logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stuki przy zmianie biegów w Skoda Fabia - poduszka skrzyni biegów?

sparrow777 22 Sty 2006 10:29 7484 13
REKLAMA
  • #1 2205800
    sparrow777
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich!Czy komus zdarzylo się,ze przy zmianie biegy na wyzszy i wcisnieciu gazu czuje się takie stuknięcie?Podobno jest to problem z poduszką pod skrzynią biegów;ale mechanik oglądał i mówił,że wygląda na wporządku.Jeśli coś wiecie na ten temat proszę dajcie znać,pozdro!
  • REKLAMA
  • #2 2205818
    Michał Walczak
    Poziom 18  
    Ocena: 45
    Sprawdz poduszki silnika, jego zawieszenie czy nie ma luzow jak np. ciagniesz za niego. Ogolnie luzy w układzie napedowym.
  • REKLAMA
  • #4 2205826
    guciioo
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Sprawdz wszystkie poduszki nie tylko na skrzyni ale i na silniku. Podłącz samochód pod komputer i powinno ci wykazać jak bedzie uszkodzona poduszka. (Jeżeli jest taka opcja w tej fabi)
  • #5 2205896
    Michał Walczak
    Poziom 18  
    Ocena: 45
    "komputer powinien pokazac uszkodzenie poduszki pod silnikiem"? - Pierwsze slysze zeby komputer cos takiego wychwycil...
  • #6 2205908
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2205926
    stefano11
    Poziom 21  
    Ocena: 132
    Aprawdz poduszke zamocowania silnika taka duża od strony rozrządu jeśli masz trochę przejechanych kilometrów to może być ona przyczyna
    Niech ktoś siadzie do auta naciśnie na hamuklec i wrzuci bieg i puszczajac sprzęgło pstrz gdzie masz luz i co stuka tylko nie spal sprzęgła:)
  • REKLAMA
  • #8 2205997
    guciioo
    Poziom 16  
    elektrit napisał:
    Jasne,wykasuje jeszcze niedokręcone śruby w kołach,oraz to że choinka zapachowa już zwietrzała :)
    Choć nie jest to takie głupie co napisał-jezeli komputer będzie wsppółpracował z interfejsem jakim jest szarpak na stacji kontroli pojazdów :)
    Jeżeli masz kolego pojecie jakiekolwiek o samochodach i spotkal bys sie z takim przypadkiem to byś wiedzial że jest coś takiego w błędach jak" brak sztywności zawieszenia silnika-skrzyni" bo ja juz miałem taki przypadek w Skodzie Octavi i w vagu taki bląd wyszedł.
  • #9 2206009
    stefano11
    Poziom 21  
    Ocena: 132
    guciioo napisał:
    elektrit napisał:
    Jasne,wykasuje jeszcze niedokręcone śruby w kołach,oraz to że choinka zapachowa już zwietrzała :)
    Choć nie jest to takie głupie co napisał-jezeli komputer będzie wsppółpracował z interfejsem jakim jest szarpak na stacji kontroli pojazdów :)
    Jeżeli masz kolego pojecie jakiekolwiek o samochodach i spotkal bys sie z takim przypadkiem to byś wiedzial że jest coś takiego w błędach jak" brak sztywności zawieszenia silnika-skrzyni" bo ja juz miałem taki przypadek w Skodzie Octavi i w vagu taki bląd wyszedł.

Ale chyba była to skrzynia automatyczna bo w manualu to sie nie zgodze.
  • REKLAMA
  • #10 2206023
    guciioo
    Poziom 16  
    Skrzynia manualna Skoda Octavia 1999r 1.9 TDI silnik 90KM AGR I wyszedł taki błąd. A jak masz takiego vag-a co diagnozuje niedokręcone śruby i choinki zapachowe to daj go do ściągnięcia to se ściągne.
  • #11 2206025
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 2206126
    guciioo
    Poziom 16  
    elektrit napisał:
    Ja myślę że problem leży tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic282978.html
    Jak Widzisz jest to tez problem elektroniczny. A jeżeli chodzi o to jaki podzespół diagnozowałem to bodajże silnik ale dokładnie nie pamiętam bo to było jakiś rok temu. Prosze o tego vag-a do diagnozy choinek zapachowych.
  • #13 2206184
    jkm73
    Poziom 21  
    Ocena: 173
    w zadnej octavii na 100% nie bedzie bledu odnosnie sztywnosci zawieszenia silnika :) ,jesli chodzi o skode to moze byc w superbie z silnikiem 2,8 v6 ,tam rzeczywiscie silnik jest na poduszkach o sterowanej sztywnosci
  • #14 2206206
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem stuków przy zmianie biegów na wyższy w Skodzie Fabii, potencjalnie związany z poduszką skrzyni biegów. Użytkownicy sugerują sprawdzenie nie tylko poduszki skrzyni, ale także poduszek silnika i ogólnych luzów w układzie napędowym. Zalecane jest fizyczne sprawdzenie luzów poprzez naciskanie na silnik i obserwację zachowania podczas wrzucania biegu i puszczania sprzęgła. Pojawiły się też sugestie podłączenia samochodu do komputera diagnostycznego (np. interfejs VAG) w celu wykrycia błędów związanych z sztywnością zawieszenia silnika i skrzyni biegów, choć niektórzy kwestionują możliwość wykrycia uszkodzeń poduszek przez komputer w manualnej skrzyni biegów. Wspomniano, że podobne błędy pojawiają się w Skodzie Octavia 1.9 TDI (manual) oraz że w niektórych modelach (np. Skoda Superb 2.8 V6) stosowane są poduszki o sterowanej sztywności. Dyskusja wskazuje na konieczność kompleksowej diagnostyki mechanicznej i elektronicznej w celu identyfikacji źródła stuków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA