logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips TV – przebarwienia na kineskopie, biała linia i migający obraz po miesiącu

grzesiek2444 14 Sty 2006 00:56 1433 8
REKLAMA
  • #1 2178195
    grzesiek2444
    Poziom 12  
    witam
    Zakupilem tv philips tv ma okolo 1 miesiac sa przebarwienia na kineskopie tzn(po bokach niebieski jest fioletowy bialy kolor bardziej przypomina szaro jakis tam) i jest jeszcze linia pionowa biala przechodzi ona mniej wiecej przez srodek ekranu do tego czasami miga obraz po prwej stronie .Oddalem tv do serwisu i nic nie naprawili twierdzac ze u nich odbiera prawidlowo (tv odbiera tragicznie i potwierdzil to facet ktory przywiozl ten tv) jednak serwisant powiedzial ze mieszkam w zlym miejscy i dlatego sa przebarwienia itd Jak to jest ?usterka jest widoczna tzn kazdy bez zadnego naprowadzania widzi co jest nie tak w tym tv a serwis twierdzi ze mam sprawny tv co robic?oddac jeszcze raz do tego samego serwisu ?czy zglaszac to do innego? z gory dzieki
  • REKLAMA
  • #2 2178253
    Wojtek41
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Przebarwienia na ekranie mogą wynikać z dwóch powodów. Uszkodzony układ rozmagnesowujący, lub w wyniku mechanicznych zmian powstałych wewnątrz kineskopu.
    Układ rozmagnesowujący lampę kineskopową jest bardzo prosty. I myślę, ze w każdym serwisie bez problemów by go naprawili. Co zaś dotyczy zmian mechanicznych elektrod wewnątrz kineskopu i maski, to sprawa już nie jest taka prosta? Niewielkie zmiany można skorygować diafragmami na szyjce kineskopu. Ale przy dużych zmianach niestety problemu rozwiązać się nie da. Tylko wymiana lampy kineskopowej może skutecznie rozwiązać problem zabarwień. W dzisiejszych czasach, to chyba się nie opłaca.
    Ja w takich sytuacjach ustawiam na diafragmach kompromisową czystość ze zbieżnością. Tzn. kolory się trochę rozjeżdżają, ale plamy i zabarwienia są dużo mniejsze. Może akurat uda ci się znaleźć kogoś, kto już takie regulacje przeprowadzał i ma doświadczenie.. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 2178581
    modelmar7
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Spróbuj rozmagnesować kineskop w domu przy pomocy pętli.Jeżeli masz kolumny głośnikowe w pobliżu tv to je odsuń ,również inne urządzenia wytwarzające pole magnetyczne .Pamiętam klienta który przywiózł odbiornik z namagnesowanym kineskopem ,który rozmagnesowałem facet zawiózł go do domu i dzwoni wyzywając mnie od różnych tam.Pojechałem na miejsce i rzeczywiście bańka namagnesowana ,okazało sie że człowiek postawił sobie radiomagnetofon tuż przy tv.Nie mniej jednak usterka kineskopu może również powodować takie objawy.
  • #4 2178964
    grzesiek2444
    Poziom 12  
    Dzieki za odpowiedzi!Tylko ja nie rozumiem tego tv ma 1 miesiac i jest na gwarancji myslalem ze oddajac go do autoryzowanego serwisu mi to naprawia a oni mi wciskaja ze mieszkam w zlym miejscu chyba chodzi o grawtitacje i u nich odbiera doskonale co jest zapewne niemozliwe bo go przenosilem w rozne miejsca i wszedzie tak samo pozatym jest taka biala linia pionowa przez srodek ekranu(to tez jest denerwujace ) Co mam zrobic?serwis moze sobie tak uznac ze wd nich tv dobry jesli ewidentnie widac ze ma wady?Pytam sie was bo jakos serwisanci wiecie co nie co i dlatego prosze o pomoc ! z gory dzieki!
  • REKLAMA
  • #5 2179528
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Sprawdź czy przez EURO jest tak samo - jeżeli tak to TV jest EWIDENTNIE uszkodzony i wtedy serwis gwarancyjny musi ci to naprawić! Zawieź go jeszcze raz - jeżeli po trzeciej naprawie problem nie zostanie usunięty to masz prawo do wymiany sprzętu lub zwrotu gotówki. Nie kombinuj nic samemu - tylko upewnij się, że nie ma w pobliżu TV pola magnetycznego - patrz post poprzednika.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 2179581
    grzesiek2444
    Poziom 12  
    Ale ten gosc z serwisu napisal na gwarancji ze tv jest sprawny i jak z nim gadalem przez telefon to mi wmawial ze i nich wszystko wporzadku!Co mam robic oni sa zobowiazani prawnie wziac ten tv ?znowu im dam i znowu napisza ze tv sprawny co robic?

Dodano po 3 [minuty]:

I jeszcze chcialbym wyjasnic ze nie ma znaczenia czy przez euro czy nie ja go nie musze nigdzie podlaczac tylko wciskam przycisk gdzie jest ext i tam jak jest niebieski ekran to te wszystkie wady widac !Jak mam zrobic oddac do tego samego serwisu gdzie wmawiaja mi ze nie ma usterki czy gdzie do innego serwisu oddac z innego miasta?pomozcie !
  • #7 2179741
    kordzio
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    witam
    pozostaje zadzwonić do serwisu centralnego Philipsa, nawet 20 lat temu pracując w serwisie wymieniałem kineskopy (pamiętacie Rubiny?)w których nie można było ustawić za żadne skarby czystości pola.Ponieważ w pewnym okresie pogorszyła się też jakość kineskopów z Polkoloru dostaliśmy normy według których oceniało się ich wady.Takie normy są sądze i teraz,. ale wtedy i chyba teraz w momencie gdy producent nie uzna gwarancji to technik dostaje po kieszeni.Jak zwykle nie ma tego kto podejmie decyzje i na tym polega ta spycho-terapia.Jeżeli w takim razie TV sprawny jest tylko w serwisie to niech producent produkuje je z napisem TYLKO DLA SERWISÓW.Proponuje jednak serwis centralny Philipsa.
    pozdrawiam
    kordzio
    p.s. zrób zdjęcie nawet kilka w różnych miejscach w domu na AV nie musisz mieć anteny i im wyślij
  • #8 2180291
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    W takim razie ja bym jeszcze raz zawiózł TV do serwisu, a po naprawie zażądał, żeby go uruchomili na miejscu i pokazali, że usterka jest usunięta. Chyba, że do serwisu centralnego nie masz zbyt daleko...

Pozdrawiam.

P.S. Poczytaj warunki gwarancji na karcie gwarancyjnej.
  • #9 2186732
    kordzio
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    witam
    przy tym sprzęcie to serwis MUSI zabrać sprzęt do naprawy
    pozdrawiam
    kordzio

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z nowo zakupionym telewizorem Philips po około miesiącu użytkowania: przebarwienia na kineskopie (fioletowe i szare zabarwienia po bokach), pionowa biała linia na środku ekranu oraz migający obraz po prawej stronie. Serwis autoryzowany nie stwierdził usterki, twierdząc, że odbiór jest prawidłowy i sugerując, że problem może wynikać z lokalizacji użytkownika. W dyskusji wskazano, że przebarwienia mogą być spowodowane uszkodzonym układem rozmagnesowującym kineskop lub mechanicznymi uszkodzeniami elektrod wewnątrz lampy kineskopowej, które często wymagają wymiany kineskopu. Zalecane jest samodzielne rozmagnesowanie kineskopu za pomocą pętli oraz usunięcie źródeł pola magnetycznego w pobliżu telewizora. W przypadku utrzymania się problemów, należy ponownie zgłosić telewizor do serwisu gwarancyjnego, najlepiej do serwisu centralnego Philipsa, żądając demonstracji usunięcia usterki na miejscu. Jeśli po trzeciej naprawie problem nie zostanie rozwiązany, przysługuje prawo do wymiany sprzętu lub zwrotu pieniędzy. Wskazano również, że serwis ma obowiązek przyjąć sprzęt do naprawy na gwarancji. Dla dokumentacji zaleca się wykonanie zdjęć wadliwego obrazu i przesłanie ich do serwisu centralnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA