logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować moc i pełną 40-kę AM w CB -STABO XRC Twinstar

star57 21 Sty 2006 14:37 3279 6
REKLAMA
  • #1 2203152
    star57
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam!
    Poszukuję informacji jak odblokować moc i pełną 40-kę AM , przejście w "zera" w CB - STABO XRC Twinstar. A może ktoś poratuje mnie schematem do tego sprzetu , podobny model to YOSAN XRM-27A /takie samo z obrazka to i srodek chyba ten sam/. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 2420955
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Właśnie zmęczyłem taki model. W zera przeciągasz kwarc 10.24 na płytce CB. Blokada kanałów AM jest założona w pamięci EEPROM 93C46 przy procesorze na płycie radiowej.
  • REKLAMA
  • #3 2462422
    duda18
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    ja tez mam takie radyjo i jezeli mozna prosic o pomoc to :
    1 - niemam kabla zasilajacego ani schematu wiec gdzie jest plusik i gdzie masa, a najchetniej cała rozpiska wtyki
    2-jak zdjąc ta blokade z pamieci eeprom:)
    Dzieki z góry i pozdrawiam
  • #4 2462807
    sq6ade
    Poziom 40  
    Patrząc z tyłu radia tak że złącze jest w prawym dolnym rogu.
    Piny liczymy tak jak się czyta książke czyli po kolei:
    Górny rząd
    +12V IGN
    +Autom Ant.
    EXT S-METER
    selcall
    sellcal
    selcall
    selcall
    selcall
    selcall
    LGHT
    Dolny rząd
    ANTENA RO gorący
    ANTENA RO oplot
    Masa zasilania
    +12V B.U.
    +Prawy głośnik
    - prawy głośnik
    - lewy głośnik
    masa anteny CB
    gorący anteny CB
    +lewy głośnik
  • REKLAMA
  • #5 2463036
    duda18
    Poziom 12  
    Super dzieki ,
    radio juz działa i nadaje :) ale co z tą blokada jak to zrobic?z przestrojeniem w zera niema problemu ale jak to rozblokowac na pełne 40 w Am, poprosze o informacje jak sie do tego zabrac?
  • REKLAMA
  • #6 2463083
    sq6ade
    Poziom 40  
    Potrzebny programator eeprom z edytorem, troche kawy i 2-3 godzinki szukania.
  • #7 2483896
    duda18
    Poziom 12  
    Panowie
    powiem krótko SQ6ADE to facet który wie co robi, i chętnie pomoze, mi pomógł z TWINSTAREM, i to pomógł naprawde fachowo, a mysle ze w innych dziedzinach tez wam doradzi,WIELKIE MU DZIEKI ZA TO !!!, piszcie do niego w ciemno i się dogadujcie !!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odblokowania pełnej mocy i pełnego zakresu 40 kanałów AM w radiu CB STABO XRC Twinstar oraz podobnym modelu YOSAN XRM-27A. Aby przejść na "zera" (przestrojenie częstotliwości), należy przeciągnąć kwarc 10.24 MHz na płytce CB. Blokada kanałów AM jest zapisana w pamięci EEPROM 93C46 umieszczonej przy procesorze na płycie radiowej. Do jej usunięcia potrzebny jest programator EEPROM z edytorem, co wymaga czasu i cierpliwości. Podano również szczegółowy opis pinów złącza zasilania i głośników z tyłu radia, co ułatwia podłączenie urządzenia. Wskazano także, że pomoc techniczną i fachowe wsparcie można uzyskać od doświadczonych osób znających ten model.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA