logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak samodzielnie zrobić podgrzewacze do dysz spryskiwaczy?

pkobier 24 Sty 2006 18:21 9736 12
REKLAMA
  • #1 2214584
    pkobier
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Witam!Myśle że problem dotyczy wielu posiadaczy czterech kółek.Mimo zastosowania płynu zimowego to dysze spryskiwaczy zamarzają.Dzieje sie tak dlatego że alkohol metylowy odparowywuje przy dyszach i płyn zamarza.Mam pytanie: czy kto próbował zrobić samemu takie podgrzewacze?Myślałem o jakimś rezystorku (takim z 5W) przyklejonym do tych plastikowych końcówek do spodu maski.
  • REKLAMA
  • #2 2214634
    slajdolot
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Pomysł niezły ale trzeba uważać bo jak rezystor za bardzo się nagrzeje to może stopić spryskiwacz :D
  • #3 2214667
    pkobier
    Poziom 14  
    No właśnie.Ale wystarczy aby nagrzał to tylko do paru stopni.Nic wiecej.Myślałem też o tym żeby wężyk do spryskiwaczy owinąć wokół węża do chłodnicy tylko troche sie boję ze po dłuższej jeździe jak mocno nagrzeje sie płyn i puszcze to na zimną szybe to może mi pęknąć.
  • REKLAMA
  • #4 2214825
    pawelc
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    gdzies już czytalem i widziałem na temat podgrzewaczy do płynu spryskiwacza i pdobno podgrzewa on do kilku stopni i to wystarczy do bezproblemowego usunięcia szronu z szyb ale musialby sie wypowiedziec jakiś uzytkownik jak to sie spisuje
  • REKLAMA
  • #5 2214895
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10267
    A może oprócz rezystorka 5W dodać termorezystor i tranzystor? wszystko tak ustawić zeby utrzymywała sie ciagle ta temperatura pary stopni?
  • #6 2215129
    pkobier
    Poziom 14  
    To też dobry pomysł.Tylko ze trzeba dobrze dobrać moc tego elementu grzejnego.W końcu musi nagrzać całą końcówke spryskiwacza.Jak jutro znajde chwilke to popróbuje troche.Bo u mnie problemem może być montaż mechaniczny.Dziekuje za wszystkie podpowiedzi.
  • Pomocny post
    #7 2215276
    adpap2005
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    u mnie w golfie 3 jest fabrycznie taki wynalazek i działa rewelacyjnie. ostatnio przed zimą stwierdziłem, że już nie działa podgrzewanie i też kombinowałem ale dałem sobie spokój - nowy podgrzewany spryskiwacz kosztuje niecałe 60zł, na allegro komplet używek też 60zł - kupiłem na allegro i działa :) no chyba, że ktoś chce hobbistycznie to można się pobawić ale ja jednak jestem zwolennikiem oryginalnych rozwiązań fabrycznych, no chyba że koszmarnie drogie to wtedy można coś pokombinować ;) akurat w golfie jest to tak zrobione, że grzeją zawsze jak włączony zapłon (nawet latem) co na pewno skraca ich żywotność, jak będzie cieplej to chcę je przepiąć do dodatkowego włacznika na konsoli (razem z podgrzewanymi lusterkami, maty grzewcze montaż własny, również extra bajer, szczególnie zimą i w deszczu...)
    i tyle na temat "bajerków"
    Adam
  • REKLAMA
  • #8 2215422
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    nadczym wy sie zastanawiacie i kombinujecie? mercedes 124 posiada podgrzewane dysze spryskiwaczy, podgrzewany przewód do spryskiwaczy oraz podgrzewanie zbiorniczka na płyn łącznie z termostatem zeby go niezagotowac. wystarczy komplet zaadoptowac do swojego auta.
  • #9 2215796
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    pkobier napisał:
    No właśnie.Ale wystarczy aby nagrzał to tylko do paru stopni.Nic wiecej.Myślałem też o tym żeby wężyk do spryskiwaczy owinąć wokół węża do chłodnicy tylko troche sie boję ze po dłuższej jeździe jak mocno nagrzeje sie płyn i puszcze to na zimną szybe to może mi pęknąć.

nie ma ryzyka....
    znam kilka osób które mają tak zrobione, i nic się nie dzieje....

sam mam zamiar też tak uczynić, ale jakoś czasu niet...
  • #10 2215907
    miatek
    Poziom 11  
    Witam.Mam sam tak podłaczone u siebie w maluchu Bisie ale zeby sie nie nagrzewał za bardzo to owinełem tylko kilka zwojów i to na powrocie i oplotłem tasma papierową.Działa całkiem przyzwoicie,Pozdrawiam
  • #11 2216412
    pkobier
    Poziom 14  
    Witam.Jacek79:jak wygląda taki przewód(czym jest podgrzewany)?Bo podgrzewany zbiornik odpada.Nie chce pozbywać sie fabrycznego bo nie sądze żeby ten z beczki miał taką pojemność poza tym pewnie nie ma tak regularnego kształtu jak w passacie i nie bedzie go gdzie zamocować pod maską.A co do dysz to musiał bym zobaczyć jak jest rozwiązany sposób mocowania bo maski.No i muszą być to podwójne dysze.

Dodano po 3 [minuty]:

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=82688880

to bedą takie jak u mnie.Prolem rozwiązany.Pozdrawiam!
  • #12 2218508
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    1 mercedes 124 nie beczka
    2 przewód jest podgrzewany za pomoca zatopionej na calej długosci grzałki
    3 ogrzewanie zbiorniczka jest realizowane za pomoca wymiennika ciepła (spirala z płynem) którą mozna by przelozyc do innego zbiornika
  • #13 2219640
    lukiluk48
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    conrad elektronik proponuje cos takiego [/url]www.conrad.pl i dalej Katalog » Twój samochód » Akcesoria samochodowe » Komfortowe wyposażenie samochodu » Komfortowe wyposażenie samochodowe (różne) koszt zabawki 40 zł.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysze spryskiwaczy zamarzają zimą mimo stosowania płynu zimowego, ponieważ alkohol metylowy odparowuje przy dyszach, co powoduje zamarzanie płynu. Proponowane rozwiązania samodzielnego podgrzewania dysz obejmują zastosowanie rezystora o mocy około 5W przymocowanego do plastikowych końcówek spryskiwaczy, jednak należy uważać, aby nie przegrzać elementu i nie stopić plastiku. Alternatywnie sugerowano użycie termorezystora i tranzystora do utrzymania stałej, niewielkiej temperatury kilku stopni Celsjusza. Inne pomysły to owinięcie węża spryskiwacza wokół węża chłodnicy lub adaptacja fabrycznych rozwiązań z samochodów takich jak Mercedes 124, który posiada podgrzewane dysze, przewód oraz zbiornik płynu z termostatem. W Golfie 3 fabrycznie montowany jest podgrzewany spryskiwacz, który można wymienić na nowy lub używany z Allegro. Podgrzewanie przewodu realizowane jest przez zatopioną grzałkę na całej długości, a ogrzewanie zbiornika przez wymiennik ciepła (spiralę z płynem). Dostępne są również gotowe akcesoria podgrzewające spryskiwacze oferowane przez Conrad Elektronik w cenie około 40 zł. Montaż samodzielny wymaga uwzględnienia mocy grzałki, sposobu mocowania oraz zabezpieczenia przed przegrzaniem i uszkodzeniem elementów plastikowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA