logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scania EDC - schemat elektryki silnika i osprzętu, kody błędów

grzechu40 20 Sty 2006 21:02 129186 102
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Gdzie znaleźć schemat elektryki silnika i osprzętu, kody błędów oraz opis działania sterowania EDC w Scanii?

W tym wątku nie opublikowano jednego kompletnego schematu EDC, ale pojawiła się deklaracja, że ktoś dodał do załącznika wszystko, co miał o Scanii [#3635714] Padła też prośba o podanie dokładnego modelu silnika i ciągnika, bo od tego zależy dobór właściwych danych i dokumentacji [#5077585]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #91 15211938
    przemko1987
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    Dorzucam do tematu schemat elektryki skrzyni opticruise - Scania 124l 420. Myślę że się przyda.
    Załączniki:
    • scania_124l_-_420.pdf (1.52 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #92 15301277
    GABBART
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    dzięki wam za schematy, bardzo pomogly
  • REKLAMA
  • #93 15635155
    tmichaluk
    Poziom 1  
    Witam
    Poszukuję schematu oświetlenia do scanii r420 2011r. z dużym wyświetlaczem w desce. Wyświetla się informacja o przepalonej żarówce w prawej lampie, natomiast nie dochodzi do niej prąd. Prawdopodobnie przerwa na kablach, tylko nie wiem na którym. Nie ma tylko mijania
  • #94 15894038
    prorok.v9
    Poziom 10  
    Ocena: 31
    Witam.Nie wiem czy dobrze trafiłem,ale zapytam:
    Zrobiłem zwarcie w lampce bocznej nad leżanką górną i przestało działać podświetlanie całej kabiny.Wszystkie bezpieczniki są dobre.
    Scania R420 rocznik 2007,skrzynia manual

Nie wiem gdzie szukać przyczyny?
  • #95 16112150
    omed
    Poziom 14  
    Ocena: 70
    Witam ma kto schemat 114 [2000r] układ ładowania i rozruchu.
  • REKLAMA
  • #96 16159046
    Baster-b2
    Poziom 10  
    Ocena: 47
    Witam. I ja się podłącze pod temat.
    Poszukuje schematu i instrukcji wykonania instalacji sterowania elektrycznymi lustrami na dwie strony do Scanii 4 144 z 2000 r.
    Który bezpiecznik i co gdzie podłączyć.
  • REKLAMA
  • #97 16380096
    arni352
    Poziom 11  
    Ocena: 26
    Witam,

poszukuję schematu kierunkowskazów do Scanii 124, mam problem z lewym kierunkiem w naczepie. W ciągniku jest wszystko ok. Nie dochodzi mi sygnał do wtyczki na naczepę. Naczepa sprawdzana i jest ok. Prawy kierunkowskaz w naczepie jest.

Z góry dziękuję.
  • #98 16381209
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7851
    arni352 napisał:
    Witam,

poszukuję schematu kierunkowskazów do Scanii 124, mam problem z lewym kierunkiem w naczepie. W ciągniku jest wszystko ok. Nie dochodzi mi sygnał do wtyczki na naczepę. Naczepa sprawdzana i jest ok. Prawy kierunkowskaz w naczepie jest.

Z góry dziękuję.

Sprawdź wiązkę pod kabiną z prawej strony, rozbierz przerywacz, i sprawdź pod kątem zimnych lutów i upalonych ścieżek.
    Skrzynka połączeniowa nad mostem. Też sprawdź.
  • #99 16609067
    klinsmanor
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Scania 113H. Brak Napięcia przy przełączniku od blokady mostu gdzie szukać przyczyny? Jest to model 6x4 na drugiej blokadzie jest wszystko ok, działa.
  • #100 17226823
    ara5
    Poziom 10  
    Ocena: 62
    Witam serdecznie,
    Poszukuję schemat instalacji elektrycznej alternatora do Scani R380. Objawem jest brak wzbudzenia alternatora.Komputer oddany do elektronika i nie widzi zadnych widocznych uszkodzeń.
  • #101 17249346
    cartex
    Poziom 2  
    wilu2 napisał:
    Rzelazny napisał:
    Jestem bylym pracownikiem SCANIA, z Södertälje-Szwecja,i mam mozliwosc dojscia do danych ktore wy szukacie.Jaki model silnika?I ciagnika?

Jeżeli posiadasz dojście do opisów, schematów oraz kodów serwisowych, to podziel się w tym temacie z nami, bo tak na e-mail to musiałby każdy pisać że coś potrzebuje a tak to co będzie chciał to sobie pobierze.
    Ja sam potrzebuje do:
    Euro 3 <- wszystko co mógłbyś przekazać
    Euro 4 <- do tego typu w sumie to na forum jest dużo ale porozrzucane.
    Euro 5 <- wszystko co mógłbyś przekazać

P.S. nie obraź się że tak napisałem ale pomyślałem że to dobry pomysł, jeżeli Cię uraziłem tym postem to z góry przepraszam

Pozdrawiam.

mam r420 2004 opticruiser i potrzebowalbym schematu elektr skrzyni bo nie mam dolnej skrzynii i napewno padla elektryka
  • #102 19268980
    Pavllik90
    Poziom 2  
    Witam odgrzewam po raz kolejny temat, rozebrałem kabinę w mak po nabyciu Scanii 114 LA R380 4X2NA. Mam kilka wtyczek i gniazd wolnych chciałbym poznać ich zastosowanie.

Po drugie mam tylko 3 żarówki włożone do tego małego wyświetlacza a miejsce jest na 12 można dołożyć z głową te żarówki podciągnąć sygnalizację pod konkretne diody?

Po 3 chce się wpiąć halogenami z blendy i tymi z dachu w światła drogowe pod który kabel zrobić z przekaźnik od długich świateł.

Jakby ktoś mógł pomóc będę wdzięczny, podeślę jeszcze numery tych przekaźników i innych tematów jutro jak będę grzebał dalej
  • #103 19657084
    LAUTRANS
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    WITAM SCANIA 2004 114 380 WYŚWIETLA KOD MIGOWY EDC 22 KTOŚ POMORZE W TEMACIE SILNIK PD

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania schematów elektrycznych i kodów błędów systemu EDC w pojazdach marki Scania, ze szczególnym uwzględnieniem silnika i osprzętu elektrycznego. Uczestnicy wymieniają się informacjami na temat instalacji elektrycznych, opisów działania, schematów bezpieczników, sterowania skrzyni biegów (w tym automatycznej Opticruise), układów ABS/EBS, klimatyzacji, szyb elektrycznych oraz układów ładowania i rozruchu. Poruszane są także problemy z wzbudzeniem alternatora, sterowaniem retardera, kodami błędów EDC oraz diagnostyką za pomocą urządzeń takich jak Texa. Wiele wątków dotyczy konkretnych modeli Scania (m.in. 114L, 124, 113H, R420, 144, 164, 94D) oraz typów skrzyń biegów (GRS 900, GRS 920R, GR 801). Użytkownicy dzielą się załącznikami, schematami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi podłączeń, lokalizacji czujników i rozwiązywania usterek. Wskazywane są również różnice w wyposażeniu i modyfikacje instalacji elektrycznych w zależności od rocznika i wersji pojazdu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA