logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[antena 1/2 fali] Jak "usztywnić" elementy anteny?

Trabi 25 Sty 2006 16:17 2111 4
REKLAMA
  • #1 2217980
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 790
    Cześć.
    Mam na dachu jakąś antenkę (nie bijcie, nie wiem jaka :) ) pół-falową. Nie zaglądałem do niej od - kurcze, chyba z 5 lat minęło :) - bo CB złozyłem do pudełka. Znów chcę urządzonko rozłożyć, ale... antena się "skróciła" :D . Problem w tym, że zsunęły jej się elementy jeden w drugi i teraz jest jakieś 1/3 krótsza. Elementy fabrycznie były mocowane poprzez wzajemne skręcenie wkrętami do blach; wiadomo, wiatr, deszcz i wkręty powypadały a elementy siup - jeden w drugi :)
    Kiedyś miałem "Future 5/8λ" i był ten sam problem. Naciąłem rurki wzdłóż (ok 5cm) i ścisnąłem je opaskami. Sprawiło się to dobrze do czasu - nacięte elementy poprostu popękały i było po antenie, więc ten patent odpada.

Jak to zrobić, żeby mieć spokój na dłuższy czas? Jak je umocować żeby się toto znów nie rozjechało?
  • REKLAMA
  • #2 2218308
    jacokre
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Rozsuń antenę na odpowiednią długość, Wywierć po dwie dzury (tak jak było oryginalnie) na wylot i skręć na śruby z nakrętkami. Załóż po dwie nakrętki na śrubę to sie nie będie odkręcać. I po kłopocie.
  • REKLAMA
  • #3 2221846
    olijacek
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    jacokre napisał:
    Rozsuń antenę na odpowiednią długość, Wywierć po dwie dzury (tak jak było oryginalnie) na wylot i skręć na śruby z nakrętkami. Załóż po dwie nakrętki na śrubę to sie nie będie odkręcać. I po kłopocie.

To ja Ci powiem że tak zrobiłem i to po dwie śruby na element i mam problem z anteną typu raz odbiera jaz nie odbiera jak by się coś zaśniedziała no chyba że cewka się rozlutowała do tego i tak trzeba by ją naciąć i skręcić opaską.
  • REKLAMA
  • #4 2222393
    guliweros
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Rozebrać, oczyścić miejsca połączeń( koncówki rur), złożyc zabezpieczyc antykorozyjnie i zestroić, założyc opaski + wkręty.
    Lepszego zabezpieczenia chyba nie ma .
  • #5 2222512
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Dokładnie ja mam po dwie śrubki, nakrętki środek antykorozyjny, wszystko dokładnie wyczyszone i hula jak trza,

Pozdrawiam
REKLAMA