi DDR jest umiejscowiony "gdzieś pod klawiaturą" i nie ma do niego łatwego dostępu...
    Moje pytanie brzmi: jak się dostać do tego RAMu aby go wymienić na bardziej pojemny? Gdzie go szukać i jak demontować części aby je później złożyć bez uszkodzeń??
    Proszę o poradę...
  • REKLAMA
  • #7 3405683
    Davie81
    Poziom 12  
    Co do tego jak to zrobic to ja wiem, ale pan juz się chyba dowiedzial co nie?
  • #8 3405812
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6854
    mozna rozszerzyć do 2GB
    były dwa modele: nx9110 ( na Pentium) i nx9105( na Athlonie)
    pod markami r = Compaq, nx = HP-Compaq i ZV= HP
    płyty prawie te same/ matryce od 15 do 15.4 BW
    z manuala
    Cytat:
    "The notebook contains 2 memory slots, one of which is accessible for an optional 128-MB, 256-MB, 512-MB, or 1024-MB memory module upgrade.
    Depending on the notebook model, the notebook might ship with
    a vacant memory slot. On other models the memory slot contains
    a preinstalled memory module that can be replaced at any time.
    According to HP, the second memory socket is located underneath the keyboard, and may be inaccessible without the assistance of a technician. Consult your manual for more information."

Compaq Presario R3000 - Czarna matryca, wymiana podświetlacza lub matrycy? * uruchom google i znajdz manuala > tam wszystko opisane.....
    np. : http://h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/c00212209.pdf

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Compaq Presario R3000 po 1,5 roku użytkowania zaczął mieć problem z czarną matrycą, która czasowo reagowała na przycisk wyłączania ekranu przy zamknięciu laptopa. Serwis HP zasugerował wymianę całej matrycy lub podświetlacza, jednak podświetlacz jako osobna część nie jest dostępny. W dyskusji pojawiły się sugestie, że problem może leżeć w uszkodzonych taśmach lub przewodach łączących matrycę z płytą główną, które często ulegają złamaniu na skutek zginania. Jeden z użytkowników miał podobny problem i ostatecznie wymienił płytę główną za około 1300 zł, co było najtańszą opcją, choć czas oczekiwania wyniósł około dwóch miesięcy. Autor tematu znalazł jednak tańsze rozwiązanie za 300 zł, polegające na wymianie zasilacza matrycy na zamiennik oraz dodaniu chłodnicy, co rozwiązało problem przegrzewania. Wątek porusza także kwestie rozbudowy pamięci RAM w modelu R3000, gdzie jedna kość DDR jest dostępna pod spodem, a druga znajduje się pod klawiaturą, co utrudnia dostęp. Wskazano na istnienie dwóch wersji modelu: nx9110 (Pentium) i nx9105 (Athlon), z podobnymi płytami głównymi i matrycami o przekątnej 15-15,4 cala. Dostępne są manuale serwisowe HP-Compaq, które opisują szczegóły demontażu i rozbudowy.
REKLAMA