logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Polar - syk i brak działania po rozmrażaniu, możliwy problem z termostatem?

Raptor26 19 Sty 2006 15:16 3780 13
REKLAMA
  • #1 2195590
    Raptor26
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam!
    Jestem zielony jeśli chodzi o lodówki więc prosiłbym o pomoc.
    Mam starą lodówkę Polara. Dziś rozmrażałem ją i pod pojemnikiem z zamrażarnikiem był drucik i ten drucik wyciągnąłem przez przypadek usłyszałem jakiś syk i od tego momentu lodówka się nie włącza.
    Dodam że kiedyś już takie numery robiła że się wyłączała i dopiero regulacja potencjometrem od temperatury ją załączała, ale nie od razu.
    Co to może być ?? Termostat?? Nie słychać żeby agregat pracował, tylko w lodówce słychać jak woda gdzieś tam się przemieszcza. Wyłączyłem ją z prądu w ogóle.
  • REKLAMA
  • #2 2195977
    lidmar
    Specjalista AGD
    Ocena: 98
    urwałes kapilarę termostatu. napewno byla juz dobrze przerdzewiala bo jak by byla dobra to bys jej tak latwo nie urwał .wymien termostat bo ten to juz szrot.
  • #3 2195998
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Do wymiany zespół termostatu. W sumie to przyśpieszyłes sobie i tak konieczną robotę...
  • #4 2196023
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. W ten sposób uszkodziłeś termostat. Do wymiany.
  • REKLAMA
  • #5 2196136
    Raptor26
    Poziom 10  
    Tak sprawdziłem termostat i okazało się że kapilara była uszkodzona.
    Typ T 441 .Ile może kosztować kapilara, czy cały zestaw??Czy coś jeszcze muszę sprawdzić.
    Pozdrawiam
  • #6 2196216
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    Tylko cały termostat, kapilara jest wypełniona gazem i nie zmienia się jej. Koszt to 30-45 zł.
  • REKLAMA
  • #7 2196229
    Raptor26
    Poziom 10  
    Okazało się że w lodówce jest uszkodzona kapilara. Typ lodówki L14C, na termostacie było napisane T 441. Rok produkcji 1978 trochę stara ale działała do dziś. Ile może kosztować termostat?? CZy cały zestaw??
    Gdzie to mogę dostać w Poznaniu??
    Proszę o pomoc szanownych forumowiczów.
  • #8 2196243
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    Raptor26 napisał:
    Okazało się że w lodówce jest uszkodzona kapilara. Typ lodówki L14C, na termostacie było napisane T 441. Rok produkcji 1978 trochę stara ale działała do dziś. Ile może kosztować termostat?? CZy cały zestaw??
    Gdzie to mogę dostać w Poznaniu??
    Proszę o pomoc szanownych forumowiczów.

Kolego!!! Czy Ty jesteś poważny? Trzeci nowy temat o tym samym??? Poczytaj regulamin. I odpowiedzi innych na Twoje poprzednie pytania!!! Zaśmiecasz forum!!!
  • REKLAMA
  • #9 2196379
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1608
    Tam gdzie są części agd,taki termostat dostaniesz,spisz z niego dane a najlepiej weż ze sobą.W książce tel. znajdziesz adres hurtowni, albo puntu naprawy agd.Koniecznie przeczytaj post wyżej.
  • #10 2781057
    ajni
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    Pozwolicie że się dokleję do tematu bo nie chce zakładać nowego. Też miałem u siebie syk w lodówce ale przy rozmrażaniu chciałem to przyspieszyć i odbijałem grubą warstwę lodu spod zamrażalnika i pech chciał że przebiłem tą płytę z której jest zrobiony zamrażalnik i w której są wykonane rurki. Środek chłodzący zwiał. Lodówka to Polar 135 i mam pytanie czy da się czymś tą dziurkę (mała od czybkanoża około 1 na 1 mm) załatać aby napełnić układ spowrotem. Spawanie chyba dopada,może lutowanie albo zaklejenie czymś. Poradźcie coś, chyba że nic się nie da to trudno zacznę szukać innej lodówki.
  • #11 2781078
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 754
    Przecież sam chyba nie będziesz napełniał, a zawołasz chłodnika, który będzie wiedział jak zalepić.
  • #12 2781095
    ajni
    Poziom 20  
    Sam nie będę napełniał to oczywiste ale tak chciałem się dopytać co wy o tym sądzicie a co będzie miał do powiedzenia ten gość od lodówek. Bo lodówke mam 120 km od domu (akademik) i zastanawiam sie czy jest sens ją przywoić do tego gościa czy tam się jej pozbyć.
  • #13 2781144
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 754
    To pogadaj z tym gościem. Chłodnicy, to indywidualiści i dlatego każdy robi po swojemu.
  • #14 2781169
    ajni
    Poziom 20  
    Aha czyli wszystko leży w jego rękach, oki dzięki, wnioskuje że jednak da się to naprawić.

Podsumowanie tematu

✨ W trakcie rozmrażania starej lodówki Polar model L14C (rok produkcji 1978) uszkodzono kapilarę termostatu typu T 441, co spowodowało, że lodówka przestała się włączać i nie słychać pracy agregatu. Kapilara termostatu jest elementem wypełnionym gazem i nie podlega naprawie, dlatego konieczna jest wymiana całego zespołu termostatu. Koszt nowego termostatu szacowany jest na 30-45 zł. Części można nabyć w sklepach z częściami AGD lub hurtowniach, najlepiej z dokładnym opisem lub oryginalnym termostatem. W dyskusji pojawiła się także kwestia uszkodzenia układu chłodniczego w innej lodówce Polar 135, gdzie doszło do przebicia rurki chłodniczej, co wymaga interwencji specjalisty chłodnika do naprawy i ponownego napełnienia czynnikiem chłodniczym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA