logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PROSTOWNIK - NIE DZIAŁA, WYKORZYSTANIE ELEMENTÓW DO NOWEGO

friendly17 20 Sty 2006 09:25 1877 13
REKLAMA
  • #1 2198564
    friendly17
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam posiadam prostownik który nie działa, problem z nim jest taki ze chwile ładuje , poczym się psuje, za każdym razem to samo - do naprawy i jestem o kilka dyszek w plecy.
    chciałbym wykorzystać jego niektóre elementy i zbudować nowy, który będzie działał bez zarzutów.

Znaki pytające to nazwy elementów , których nieznam, parametrów tego prostownika zbytnio tez nie znam

Moderowany przez Sady:

Nie piszemy tematów z Caps Lock'iem.

Załączniki:
    • PROSTOWNIK - NIE DZIAŁA, WYKORZYSTANIE ELEMENTÓW DO NOWEGO prostownik.GIF (6.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2198583
    nowypn
    Poziom 23  
    Ocena: 68
    Witam
    Najlepiej to byłoby wziąć i pomierzyć elementy i wszystko byłoby jasne.Elementów tam nie ma zbyt dużo:transformator,mostek i jeszcze pewnie wskaźnik prądu.Najprawdopodobnymi dobrymi elementami to wskaźnik i mostek no i obudowa oczywiście.(pomierz dla pewności)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2198612
    Konart
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Trochę więcej informacji o tym prostowniku. Piszesz że co kilka dni się psuje-jest jeszcze takie coś jak reklamacja.Z elementów można sporo wykorzystać diody, tyrystory itp. Prostowniki to urządzenia o dość prostej budowie. Narazie.
  • REKLAMA
  • #4 2198615
    friendly17
    Poziom 16  
    jak mam pomierzyć jak tam wogle napięcia niema

Dodano po 2 [minuty]:

prostowni ma swoje lata, ostatni był mi potrzebny i co się okazało padł ostatno go używałem kilka tat w stecz i od tamtej pory jak go zostawiłłem tak leżał (popsuty).
    Budował go pewien koleś - kolega taty z pracy , ale to było 10 lat tem , jak nie więcej
  • #6 2198675
    friendly17
    Poziom 16  
    jeśli chodzi o fotke to posiadam tylko kamerke iternetową , gdzie fotki wychodzą złej jakość , ale spróbuje, chyba że ktoś coś jeszcze wymyśli to słucham

Dodano po 12 [minuty]:

Oto foto bebechów
    Załączniki:
    • PROSTOWNIK - NIE DZIAŁA, WYKORZYSTANIE ELEMENTÓW DO NOWEGO Jan20_01.JPG (14.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2198706
    friendly17
    Poziom 16  
    foto przodu
    Załączniki:
    • PROSTOWNIK - NIE DZIAŁA, WYKORZYSTANIE ELEMENTÓW DO NOWEGO Jan20_02.JPG (13.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2198713
    friendly17
    Poziom 16  
    lewa strona
    Załączniki:
    • PROSTOWNIK - NIE DZIAŁA, WYKORZYSTANIE ELEMENTÓW DO NOWEGO Jan20_03.JPG (13.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 2198717
    friendly17
    Poziom 16  
    prawa strona
    Załączniki:
    • PROSTOWNIK - NIE DZIAŁA, WYKORZYSTANIE ELEMENTÓW DO NOWEGO Jan20_04.JPG (13.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2198957
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 414
    To jest najzwykleszjy prostownik bez żadnej przetwornicy (przynajmniej tak widać na fotkach) wszystko opisałem na fotce poniżej, a co do uszkodzenia wydaje sie że jest przerwa na jednej z diód..wymieniłbym je wszystkie...potem bym przesmarował przełącznik i wyczyścił bo pewnie zaśniedział dlatego nieładuje.
    Załączniki:
    • PROSTOWNIK - NIE DZIAŁA, WYKORZYSTANIE ELEMENTÓW DO NOWEGO foto.JPG (12.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2198986
    friendly17
    Poziom 16  
    OKI dzięki, a jak się okasze ze to nie to i dalej będzie nie sprawny ??

Dodano po 2 [minuty]:

Powiec jeszce czym przesmarować i jak wyczyścic
  • #13 2199773
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 370
    Przeniesiono z Usterki Sam.
    Proszę poprawić tytuł postu.
  • #14 2323303
    friendly17
    Poziom 16  
    Wymieniłem diody i jest wszystko oki.
    działa mi bez zażutu.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadany prostownik przestał działać – ładował chwilę, po czym przestawał funkcjonować. Urządzenie jest stare, zbudowane około 10 lat temu, bez przetwornicy, zawiera transformator, mostek prostowniczy, diody oraz wskaźnik prądu. Zalecane było zmierzenie elementów, jednak brak napięcia uniemożliwiał pomiary. Na podstawie zdjęć stwierdzono, że najprawdopodobniej uszkodzona jest jedna z diod, co powodowało przerwy w obwodzie. Sugerowano wymianę wszystkich diod oraz oczyszczenie i przesmarowanie przełącznika (np. WD-40) w celu poprawy kontaktu. Po wymianie diod prostownik działał poprawnie bez dalszych problemów. W dyskusji podkreślono prostą budowę prostownika i możliwość wykorzystania sprawnych elementów do budowy nowego urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA