logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Polar CZ 235 - jak zdiagnozować awarię agregatu lub termostatu?

slaw16 20 Paź 2007 22:10 4313 8
REKLAMA
  • #1 4397841
    slaw16
    Poziom 2  
    Witam, mam lodówkę z zamrażaką Polar CZ 235 .. zamrażarka przestała działać tzn. agregad nie działa i rozraża się. Moje pytania: czy i jak można zlokalizować uszkodzenie czy to może agregad, a może termostat padł? Posiadam miernik uniwersalny więc chyba łatwiej będzie analizować, tylko co mam sprawdzić? Dziękuję za poradę.
  • REKLAMA
  • #2 4397873
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3374
    Zewrzyj na krótko termostat i będziesz wiedział.
  • #3 4398177
    libretto4
    Specjalista AGD
    Ocena: 141
    Jeżeli masz padnięty agregat to łatwo sprawdzić poprzez pomiar napięcia na zasilaniu ów urzadzenia. Jeżeli masz napięcie a agregat stoi to sprawa jasna że mu się popsuło a jak nie to trzeba szukać dalej,
  • REKLAMA
  • #4 4399453
    slaw16
    Poziom 2  
    no to mam do kupienia agregat. Kto wie ile nowy kosztuje??

Dodano po 1 [minuty]:

aha, dzięki za porady.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 4401389
    slaw16
    Poziom 2  
    w tak zwanym między czasie trochę lodóweczkę przestawiałem i nie wiem co się stało ale agregad zaczał działać tylko że chodzi non stop (5 godz) i dość głośno....uspokoi się czy padnie.....może coś z płynem było?....dzięki za wszystkie porady.
  • #7 4401431
    nares
    Specjalista AGD
    slaw16 napisał:
    w tak zwanym między czasie trochę lodóweczkę przestawiałem i nie wiem co się stało ale agregad zaczał działać tylko że chodzi non stop (5 godz) i dość głośno....uspokoi się czy padnie.....może coś z płynem było?....dzięki za wszystkie porady.

Gdybyś wcześniej zwarł termostat to byś wiedział co jest grane - a powiedz chociaż czy mrozi?
  • #8 4402815
    slaw16
    Poziom 2  
    zamrażarka mrozi tylko nie chce się dalej wyłączyć. Póki co jeszcze czekam, bo może płyn musi się ustać.....prawda to?
  • #9 4402937
    nares
    Specjalista AGD
    Włóż termometr do komory i sprawdź temperaturę. Poniżej -20, to termostat do wymiany.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej lodówki Polar CZ 235 z uszkodzonym agregatem lub termostatem omówiono metody diagnozy awarii. Zalecane jest zwarcie termostatu, aby sprawdzić jego działanie. Pomiar napięcia na zasilaniu agregatu pozwala ustalić, czy problem leży w samym agregacie – jeśli napięcie jest obecne, a agregat nie działa, oznacza to jego uszkodzenie. Koszt wymiany agregatu wynosi około 300 zł, a samodzielna wymiana jest trudna. Po przestawieniu lodówki agregat zaczął działać, lecz pracuje non stop i głośno, co może wskazywać na problem z czynnikiem chłodniczym. Zamrażarka nadal mrozi, ale agregat nie wyłącza się. Zaleca się pomiar temperatury w komorze zamrażarki; jeśli jest poniżej -20°C, termostat wymaga wymiany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA