logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prąd spoczynkowy. Czy jest jakiś wzór na jego obliczenie?

DamianRTV 02 Maj 2006 13:03 5863 16
REKLAMA
  • #1 2583576
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Ocena: 183
    Witam BRACI elektroników ; mam wzm. WS 315 i WS 315a , różnią się tym że jeden ma aktywny korektor a drugi ma pasywny,
    (i jeszcze inne: ws303,PW9010 , zodiak ,toska itp)
    :idea:
    - no ale mało ważne- problem jest nieco inny chodzi o prąd spoczynkowy.
    Czy jest jakiś wzór na obliczenie jaki ma być na tych wzmacniaczach ???
    :?: :?: :?:
    Bo jak mam np. BDP395 i 396 to z niektórych schematów wynika że mają mieć 25mA spoczynkowego,a
    BD911 i912 mają: 50mA
    BDP 285 i 286 sprawdzałem testując (paląc je przy okazji) że wylatują po ok. 27mA-ach.
    :cry:
    jak to policzyć ile ma być dla danej końcówki i danej pary komplementarnej.

proszę o możliwie naukową pomoc i z góry dziękuję :|
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2583852
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Standardowo we wszystkich diorach, unitrach i radmorach prad spoczynkowy ustawia sie na ta sama wartosc zawarta w przedziale 20-30mA. Najbardziej optymalne jest 25mA. W praktyce nik nie mierzy pradu tylko mierzy sie napiecie a dokladniej spadek napiecia na rezystorach emiterowych i wszystko liczy sie z prawa Ohma R=U/I. Wartosc pradu znamy, rezystancje takze (suma wartosci rezystorow emiterowych R≈1Ω) tak wiec po przeksztakceniu wzoru otrzymujemy U=I×R.
  • #3 2583902
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    A w ogole to nie wiem po co ten prad ustawiac,wymieniasz tranzystory,wlaczasz wzmacniacz na biegu jalowym jak radiator sie nie nagrzewa (a nie powinien jak uklad stabilizacji jest dobry) to znaczy ze jest wszystko Ok. i nie trzeba nic ustawiac.
  • #4 2583968
    DamianRTV
    Poziom 27  
    dobra dzieki za pomoc no pytam tylko dlatego bo ktoś zupełnie rozpierniczył te wzm i myślałem że jest jakaś reuła a tu prosze takie proste dzieki wielkie bo ja to mierzyłem ile mi pobiera to ustawialem ale dobra to teraz bede liczył bo przecież jest regóła nie że prądem w parze idzie napięcie DZIEKUJE
  • #5 2584002
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Do tych urzadzen sa serwisowki -warto je zdobyc -po to aby bezblednie poustawiac punkty pracy-

Ustawienie punktow pracy to normalna wydajnosc wydajnosc wzmacniacza-jesli cos zle to znieksztalcenia itp itd;

Jesli to wlsany staly sprzet to trzeba miec do niego komplet serwis, dokumentacji- to sie oplaca.A internecie jest tego pelno.
  • REKLAMA
  • #6 2584859
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    A ja mam taki problem że prąd spoczynkowy wzrasta z ustawionychcelowo 14mA do 90 mA po czy wyłączam układ bo się obawiam spalenia końcówki,Tranzystor bd139 od regulacji prądu zmieniony. Prąd wzrasta jak daję czadu tj. nagrzewam radiator muzyką następnie wyciszam i mierzę. Nie że sam wzrasta.
  • #7 2586384
    loRet81
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    romoo - prąd spoczynkowy mierzy się przy zerowym sygnale na wejściu. Powinno się ustawić prąd spoczynkowy a po ok pół godz jeszcze raz sprawdzić i wyreguloawać. Ważne jest aby radiatory po wygrzaniu nie były zbyt gorące.
  • #8 2586438
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ale u mni wraz z temperaturą wzrasta prąd spoczynkowy.
  • #9 2589121
    DamianRTV
    Poziom 27  
    prad spoczynkowy to normalne że Ci wzrasta bo przecież ći działa wzmacniacz i jak djesz głśniej to wzm.już nie jest w stanie spoczynku i gra i zużywa energię elektryczna i prąd. I to że jak potem masz większy prąd to musisz se zajżeć do serwisówki jak mi tu kolega napiszał

<<<<02 Maj 2006 15:10 Re: prąd spoczynkowy

Do tych urzadzen sa serwisowki -warto je zdobyc -po to aby bezblednie poustawiac punkty pracy-

Ustawienie punktow pracy to normalna wydajnosc wydajnosc wzmacniacza-jesli cos zle to znieksztalcenia itp itd;

Jesli to wlsany staly sprzet to trzeba miec do niego komplet serwis, dokumentacji- to sie oplaca.A internecie jest tego pelno.>>>
  • #10 2589142
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    OOOOOOOOOOOOOOOOOoo. Jak go nagrzeje muzyką to ma duży prąd spoczynkowy. I nie mierzę jak gram to chyba normale. Bo nie chcę pomierzyć mocy wyjściowej. A wzmak to Kenwood KA-4030 2x160W na 2 parach 2sc5200 niestety nieorginalnych. A co do tematu to tak ustaw prąd na zimnym wzmaku żeby był na granicy charczenia, jak elementy są sparowane to I sp. może być dużo mniejszy niż katalogowy.
  • #11 2589253
    DamianRTV
    Poziom 27  
    ja Ci nie pisze ze masz mierzyć moc wyjściowa!!! tylko wystarczy że zmierzysz gdy wszystko jest dobrze poskładane i są wszystkie dobre elementy to wystarczy ze się tylko prąd wyreguluje i po robocie i wtedy można se głośniej dać bez jakiej kolwiek obawy że się spali i potem tylko można się rozkoszować muzyka która leci z głośników.
    a wracając do meritum sprawy to rdze Ci dać drogi kolego orginalne lub mocniejsze tranzystorki bo to może być przyczyna że się prąd podnosi i może jakąś serwisówkę se ściągnij do tego kenwoda. a co do tej twojej propozycji z ty CHARCZENIEM to nie skorzystam bo to nie jest podejście naukowe do sprawy tylko podejście - albo będzie grał albo nie.
  • REKLAMA
  • #12 2589484
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    mam pytanie czy kolega romoo wie dlaczego tranzystor prądu spoczynkowego powinien być umieszczony na radiatorze ??
    to ci odpowiem dlatego aby był zawsze stabilny prąd spoczynkowy niezależnie czy radiatory (tranzystory ) mają 20 stopni czy 80 stopni i tu jest odpowiedz jeżeli prąd rośnie wmiarę wzrostu temperatury to nalezy poszukać uszkodzenia może to byc wina nie orginalnych tranzystorów ale moze być jeszcze kilkanaście pryczyn
  • #13 2589514
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Oryginalne były San Kena nie wiem jakie bo były mocowane na 2 śrubki po bokach takie szerokie tranzystory, teraz są 2sc5200 1943 bo byłu jeszcze inne 2sb ale szybko się spaliły.W obydwu kanałach dzieje się tak samo przy max nagrzaniu 160mA wię c nie jakoś tragicznie, Wzmak ciągnie teraz imprezki i ma 2 collery 8cm w środku i jest ok. noc przegrał. Zasilanie +-56V /4om. Nie próbowałem zdejmować w czasie pracy tranzystora stabilizacji termicznej :).
  • REKLAMA
  • #14 2589909
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    PRZY BRAKU SPAROWANIA TRANZYSTOROW-wzmacniacz zuzywa duzo energi nie tylko na wzmacnianie ale tez na pilnowanie symetri obu polowek .Normalnie grzalby sie nie za bardzo mocno -w tej sytuacji
    musi zgodnie ze schematem walczyc z "krzywymi" tranzystorami
    mocy -trudn ale tak jest -wstawianie czegos nie do pary tak wyglada..
    pozdrawiam.
  • #15 2594230
    bartek243
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    można pokombinować z tranzystorem prądu spoczynkowego. wstawić jakiś inny o innym wzmocnieniu skoro końcowe nie są oryginalne

Podsumowanie tematu

✨ Prąd spoczynkowy w wzmacniaczach mocy ustawia się zwykle w zakresie 20-30 mA, z wartością optymalną około 25 mA. Pomiar prądu spoczynkowego wykonuje się przy zerowym sygnale na wejściu, najczęściej poprzez pomiar napięcia na rezystorach emiterowych i zastosowanie prawa Ohma (U=I×R). Wzmacniacze z niesparowanymi tranzystorami końcowymi mogą wykazywać zwiększone zużycie energii i niestabilny prąd spoczynkowy, co prowadzi do nadmiernego nagrzewania się elementów. Tranzystor prądu spoczynkowego powinien być montowany na radiatorze, aby zapewnić stabilność prądu niezależnie od temperatury. Wzrost prądu spoczynkowego wraz z temperaturą może wskazywać na uszkodzenia lub zastosowanie nieoryginalnych tranzystorów. Zaleca się korzystanie z dokumentacji serwisowej do prawidłowego ustawienia punktów pracy wzmacniacza. Przykładowo, tranzystory BD P395 i BD P396 mają prąd spoczynkowy około 25 mA, a BD911 i BD912 około 50 mA. W praktyce, przy poprawnym ustawieniu prąd spoczynkowy powinien być na granicy charczenia, co zapewnia optymalną pracę wzmacniacza bez ryzyka uszkodzenia końcówek mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA