logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Świece a spalanie gazu. Nowe świece i obniżenie spalania gazu.

Karolls 26 Lut 2006 10:02 15960 7
  • #1 2348941
    Karolls
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Czy zalozenie nowych świec zapłonowych moze miec wplyw na obnizenie spalania gazu lpg. Aktualnie mam 3-elektrodowe, czy po wymianie na nowe 1-elektrodowe moge liczyc na obnizenie spalania?
    Czekan na odpowiedz.
    Pozdrawiam.
  • #2 2349027
    ROBIN69
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    witam ,mam bmw e30 założyłem do niej 4 elektrodowe świece,auto po rozgrzaniu ma lepsze osiągi (może odczucie subiektywne),ale pojawiły się problemy z odpalaniem na gazie,nawet zprzejściem benzyna gaz,gdy silnik jest zimny.Najgorzej jest w zimne i wilgotne dni,czasami zdażało się że silnik został zalany,nieszło go odpalić ani na gazie ani na benzynie,ale wystarczyło przełączyć na benzyne i z przekażnika odciąć wtrysk benz.samochud odpalał,po odpaleniu chodził chwile poczym przełanczałem go na gaz. Ostatnio zmieniłem świece na NGK vlin (polecane do starszych bmek na gazie) i moje problemy się skończyły
  • #3 2349834
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    No właśnie,a jak to jest,czy ktoś wie,jeśli świece są juz ciut stare,to na gazie chodzi w miarę równo,a na benzynie kulawo?Czy jest takie coś możliwe?Dodam że świece mam niższej jakości niż zalecane,przejechały 35tys,a producent tych świec zaleca na 20tys.Wszyscy mechanicy proponują wymianę świec ze względu na tą nierówną pracę na benzynie,może jestem niedowiarkiem,ale jakoś mi to nie pasuje...Na gazie chodzi równo...
  • #4 2349905
    T/J
    Poziom 21  
    Ocena: 136
    Witam
    Do LPG najlepsze świece są jedno elektrodowe to pewnik.Na zużycie gazu świece mają znikomy wpływ.Oszczędności szukaj w profesjonalnym i terminowym serwisie i regulacji instalacji.Ważne jest częsta co 10tyś wymiana filtru powietrza i świec co 15tyś oraz dbanie o układ zapłonowy.Kluczowe znaczenie dla ilości spalanego LPG ma jego jakość a z tym u nas marnie dlatego większość samochodów zasilanych LPG spala go znacznie więcej niż powinna co podraża koszty eksploatacji i stawia pod znakiem zapytania opłacalność montażu tej instalacji przy nie dużych rocznych przebiegach.
    Pozdrawiam
  • #5 2350320
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Wymiana swiec w samochodzie wyposazonym w instalacje gazowe powinna byc wykonywana czesciej niz producent zaleca. Okres wymiany podaje prodent instalacji i powinna byc zawarta w instrukcji obslugi lub gwarancji. Z reguly przy prostszych instalacjach i starszych autach ten okres wynosi 10 lub 15 tys km. Nie nalezy zbyt przesadzac z oszczednosciami.
    Pozdrawiam.
  • #7 2350591
    adamd20
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ilosci spalanego gazu to nie zmieni ale przy gazie najlepiej chodza swiece jednoelektrodowe. Przy np czteroelektrodowych zdarzalo sie ze auto nierowno pracowalo i zdarzaly sie wystrzaly. Pozatym jednoelektrodowe sa tansze a przy gazie trzeba czesciej je zmieniac.
  • #8 2352742
    Karolls
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dziękuję, zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana świec zapłonowych w samochodach z instalacją LPG może wpływać na jakość pracy silnika, jednak ich wpływ na obniżenie zużycia gazu jest znikomy. Najlepiej do LPG sprawdzają się świece jednoelektrodowe, które zapewniają stabilniejszą pracę silnika na gazie w porównaniu do świec wieloelektrodowych, które mogą powodować problemy z odpalaniem, zwłaszcza na zimnym silniku i w wilgotnych warunkach. Zaleca się częstszą wymianę świec niż podaje producent samochodu, zwykle co 10-15 tys. km, zgodnie z zaleceniami producenta instalacji gazowej. Kluczowe dla oszczędności gazu są profesjonalny serwis, terminowa regulacja instalacji, regularna wymiana filtrów powietrza oraz dbałość o układ zapłonowy. Jakość LPG ma istotny wpływ na zużycie paliwa, a niska jakość gazu w Polsce często powoduje zwiększone spalanie i podnosi koszty eksploatacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA