logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kabel ISDN z RJ-45 nadaje się do sieci Ethernet?

totenkopf 12 Sty 2006 23:16 1239 8
REKLAMA
  • #1 2174888
    totenkopf
    Poziom 11  
    Chcę połączyć komputery w sieci ethernet, z routera mam wyjścia RJ-45. Czy jak kupię zwykły kabel do ISDN (też ma złączki RJ-45) to wszytsko ruszy? Czy też sieć kompuerowa wymaga jakiegoś specjalnego kabla?
  • REKLAMA
  • #2 2175266
    elekrzysio
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    wystarczy do warunków domowych kabel UTP cat. 5E
  • #3 2175291
    jurex2
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    do warunków domowych to wystarczy nawet YTKSY albo YTDY - oczywiście normy tego nie zalecają................. - ale działa :)
  • REKLAMA
  • #4 2175606
    totenkopf
    Poziom 11  
    Ale czy kabel ISDN, taki ze sklepu telefonicznego, starczy? Tamte nazwy mi nic nie mówią, pierwszy raz sieć robie! :?:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2175755
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    totenkopf napisał:
    Ale czy kabel ISDN, taki ze sklepu telefonicznego, starczy? Tamte nazwy mi nic nie mówią, pierwszy raz sieć robie! :?:

Zależy jaka odległość będzie.

Jak chcesz mieć spokój to zakup przewód UTP kat. 5 - ma telefonicznym może działać, ale nie musi (dużo zależy od odległości).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2177684
    elekrzysio
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    popularna skrętka czyli utp kat 5 może pracować ok. 100-250m zależy czy są zakłucenia na dalsze odległości i przy rozdiale sygnałów na inne komputery trzeba ruter lub inne podobne urządzenie
  • Pomocny post
    #7 2179100
    ducker1
    Poziom 26  
    Ocena: 83
    zrób to na normalnej skrętce UTP 8 żył. około 80gr/m tylko musisz w odpowiedni sposób polonczyć we wtyczkach ale myśle że to jóż nie jest problem

Dodano po 11 [minuty]:

zrób to na normalnej skrętce UTP 8 żył. około 80gr/m tylko musisz w odpowiedni sposób polonczyć we wtyczkach ale myśle że to jóż nie jest problem
  • Pomocny post
    #8 2179172
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    totenkopf napisał:
    Na dystans 2m może i zadziała, na więcej będzie problem. Kup zwykły kabel sieciowy, dostaniesz go nawet czasem supermarketach, coprawda w kosmicznej cenie, ale kupisz go w niedziele.
  • #9 2181710
    totenkopf
    Poziom 11  
    Kupiłem 10m UTP w Selgros, dałem 50 PLN, dopiero teraz przeczytałem wasze posty, eh dałem draniom zarobić... Dzięki za info!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do połączenia komputerów w sieci Ethernet z wykorzystaniem routera z wyjściami RJ-45 zaleca się użycie kabla skrętki UTP kategorii 5 lub wyższej (np. cat. 5E). Kabel ISDN ze sklepu telefonicznego, mimo że posiada złącza RJ-45, może działać na bardzo krótkich dystansach (np. 2 m), ale nie jest gwarancją stabilnej pracy na dłuższych odległościach. Standardowa skrętka UTP 8-żyłowa zapewnia transmisję na dystansach do około 100-250 m, zależnie od zakłóceń i topologii sieci. Do poprawnego działania sieci konieczne jest odpowiednie zakończenie kabli we wtyczkach RJ-45 według standardów Ethernet. W warunkach domowych można czasem użyć innych kabli, jak YTKSY lub YTDY, jednak nie jest to zalecane normami. Zakup kabla UTP kat. 5 jest najbezpieczniejszym rozwiązaniem, dostępny także w marketach, choć czasem w wyższej cenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA