logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala ELMES CB32 - jakość komunikacji i bezpieczeństwo systemu

bhtom 16 Sty 2006 08:31 8208 8
  • #1 2185876
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 602
    Witam.
    Proszę o opinie na temat w/w centrali Elmesa.
    Wiem, że na forum jest dosyć sporo na temat alarmów bezprzewodowych ale mnie interesują aktualne informacje o tej centrali.
    Czy nie ma problemu z komunikacją bezprzewodową w takim systemie z CB32?
    Czy łatwo zakłócić, a tym samym unieszkodliwić taki system?
    Czy ta centrala składa się tylko z tej części z klawiaturą? tzn. cała jej elektronika jest w jednej obudowie (jeśli tak, to chyba duży minus takiego rozwiązania).
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #2 2185930
    marcinek77
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    bhtom napisał:
    Witam.
    Proszę o opinie na temat w/w centrali Elmesa.
    Wiem, że na forum jest dosyć sporo na temat alarmów bezprzewodowych ale mnie interesują aktualne informacje o tej centrali.
    Czy nie ma problemu z komunikacją bezprzewodową w takim systemie z CB32?
    Czy łatwo zakłócić, a tym samym unieszkodliwić taki system?
    Czy ta centrala składa się tylko z tej części z klawiaturą? tzn. cała jej elektronika jest w jednej obudowie (jeśli tak, to chyba duży minus takiego rozwiązania).
    Pozdrawiam.

zamontowalem juz kilka tych central CB32.klopotow z komunikacja nie zaowazylem.
    czy mozna latwo zaklucic..tego nie wiem!
    centrala i klawiatura jest w jednej obudowie.
    Nie zalecam montazu tej centrali gdzies przy wejsciu i uzywanie jej jako klawiatury...lepiej jest ja gdzies schowac i do uzbrajania stosowac piloty..i jezeli ma byc podzial systemu na strefy to zamontowac daleko od wejscia ale dostepne zeby wlaczyc np system na noc.
    Wada tego systemu jest to ze wew akumulatorki nie zasilaja zew sygnalizatora i latwo mozna wylaczyc system poprostu wyjmujac zasilacz..i bedzie wyc tylko wew sygnalizator wbudowany ktory nie jest bardzo glosny.
    Podsumowujac system dobry(jak na cene i to ze bezprzewodowy) pod warunkiem umieszczenia klawiatury/centrali w trudnodostepnym miejscu!!
  • Pomocny post
    #3 2185978
    kzaw
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Jest to dobre rozwiązanie do prostych systemów bezprzewodowych. Ja równiez nie miałem z nią większych problemów.Co do sygnalizatora zewnętrznego to ja zawszestosuję z własnym zasilaniem tak że nie ma problemu.
  • #4 2185998
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2186318
    marcinek77
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    norbert.s. napisał:
    ale z tego co widziałem na schematach to stosując sygnalizator zewn.trzeba wymienić zasilacz na 12v,jak wygląda ta sprawa?

niestety elmes zaoszczedzil na zasilaczu i daje w zestawie zasilacz 9V ktory niezabardzo nadaje sie do zasilania sygnal.zew...wiec trzeba zmienic na 12V...ale najlepiej podlaczyc CB32 do zasilacza buforowego zeby bylo zasilanie awaryjne(bo na wew akumulatorkach dziala tyko wbudowany sygnal.) lub tak jak kolega wyzej zaznaczyl zastosowac sygnalizator z wlasnym zasilaniem.
    Ale mysle ze ten alarm do podstawowej ochrony domku czy innego lokalu sprawdza sie!
  • #6 2186344
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2186401
    kzaw
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Są 2 rozwiązania. Osobny zasilacz do sygnalizatora.Drugie to centrala ta możliwość podpięcia zasilacza o większe mcy z tym że trzeba ją troszkę inaczej zaprogramować do tego zsilania i nie można wtedy korzystać z zasilania uzupełniającego bateriami aa. Opisane jest to w instrukcji centrali w dziale dotyczącym zasilania.
  • #8 2186493
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Centrala alarmowa Elmes CB32 to system bezprzewodowy, w którym elektronika i klawiatura znajdują się w jednej obudowie. Komunikacja bezprzewodowa działa stabilnie, jednak zaleca się montaż centrali w trudno dostępnym miejscu, aby utrudnić jej unieszkodliwienie. System posiada wbudowany sygnalizator wewnętrzny o niskiej głośności, a zasilanie z akumulatorków nie obejmuje sygnalizatora zewnętrznego, który wymaga osobnego zasilania 12 V. W zestawie znajduje się zasilacz 9 V, niewystarczający do zasilania sygnalizatora zewnętrznego, dlatego konieczna jest jego wymiana lub zastosowanie sygnalizatora z własnym zasilaniem. Możliwe jest podłączenie zasilacza buforowego, co zapewnia zasilanie awaryjne. Przy zasilaniu sygnalizatora zewnętrznego z własnym zasilaniem pojawia się ryzyko fałszywych alarmów przy zaniku napięcia sieciowego, co może być uciążliwe dla otoczenia. Centrala umożliwia podłączenie zasilacza o większej mocy, jednak wymaga to odpowiedniej konfiguracji i rezygnacji z zasilania bateryjnego. Ogólnie system CB32 jest oceniany jako dobry i ekonomiczny do podstawowej ochrony domów lub lokali, pod warunkiem odpowiedniego montażu i konfiguracji zasilania.
REKLAMA