logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak włączyć zapłon autka na pilota z 1-sekundowym impulsem 12V?

wloszek2 18 Sty 2006 18:27 1937 10
REKLAMA
  • #1 2193184
    wloszek2
    Poziom 11  
    witam mam problem tego rodzaju
    potrzebuje zrobic wlaczanie autka na pilota
    zaadoptowalem w tym celu centralke do otwierania drzwi z pilota
    steruje ona czterema slownikami tyle ze daje impuls o dlugosci 1s
    na rozrusznik wystarczy
    ale mam problem z zaplonem
    i tu wlasnie jest moje pytanko
    jaki mechanizm zastosowac by sie zalaczyl gdy otrzyma 1sekundowy impuls 12v a wylaczyl sie gdy otrzyma ten sam impuls 12v

prosze o pomoc
    z gory dzieki
  • REKLAMA
  • #2 2193339
    1robert
    Poziom 19  
    Ocena: 113
    najprościej chyba byłoby na dwu przekaźnikach - jeden wyjście podłaczasz pod wejście żeby sam się podtrzymał po załączeniu a drugim przerywasz ten obwód (musi być przekaźnikiem jakby odwrotnym - stale załaczonym a rozłaczaaającym po podanu impulsu). Dodać jeszcze jakąś diode coby sie sygnały nie pomieszały i ok- to chyba najprościej
  • REKLAMA
  • #3 2193425
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2193549
    wloszek2
    Poziom 11  
    zastosowanie przekaznikow odpada poniewaz zalaczaja sie one po otrzymaniu pradu 12v a ten plynie tylko przez 1s wiec i zaplon bedzie dzilal tylko przez 1s
    mialem tez centralke w ktorej moglem za pomoca zworkow ustawic sposob dzialania albo na 1 s albo raz naciskalem i sie wlaczal przekaznik a za drogim razem sie rozlaczal ale niestety cosik sie zchajczylo a cislej mowiac jakis uklad scalony poprostu sie wykruszyl i teraz ciagle dziala jeden kanal
    wiec uparcie bede szukal rozwiazania uruchomienia tego za pomoca impulsu

i prosze jak ktos wie gdzie takie cosik zakupic niech pisze
  • #5 2193587
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2193725
    1robert
    Poziom 19  
    Ocena: 113
    narysowalem sobie przekaźniki -faktycznie musi być jeszcze jeden sybnal - sory za zamieszanie- przerzutnik bedzie ok
  • #7 2193791
    wloszek2
    Poziom 11  
    sorki chlopaki ale dopiero zaczynam swoja przygode z elekrtonika
    podstawowe pytanie co to jest uklad j-k jak sie to montuje, gdzie i co tam jeszcze mozna powiedziec na ten temat

Dodano po 32 [sekundy]:

sorki chlopaki ale dopiero zaczynam swoja przygode z elekrtonika
    podstawowe pytanie co to jest uklad j-k jak sie to montuje, gdzie i co tam jeszcze mozna powiedziec na ten temat
  • REKLAMA
  • #9 2193862
    wloszek2
    Poziom 11  
    chodzi mi o to ze te strony mi nic nie mowia
    mam centrale z wyjsciem "+" i "-" pozniej przekaznik i stacyjka
    gdzie mam wpiac ten uklad ??
  • #10 2193896
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2193939
    wloszek2
    Poziom 11  
    oki
    z grubsza wiem na czym sie zaczepic
    dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uruchomienia zapłonu samochodu za pomocą pilota, który generuje impuls 12V o długości 1 sekundy. Centralka do otwierania drzwi z pilotem steruje przekaźnikami, które dają impuls wystarczający do rozrusznika, ale nie do podtrzymania zapłonu. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie układu przerzutnika J-K, który po otrzymaniu impulsu ustawia stan wysoki i podtrzymuje go do momentu otrzymania kolejnego impulsu, który resetuje stan. Przerzutnik J-K wymaga detekcji zbocza narastającego sygnału oraz odpowiedniego układu dopasowującego napięcie, zwłaszcza gdy używa się układów TTL na 5V, co wymaga przetwornicy DC/DC 12V/5V. Alternatywnie rozważano układ z dwoma przekaźnikami, gdzie jeden podtrzymuje obwód, a drugi go rozłącza, jednak przekaźniki działają tylko podczas obecności napięcia, co nie spełnia wymagań podtrzymania zapłonu. Wskazano również potrzebę zabezpieczeń, np. diod i optoizolatorów, aby uniknąć zakłóceń i uszkodzeń. Autor poszukuje praktycznych wskazówek dotyczących montażu i integracji układu J-K z istniejącą centralą i stacyjką samochodu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA