logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać kondensatory filtrujące do wzmacniacza z transformatorem?

Trenton 12 Sty 2006 22:26 5800 7
REKLAMA
  • #1 2174691
    Trenton
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Nie wiem czy dobrze napisalem w temacie ale chodzi mi o to jak dobiera sie kondensatory które filtruja sygnal zanim dojcie on do ukladów z danego transformatora czyli jaka pojemnosc zastosowac itd. Napisałem to tak z grubsza jak lajk ale nie znam sie zbytnio na budowie wzmacniaczy a meczy mnie ta sprawa od dosyc dawna.Z gory dziekuje za wyrozumiałość i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2174890
    darkfenriz
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    'Na oko'.
    Jest na przykład zasada milifarad na każdy amper prądu wyściowego ale różnie z tym bywa, można tę zasadę przyjąć za punkt odniesienia.
  • REKLAMA
  • #3 2177133
    Trenton
    Poziom 18  
    Dziekuje za pomoc. A jest moze na to jakis wzor? Wedlug twojej zasady to ile ma wyniesc pojemnosc kondensatorow do zasilania 12 V 2 ampery??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2178102
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    To polega na tzw. optymalizacji.
    Z jednej strony, zależy, jakie tętnienia napięcia dopuszczasz?
    Można by powiedzieć: - im większe kondensatory, tym lepiej, bo tętnienia są mniejsze.
    Z drugiej strony, zwiększając pojemność, w pewnym momencie osiągniesz taką wartośc całki I²t prądu ładującego i czasu, po włączeniu zasilania, że spalisz diody prostownika. Duży impuls prądu jest też szkodliwy dla samych elektrolitów.
    To, co napisał kol. darkfenriz:
    Cytat:

'Na oko'.
    Jest na przykład zasada milifarad na każdy amper prądu wyściowego ale różnie z tym bywa, można tę zasadę przyjąć za punkt odniesienia.

możesz śmiało przyjąć; wyjdzie Ci 2A x 1mF (to jest 1000µF), czyli 2mF. Najbliższe, w szeregu dostępnych w sklepach, są 2,2mF, tj. 2200µF.
    Napięcie zasilania nie gra w tych obliczeniach roli. Natomiast wpływa na ww. udar prądu podczas włączania. Przy wyższych napięciach trzeba stosować różne środki ograniczające prąd: termistory NTC, triaki zwierające, z opóźnieniem, rezystor szeregowy i inne.
  • Pomocny post
    #5 2178633
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    Trenton napisał:
    Nie wiem czy dobrze napisalem w temacie ale chodzi mi o to jak dobiera sie kondensatory które filtruja sygnal zanim dojcie on do ukladów z danego transformatora czyli jaka pojemnosc zastosowac itd. Napisałem to tak z grubsza jak lajk ale nie znam sie zbytnio na budowie wzmacniaczy a meczy mnie ta sprawa od dosyc dawna.Z gory dziekuje za wyrozumiałość i pozdrawiam.

Jeżeli chodzi o kondensatory w filtrze w zasilaczu to opisałem to 'liczbowo' w tym watku: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic314132.html
  • REKLAMA
  • #6 2181168
    Trenton
    Poziom 18  
    fotonn napisał:
    To polega na tzw. optymalizacji.
    Z jednej strony, zależy, jakie tętnienia napięcia dopuszczasz?
    Można by powiedzieć: - im większe kondensatory, tym lepiej, bo tętnienia są mniejsze.
    Z drugiej strony, zwiększając pojemność, w pewnym momencie osiągniesz taką wartośc całki I²t prądu ładującego i czasu, po włączeniu zasilania, że spalisz diody prostownika. Duży impuls prądu jest też szkodliwy dla samych elektrolitów.
    To, co napisał kol. darkfenriz:
    Cytat:

'Na oko'.

możesz śmiało przyjąć; wyjdzie Ci 2A x 1mF (to jest 1000µF), czyli 2mF. Najbliższe, w szeregu dostępnych w sklepach, są 2,2mF, tj. 2200µF.
    Napięcie zasilania nie gra w tych obliczeniach roli. Natomiast wpływa na ww. udar prądu podczas włączania. Przy wyższych napięciach trzeba stosować różne środki ograniczające prąd: termistory NTC, triaki zwierające, z opóźnieniem, rezystor szeregowy i inne.

A wystarczy jak zastosuje 1 taki kondensator o pojemności tych 2,2 mF czy wiecej sztuk bedzie potrzebne?
  • Pomocny post
    #7 2181219
    kt838a
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    witam, ja mam zasilacz o wydajnosci do 1A i zastosowałem 4,7 mF

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dobór kondensatorów filtrujących do wzmacniacza z transformatorem opiera się na zasadzie około 1 mF (1000 µF) pojemności kondensatora na każdy amper prądu wyjściowego. Przykładowo, dla zasilania 12 V i 2 A zaleca się kondensatory o łącznej pojemności około 2 mF (2200 µF). Większa pojemność kondensatorów zmniejsza tętnienia napięcia, jednak zbyt duża może powodować duże impulsy prądu ładowania, które mogą uszkodzić diody prostownika oraz kondensatory elektrolityczne. Przy wyższych napięciach stosuje się dodatkowe elementy ograniczające prąd rozruchowy, takie jak termistory NTC, triaki z opóźnieniem czy rezystory szeregowe. W praktyce można zastosować jeden kondensator o wymaganej pojemności lub kilka kondensatorów łączonych równolegle, co zależy od dostępności i wymagań konstrukcyjnych. Szczegółowe wyliczenia i przykłady można znaleźć na forach elektronicznych, gdzie omawiane są metody optymalizacji filtracji zasilania w układach wzmacniaczy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA