logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Organizacja serwisu GSM: wycena naprawy i czas realizacji w małym mieście

25 Sty 2006 13:43 10249 71
Najlepsze odpowiedzi

Jak wycenić naprawę topielca i ustalić czas realizacji w małym mieście, oraz jakie są koszty ZUS i opłat przy otwarciu serwisu GSM?

Przy topielcu najlepiej wziąć telefon na bezpłatną ekspertyzę, po 1–2 dniach podać orientacyjną cenę i umawiać się z klientem na naprawę tylko do ustalonego limitu; jeśli ma wyjść drożej, trzeba zadzwonić i poprosić o decyzję [#2217512][#2785363] Jeśli trzeba zamówić części, mówisz to wprost i podajesz konkretny termin, a w małym mieście warto mieć dużo części, nie wyrzucać trupów i skupować je od klientów na części za 10–20 zł [#2217512][#2217623] Na starcie nie schodź z cenami zbyt nisko i nie rób drobnicy typu simlock za 5 zł, tylko buduj reklamę i zaplecze [#2217512] W wątku padają różne kwoty ZUS: około 720 zł/mies. dla starszej działalności, ale przy nowej firmie podawano też około 250–260 zł przez pierwsze dwa lata, a dodatkowo można próbować dotacji z Urzędu Pracy, np. rzędu 11–12 tys. zł, zależnie od urzędu i warunków [#2217688][#2218135][#2218472] Jedna z osób pisała też, że na bieżące opłaty wystarcza jej sprzedaż akcesoriów, simlocków i telefonów, a dokładnego wymaganego obrotu w tym wątku nie ustalono [#2217688]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2217393
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2217512
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Cytat:
    Zalozmy, ze klient przynosi mi topielca do naprawy. Klient zapewne bedzie chcial znac koszt naprawy, ale my nie wiemy ile ona wyniesie gdyz nie wiadomo co mogl sie zepsuc. Co robicie w takim wypadku?

Ja prosze aby zadzwonił albo przyszedł [jak mu bardziej pasuje] za jeden gora dwa dni i ja wtedy podam orientacyjną cenę naprawy.

Cytat:
    Umawiacie sie np z klientem, ze jesli naprawa bedzie np. do 100zl to robicie, a jak drozsza to klient potem zadecyduje.

Ja najbardziej lubie takich klientów: prosze pana prosze naprawiac ten telefon tylko do 80 pln dobrze? ja mowie dobrze i co bym nie zrobil to zawsze wychodzi mi 60 pln :-) nawet jak zrobie full resety to i tak 60 biore :-) no co chical do 80 to ma :-) Chyba ze naprawa wychodzi wiecej to oczywiscie mowie ze ok ale tylko za np. 90pln.

Cytat:
    I jak wyglada czas naprawy, bo jak wiadomo nie sposob miec czesci do kazdego telefonu, a w mniejszym miescie takim jak moje nie ma zadnego sklepu elektronicznego.

No tutaj to już nie możesz bajerować. Jak chcesz wejśc na rynek i się utrzymać to musisz mieć dużo sprzętu i części. Czas naprawy gra istotna role. Ale jeżeli musisz zrobić coś co trzeba zamowic to mowisz prawde - nie mam, musze zamowic - bedzie telefon na ten i ten dzien. Jak to panu odpowiada to robimy i juz :-)

Jeżeli zaczynasz to musisz mieć stosunkowo niskie ceny i dorbą reklame [to chyba oczywiste nie?] Ale pamiętaj - simlockom za 5pln mowimy NIE :-)

Cytat:
    I jeszcze druga sprawa. Jak wyglada koszt zus'ow i innych koniecznych oplat. Chcialbym sie dowiedziec jaki trzeba miec mniej wiecej obrot, aby utrzymac sie na rynku i dalej poszerzac swoje mozliwosc.

Wszystko jest pięknie opisane na www.polphone.pl > forum > porady prawne.

POZDRAWIAM.
  • #3 2217545
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #4 2217623
    bbxb
    Poziom 31  
    No :-) Czasami też jak np. nie będziesz mógł ruszyć jakiegoś koma [i masz prawie pewność ze to zlom] to odsylaj do konkurencji :-) Albo zapytaj sie ich czy jak bys zostawial telefon [udawaj klienta] to czy musisz podpisywac umowe bo teraz pilicja sprawdza itp.

a co do czesci to nigdy nie wyrzucaj trupow! i skupuj od klientow takie trupy po 10 - 20 pln. Tu wyświetlacz tam Pa i ładnie na tym wyjdziesz.

Większości tu nie można tak przekazać na forum. Musisz sam się ,,otrzaskać" w tym biznesie. Ale jak pomyślisz i będziesz się starał to na kieliszek chleba Cie nie zabraknie.

POZDRAWIAM.
  • REKLAMA
  • #5 2217664
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #6 2217688
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2088
    U mnie z cenami jest podobnie jak napisał bbxb.
    Natomiast ZUS to miesięcznie ok 720zł. a reszta wydatków jest uzależniona od wielu czynników, ile będziesz płacił za wynajm, prąd itd.
    U mnie na wszelkie opłaty wystarcza to co zarobię na sprzedaży akcesori, kasa z simlocków i ze sprzedaży telefonów to jest dla mnie czysty zysk.
    pozdr
  • #7 2217777
    dyziek@
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 14
    tino2003, zatrudniasz kogos?
  • #8 2217805
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #9 2217889
    lary_zlw
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    To zależy jaką będziecie mieć organizacje pracy i tego jakie macie zaufanie do siebie. Spółka jest dobra bo każdy ma równe prawa do firmy. Jeżeli jeden był by właścicielem, a drugi pracownikiem to na pewno jako pracownik nie czułbym sie zbyt pewnie pomimo, że zawsze się z początku wygląda to ok to po jakimś czasie mogą się zacząć problemy!
  • Pomocny post
    #10 2217978
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Tak ja zatrudniam jedną osobą ale dlatego że mam dwa komisy i nijak mi samemu by było być we dwuch naraz.
    Oczywiście odradzam Ci jakiekolwiek spółki!!!!
    pozdr
  • #11 2217987
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #12 2218016
    ninjahwdp
    Poziom 28  
    Z tego co wiem, Przemku to jest uczniem... a slyszalem cos takiego, ze uczniowie placa mniejszy zus, czy cos w stylu... nie pamietam dokladnie, trzeba by sie upewnic, ale w Waszej sprawie to moze miec zdecydowany wplyw na koszta.
  • Pomocny post
    #13 2218043
    leon.euro
    Spec od GSM
    Ocena: 39
    aha przemo postaraj sie o pozyczke bez zwrotna od urzedu pracy:) mozna tam troche uzyskac jak bedzie sie miało firme minimum rok dokładniejsze ustalenia w swoim urzedzie pracy:)

pozdrawiam leon.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 2218135
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    jęśli teraz otwierasz własną działąlność to niepłacisz ZUSu 720 tak jak napisał Tino a "tylko" 260zł, dodatkowo w Urzędzie Pracy możesz starać się o bezzwrotną pożyczke dla bezrobotnych otwierających włąsną działalność, czyli chcąc starać się o tą pożyczkę musisz starać się jeszcze przed założeniem działalności (musisz mieć status osoby bezrobotnej)dopiero jak Ci przyznają tą pożyczkę to otwierasz działalność.Potem jak wszystko pójdzie po Twojej myśli możesz otworzyć sam działalność a kolegę wziąść na przyuczenie do zawodu - niepłacisz ZUSu, Urząd Pracy płaci ZUS koledze oraz miesięczne wynagrodzenie około 500zł przez 6 miesięcy - warunkiem jest zatrudnienie kolegi po okresie 6 miesięcy na kolejne 6 miesięcy i wt5edy ty już mu płacisz zus oraz wypłatę. To chyba jedno z najkożystniejszych rozwiązań, a jak masz kogoś znajomego w Urzędzie Pracy to już jest bajka, jak coś niejasno napisałem to pytaj trochę o tym wiem
  • #15 2218209
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #16 2218251
    fifii69
    Poziom 29  
    jak będziesz studentem studjów zaocznych to możesz się normalnie zarejestrować jako osoba bezrobotna a jak bedziesz na dziennych na paśnstowej uczelni to wiem że są problemy , ale Ty napewno będziesz na zaocznych także bez obaw
  • #17 2218281
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #18 2218472
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Jeszcze małe sprostowanie, oczywiście fifii69 masz rację że zus płaci się mniejszy jak teraz otwiera się firmę. Natomiast co do dotacji z UP to wydląda to tak że, musi się być przynajmniej przez rok czasu bezrobotnym aby ubiegać się o tą dotację a wynosi ona 11tyś. zł. Ale warto bo sam załatwiałem coś takiego i fakt że było trochę chodzenia po urzędach itd. ale forsa się przydała na założenie własnego biznesu. Warunek jest tylko taki że przez rok czasu nie możesz zawiesić działalności ani zalegać z zusem i skarbówką. Natomiast pracownika też zatrudniłem z UP na przyuczenia zawodowe na okres 6 m-cy i będzie on otrzymywał z UP 460zł. miesiecznie, ale nie mam obowiązku zatrudniać go po tym czasie. Ale jest potem coś takiego jak prace interwencyjne i znowu można tego pracownika zatrudnić na 6 m-cy i UP mu płaci 460 a ja będę mu dopłacał resztę aby miał normalną wypłatę.
    No to chyba napisałem już wszystko.
    pozdr
  • Pomocny post
    #19 2218764
    fifii69
    Poziom 29  
    No widzisz Tino u ciebie niema obowiązku zatrudniać a u nas w Kielcach jest taki obowiązek że po okresie 6 miesięcy przyuczenia zawodowego trzeba zatrudnić taką osobę na kolejne 6 miesięcy ale już wszystko na swój koszt (wcześniej piszę się zobowiązanie że się taką osobę zatrudni) ale to najlepiej dowiadywać się we własnym Urzędzie Pracy bo to może być różnie bo dotacje nie dla każdego województwa byly takie same a co za tym idzie różne mogą byc kryteria itp. A co do prac interwencyjnych to masz rację Tino po za tym są jeszcze staże na podobnych zasadach.
  • #20 2219172
    bbxb
    Poziom 31  
    A jakie warunki trzeba spełnić aby moć zarejestrować się jako bezrobotny?

I tak normalnie za free dostane 11 000 pln? i nie bede musial tego zwracac ?

pzdr.
  • #21 2219256
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Aby się zarejestrować jako bezrobotny wystarczy być bez pracy i zgłosić się do UP.
    I tak normalnie się dostaje, nic nie trzeba spłacać ani zwracać, warunkiem jest tak jak pisałem wcześniej prowadzenie działalności przez rok czasu bez żadnych zaległości. Ale są jeszcze inne formy dotacji np. moja siora dostała 18tyś. na założenie szkoły muzycznej i też nic nie musi wracać, kumpel dostał 120tyś zł z sapardu i przykłady można by mnożyć. Ale poprostu trzeba się udać w wędrówkę po urzędach i pytać bo pieniądze na takie żeczy z UE są tylko trzeba je zdobyć co nie jest łatwe ale jest do przeskoczenia i naprawdę warto.
    pozdr
  • #22 2219301
    dyziek@
    tino, a wyksztalcenie nie gra roli? Np zeby zalozyc firme, nie musi miec przynajmniej matury? Tak tylko pytam ;)
  • #23 2219416
    bbxb
    Poziom 31  
    I czy można być uczniem i zarejestrowac się jako bezrobotny?

Z czego ten kumpel dostał 120 tys???? z separdu co to ?

pzdr.
  • #24 2219506
    dyziek@
    no jako uczen nie mozesz, logicznie myslac, jako tako robote masz :)

A sapard, czyli pieniadze od unii np dawali na agroturystyke, dla rolnikow na nowy sprzet itd
  • #25 2219572
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #26 2219780
    bbxb
    Poziom 31  
    To Przemek moj rocznik jestes :-)

Cytat:
    A duzo Ci nauki zostalo?

1,5 roku - technikum elektroniczne specjalizacja systemy i sieci komputerowe.

Jest ktoś na forum kto chodzi/chodził do Żyrardowskiego ,,elektryka" ?? Prosze o kontakt !!

Ja szkoły narazie zostawić nie moge wiec d**a z dotacjami :-(

POZDRAWIAM.
  • #27 2219788
    marko313
    Poziom 11  
    No tak żeby założyć serwis tzreba mieć jakąs wiedze o budowie działaniu komórek, czy są jakieś kursy albo poradniki bo też sie zastanawiam nad interesikiem, tylko że u mnie juz jest jeden więc musze być lepszy w serwisie.
  • #28 2219810
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 2220390
    tino2003
    Admin grupy GSM
    W uzyskaniu dotacji wykształcenie odgrywa rolę bo powinno być w jakimś stopniu związane z tym na co chcesz uzuskać pieniądze, ale bardzo ważne są też ostatnie lata pracy zawodowej, jeżeli były spokrewnione z tym co chcesz robić to nie ma problemu. Ale oczywiście nie ma barier typu matura, bo można mieć podstawowe wykształcenie i dostać dotacje. Sapard jest to program dotacji przeznaczony na tereny wiejskie, kolega dostał tą dotacje na rozój firmy a zajmuje się on produkcją ekologicznych zabawek. Tylko w spardzie pierwsze wykładasz swoją kasę a dopiero potem oni zwracają.
    pozdr
  • #30 2636351
    Gogi123
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    No i przyszedł czas na mnie. Teraz ja za 1,5mc bede sie staral o dotacje z UP. Warunek u mnie to 2 zyrantow. Mam miec komis z serwisem telefonow oraz komputerow. Jestem informatykiem a teraz jeszce stdiuje zaocznie i nic to nie przeszkadza :) Po rozmowie z Tino2003 i Frankem Dolasem juz wiem jaki sprzet kupie:
    - hwk do mojego tornado
    - Aktywacje samsung do mojego usb-smarta
    - martech Box II full
    - mt-box
    - SCDRII
    - victora

Jesze nie wiem tylko co do NEC kupic. o=Obym dostał ta kaske z UP.................... :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy organizacji serwisu GSM w małym mieście, ze szczególnym uwzględnieniem wyceny napraw, czasu realizacji oraz aspektów formalno-prawnych i finansowych prowadzenia działalności. W przypadku napraw trudnych do wyceny z góry, zaleca się umawianie klienta na orientacyjną wycenę po 1-2 dniach, z ustaleniem limitu kosztów naprawy, po przekroczeniu którego klient decyduje o dalszych działaniach. Czas naprawy zależy od dostępności części, które w małych miejscowościach często trzeba zamawiać z wyprzedzeniem. Wskazano, że na początku działalności warto oferować konkurencyjne ceny i dobrą reklamę, unikając niskobudżetowych usług typu simlock za 5 zł.

Poruszono kwestie zatrudnienia i formy prawnej prowadzenia firmy – spółka daje równe prawa wspólnikom, ale może powodować problemy, natomiast zatrudnienie na umowę jest prostsze. Omówiono także możliwości uzyskania dotacji z Urzędu Pracy, w tym warunki rejestracji jako bezrobotny (np. status studenta zaocznego), wysokość i zasady korzystania z dofinansowań oraz zatrudniania pracowników na przyuczenie zawodowe.

W zakresie sprzętu serwisowego wymieniono popularne boxy i programatory: HWK, MT-BOX, Martech Box II, SCDR II, Victor, Tornado, Multi-Box, UST2Pro, Cruiser, Smart USB, JAF, N-box, z uwagą na oryginalność sprzętu i wsparcie techniczne. Dyskutowano o wyborze sprzętu do napraw telefonów Nokia, Siemens, Sony Ericsson oraz oprogramowaniu do ewidencji napraw (np. Skryba GSM).

Poruszono także kwestie podatkowe i księgowe, w tym wybór formy opodatkowania (ryczałt, księga przychodów i rozchodów), obowiązki VAT, oraz ryzyko związane z prowadzeniem działalności w branży GSM, gdzie konkurencja jest silna, a kontrole policji i urzędów mogą być uciążliwe. Wskazano na potrzebę uczciwości i przygotowania na formalności, w tym prowadzenie dokumentacji i legalne oznakowanie działalności.

Podsumowując, kluczowe aspekty to: jasna komunikacja z klientem w kwestii kosztów i czasu naprawy, odpowiedni dobór sprzętu serwisowego, znajomość przepisów podatkowych i możliwości finansowania działalności, a także budowanie zaufania i profesjonalizmu w lokalnym rynku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA