logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić prąd spoczynkowy we wzmacniaczu z potencjometrami?

BONO 06 Maj 2003 12:44 3362 7
REKLAMA
  • #1 201613
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    mam pytanie jak ustawic prad spoczynkowy we wzmacniaczu,sa przy tranzystorach końcowych potencjometry dwa i jak je ustawic?
  • REKLAMA
  • #2 201620
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 745
    :arrow: Napisz jaki to wzmacniacz, bo tak to nikt Ci nie pomoże 8O
  • REKLAMA
  • #3 201660
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 62
    jest to metoda pośrednia wyznaczenia prądu spoczynkowego- ponieważ mierzysz spadek napięcia na dwóch rezystorach emiterowych jednocześnie.....np dla wzmacniacza DIORA WS-354 wynosi 30mV..
    zatem tak jak kolega napisał wyżej- KONIECZNIE NAPISZ JAKI TO WZMACHOL!!:-)
  • #4 201779
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    to zależy tez jakie tranzystory sa na wyjściu... i czy są przystosowane do tego prądu. Jeden potencjometr masz zapewne do prądu spoczynkowego drugi do regulacji napięcia Wy +-50mV dla 2n3055 ... Trzeba by kręcic oboma naraz regulując napięcie do poziomu 0V +/-50mV a drugim ustalamy prąd spocznynkowy. Gdy prąd jest zbyt duży proponuja nam fachowcy zwiekszac wartośc kondensatorów w obwodzie wzmacniacza.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 202752
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    wzmacniacz ucher,na BDX 20,Pierwsza usterka bya taka ze przekaznik raz sie wlaczal i wylaczal wymienilem BCAKI I JEST OK.ale jeden kanal nie chodzi bdx 20 nie ma przejscia wstawilem dobrego z drugiego kanalu i chodzi,slyszalem ze po wstawieniu tranzystrow koncowych trzeba wyregulowac prad spoczynkowy
  • REKLAMA
  • #6 213110
    pawel_5
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    prad spoczynkowy ustawia sie stosunkowo latwo, po pierwsze nalezy podpiac sie szeregowo amperomierzem do dodatniego zasilania, po czym nalezy regulowac potencjometrem ktory znajduje sie najblizej tranzystorow mocy(tych przy radiatorze), najczesciej prad powinien miec wartosc ok 100mA, ale w polskich wzmacniaczach np. unitry wynosi on ok 20mA. Prad musi byc stosunkowo wys. zeby zlikwidowac znieksztalcenia skrosne, ale nie zaduzy bo beda sie grzaly tranzystory, nalezy regulowac do momentu kiedy prad sam bedzie rosl (to jest granica ktorej nie mozna przekroczyc). Zycze skutecznej naprawy
  • REKLAMA
  • #7 214117
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    Ocena: 251
    PAWEŁ -zle piszesz. ustawianie prądu amperomierzem jest złe-łatwo o pomyłke która moze sie skonczyc sie fatalnie a w pomiar wkrada sie bład innych elementów tak nie wolno. Nigdy nie spotkałem sie z prądem 100mA!!! gwarantuje ci ze rozwalisz kazdy wzmacniacz z takim prądem-moze ty miezysz prad całej końcówki?
    Prąd spoczynkowy wyznacza sie ze spadku napięc na R EMITEROWYCh mierzony bez obciązenia i bez sygnału ! Róznie tu jest ale jezeli ustawisz przy R 2* 0,33ohm ok 15mV to napewno nie bedzie źle.
  • #8 214625
    smakismaki
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    pomiar amperomierzem można zastosować ale trzeba mierzyć prąd tylko tranz. mocy , reszta układu szczególnie rozbudowanego też może sporo ciągnąć, Paweł dobrze pisze - chodzi o ustalenie wartości przy której zniekształcenia skrośne znikają a jednocześnie nie za dużej aby układ był stabilny termicznie, co zależy od radiatorów i ukł. kompensacyjnego. Wartość 100 mA to standard przy wyższej klasy wzmacniaczach, wszystko zależy od liniowości tranz. mocy, impedancji obciążenia i głębokości sprzeż. zwrotnego, dla przykładu u mnie zniekształcenia skrośne są niemierzalne przy prądach 6o mA na tranzystor ale ustaliłem 2 razy więcej dla zapasu 2 * 120 mA= 240mA prądu spoczynkowego/kanał .Zaznaczam,że jest to wzmacniacz klasy high-end i ma duże radiatory.Wersje oszczędne wzmacniaczy mają prądy symboliczne koło 20mA a słyszałem o konstrukcjach w czystej klasie A o prądach rzędu amperów.

Podsumowanie tematu

✨ Ustawianie prądu spoczynkowego we wzmacniaczu wymaga znajomości konkretnego modelu i zastosowanych tranzystorów końcowych. Prąd spoczynkowy reguluje się najczęściej za pomocą potencjometrów przy tranzystorach mocy, mierząc spadek napięcia na rezystorach emiterowych lub bezpośrednio prąd za pomocą amperomierza włączonego szeregowo w zasilaniu. Typowa wartość prądu spoczynkowego zależy od konstrukcji wzmacniacza: w polskich wzmacniaczach np. Unitry wynosi około 20 mA, w wyższej klasy urządzeniach może to być około 100 mA lub więcej, a w konstrukcjach klasy A nawet rzędu amperów. Zaleca się regulację tak, aby zniekształcenia skrośne były minimalne, ale prąd nie był zbyt wysoki, by uniknąć przegrzewania tranzystorów. Pomiar prądu amperomierzem może być obarczony błędem, dlatego często stosuje się pomiar spadku napięcia na rezystorach emiterowych (np. 15–30 mV przy rezystorach 0,33 Ω). Wzmacniacz Ucher z tranzystorami BDX20 wymaga regulacji prądu spoczynkowego po wymianie tranzystorów końcowych. Wartość prądu i metoda regulacji zależą od typu tranzystorów, radiatorów oraz układu kompensacyjnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA