logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie z Simulinka. Silniki krokowe i obsługa sprzężenia zwrotnego.

ilonan 23 Sty 2006 11:47 2236 5
  • #1 2209735
    ilonan
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam,

Jestem troche teoretykiem troche praktykiem, odrazu powiem że nie mam żadnego robota i póki co go(jeszcze) nie buduje. Cała moja (na moje oko podstawowa) wiedza oparta jest na studiach z robotyki na wydziale mechanicznym czyli z definicji wydział ma mało wspólnego z elektroniką.

Mam pytanie z teorii

Tak sobie pomyślałem w zeszły weekend, skoro Simulink ma całą game do przetwarzania sygnałów to czemu nie zaprząc go do sterowania silnikami krokowymi i do obsługi sprzężenia zwrotnego? Czy Simulink ma takie możliwości by wejściem do układu były odczyty z czujników, a wyjściem były sygnały dla silników podane przez port LPT? Czy ktos z was ma jakies doświadczenia otoczenie->Simulink->sterowanie?

pozdrawiam,

ilonan
  • #2 2209754
    krollew
    Poziom 20  
    Ocena: 154
    Co mi tu pachnie Wydz. IMiR na AGH. Mylę sie??
    Jeżeli nie to popytaj prowadzących, bo na Katadrze mają karty I/O współpracujące z Simulinkiem, które wykorzystują do szybkiego prototypowania układów sterownia. Nie pamiętam jak się to to nazywało, ale możliwości dawało odpowiednie (a nawet większe) dla Twojego pomysłu.
    I już masz temat na pracę dyplomową, a za co Cie napewno pochwalą, że sam coś wymyśliłeś.
  • #3 2209857
    ilonan
    Poziom 12  
    hehe... widze że nie tylko ja mam marne zdanie o poziomie kształcenia mojego wydziału :) Problem w tym że moja praca dyplomowa jest już obroniona od blisko 7 lat :).

Tak sobie rozmyślałem w ramach samodokształcania z tym że rozważałem opcje bez karty I/O, które faktycznie chłopaki maja na katedrze. Tak jak napisałem komunikacja np przez LPT. Jak to widzicie?
  • #4 2209934
    Tawez
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    W sumie niewiele wniose konkretow, ale...
    Jest biblioteka I/O - musiał bym sprawdzić w domu, jak sie konkretnie nazywa.
    Jej funkcjonalność nie ogranicza się raczej tylko do konkretnych kart specjalizowanych.
    Mysle ze z powodzeniem mozna się z jej poziomu dostać do portu COM

W oprogramowaniu do Khepery jest miedzy innymi moduł do sterowania napisany pod Matlaba/Simulinka i komunikuje sie on z robotem właśnie przez COM.

Czy jest dostepny LPT, to nie wiem.
    Trzeba zobaczyć co to za biblioteka i zajrzeć do dokumentacji.
  • #5 2210422
    ilonan
    Poziom 12  
    Nie upieram sie przy porcie LPT, faktycznie Khepera używa COM i procesora Motorola 68331 zaraz zobacze za jakąś dokumentacją do tej Motoroli. A może ktoś zna jakieś inne konkretne rozwiązania takiej komunikacji poza Kheperą?
  • #6 2210563
    Tawez
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Myśle, ze dokumentacja do motorli tu akurat nie jest potrzebna.

Wystarczy chyba obejrzeć tą bibliotekę do matlaba, z ktorej korzysta soft od Khepery.
    Ewentualnie, jesli jest taka mozliwość, podpatrzyć, jak to działa w Kheperze (jako przykład).
    Mysle ze komunikacja z portem w matlabie jest sprowadzona do pewnego poziomu abstrakcji, aby nie trzeba sie było zaglębiac w niepotrzebne szczególy.
REKLAMA