logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy da się połączyć internet kabelem Rj45 na RJ12 ?

ReY17 04 Lut 2019 16:09 3729 7
REKLAMA
  • #1 17754422
    ReY17
    Poziom 2  
    Dzień dobry, czy jest szansa na połączenie kabla rj45 z rj12 (6 żyłowy okrągły) tak żeby podłączyć do routera i żeby to działało?

Anetna od radiówki jest na dachu
    Router jest na I piętrze
    Biuro jest na parterze

mam internet radiowy i łączymy się z nim za pomocą wifi z routera z I piętra, chcemy przenieść router na parter do biura (więcej urządzeń musi być podpięte pod router drukarki itp)

Mamy podłączony kabel od anteny na dachu RJ45 do routera na I piętrze , w ścianach w instalacji jest pociągniemy kabel telefoniczny 6 żyłowy i mam pytanie czy jest możliwość połączenia kable rj45 z tym telefonicznym i tak żeby do routera podpiąć i żeby działało?

W załączniku schemat.

• REKLAMA
  • #2 17754455
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 271
    Marne szanse.
    Może sprawdzi się PLC?
  • REKLAMA
  • #3 17754461
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2357
    Jaki to przewód dokładnie? Chociaż pary są skręcone ze sobą? Można by spróbować wykorzystać dwie pary z tego przewodu, ale w zależności od niego efekty mogą być różne.
  • #4 17754681
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 137
    Nie powinno się tego tak robić bo to nie zgodne ze sztuką, ale może to nawet nieźle działać wszystko zależy jaki to kabel (patrz nadruk na izolacji) lub/i wrzuć jego zdjęcie po ściągnięciu izolacji
    Ile ten kabel ma metrów?
    Można spróbować na RJ-45 lub konwertery VDSL.
  • REKLAMA
  • #5 17756192
    ReY17
    Poziom 2  
    Tak wiem, że to nie zgodne z sztuką ale co ja poradzę, że tak zrobił elektryk...
    Kabel telefonicznyc ma ok. 5 metrów

w załączniku zdjęcia kabla 6 żyłowego

• REKLAMA
  • #6 17757320
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 137
    to nie jest kabel parowy-telefoniczny tylko alarmowy
    Jeśli ma tylko 5m to próbuj nie masz nic do stracenia
    potrzebujesz RJ-45 i zaciskarkę.
  • #7 17757424
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2682
    To zwykły YTDY 6x0,5mm stosowany do systemów alarmowych. Tak jak pisał kolega wyżej zawsze możesz spróbować.
  • #8 17890172
    weryfany
    Poziom 27  
    Ocena: 148
    Niestety u mnie prowizorka była na odległości 20m i też przewodem alarmowym i działało, sieć wewnętrzna była ale z jaką szybkością to nie powiem bo nie sprawdzałem.
    Mój przypadek to mieszkanie w bloku i piwnica (kratka wentylacyjna).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o możliwość połączenia kabla RJ45 z kablem RJ12 (6 żyłowym) w celu przeniesienia routera z I piętra na parter, gdzie znajduje się biuro. Odpowiedzi sugerują, że takie połączenie jest niezgodne z normami, ale może działać w zależności od jakości kabla. Użytkownicy wskazują, że kabel telefoniczny, który ma być użyty, to prawdopodobnie kabel alarmowy YTDY 6x0,5mm. Wskazówki obejmują użycie dwóch par z kabla lub konwerterów VDSL, a także zalecenie, aby spróbować, ponieważ odległość wynosi tylko 5 metrów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA