logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

hamulec silnika 3 fazy - czy nie szkodzi z falownikiem ??

Dax6 25 Sty 2006 18:19 2685 11
REKLAMA
  • #1 2218420
    Dax6
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam,

chce do silnika 3 fazowego 0,35 KW zastosowac falownik jednofazowy i podlaczyc go na 230 V. Silnik jest z hamulcem. Czy hamulec w jakikolwiek sposob bedzi mi przeszkadzal w plynnej regulacji obrotow ?

W tej chwili ( wylaczony ) hamuje. Czy po podlaczeniu zasilania przestanie hamowac ? Jak to wlasciwie dziala.

Hamulec jest podlaczony juz fabrycznie.

Prosze o porady
  • REKLAMA
  • #2 2218560
    pllmisp
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Witam
    Hamulec w silniku musi być zasilony z osobnego zródla tzn. ze jeżeli nie potrzebujesz hamulca to zasil go (oczywiscie odpowiednim napieciem) w tym samym czasie co zasilasz falownik - z tego samego źródła , wtedy bedziesz miał pewność że nie blokuje ci silnika-falownika.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2218761
    bako
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    zgadzam sie z kolegą pllmisp,

dodatm tylko, ze jezeli chcesz nadal używać hamulca to musi mieć on odrębny obwód z przekaźnikiem lub stycznikiem sterownym z przekaźnika wyjsciowego falownika.
    Przekaźnik wyjścowy falownika należy zaprogramowąć tak aby rozwierał obwód po rozkazie RUN, a zamykał go gdy rozkaz STOP.

Pozdrawiam
  • #4 2218835
    Dax6
    Poziom 13  
    dziekuje bardzo za porady. Wychodzi na to , ze trzeba zdemontowac hamulec.

pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 59 [minuty]:

mam do kolegow jeszcze jedno pytanie. Nie jestem fachowcem , wiec dla Was moze sie wydac glupie.

mam silnik 0,35kW natomiast falownik LG SV008iC5 - 1HP/ 0.75kW Czy przy falowniku o takich parametrach moge obslugiwac ten silnik ?
    Czy jest jakas dolna granica mocy silnika , czy tylko gorna ? W przypadku tego falownika , gorna granica to 0,75kW.

Nie mialem do czynienia z falownikiem LG. Mam nadzieje , ze jest to wektorowy falownik...? Taki mial wlasnie byc.
  • REKLAMA
  • #5 2221078
    krzysmci
    Poziom 11  
    Dax6 napisał:
    Hamulec jest podlaczony juz fabrycznie.

Prosze o porady

Nie bardzo rozumiem, czy silnik posiada wyprowadzenia do podłączenia hamulca?

Pozdr
    Krzysmci
  • #6 2221211
    Dax6
    Poziom 13  
    sprawa hamulca jest juz zamknieta. Zdemontowalem.

Bardzo prosze o odpowiedz na temat wartosci falownika , ktory opisalem wyzej
  • #7 2221347
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3372
    Witam
    Masz rację, obowiązuje tylko górna granica. Możesz spokojnie zasilać silnik o mniejszej mocy.
    Jeszcze jedna bardzo ważna sprawa : jeżeli falownik zasilany jest z sieci 230 V AC to uzwojenia silnika (230Δ/400Y) musisz połączyć w trójkąt. Jeżeli silnik ma połączenie tylko 400Y to jego moment nominalny spadnie trzykrotnie.
    Pozdrawiam

Przejżałem notę katalogową tego falownika i jest to falownik wektorowy, zasilany z sieci 230 V AC (czyli połączenie silnika w trójkąt).
    W razie wątpliwości pytaj.
  • #8 2221380
    Dax6
    Poziom 13  
    silnik polacze oczywiscie w trojkąt. Juz to robilem i chodzi swietnie.
    Czyli biore sie do roboty

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2221877
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Ocena: 132
    Witam,
    w przypadku stosowania przemiennika o większych mocach niż silnik, należy pamiętać o zaprogamowaniu zabezpieczeń prądowych silnika. W tym wypadku należy zmienić parametr "H33-Znamionowy prąd silnika"
    pozdrawiam
  • #10 2222214
    Dax6
    Poziom 13  
    tak cenna uwaga. Zawsze programuje moc znamionowa silnika. Pamietam o tym.

Dodano po 2 [minuty]:

pierwszy raz bede programowal falownik LG

Czy jest to raczej przyjazne srodowisko programowania , czy skomplikowane ?

Jakas opinia na temat LG ?
  • #11 2222306
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Ocena: 132
    witam ponownie,
    programowanie jest średnio skomplikowane, powinieneś dać sobie radę jeżeli już programowałeś przemienniki,
    z racji tego że zajmuję się różnymi przemiennikami nie mogę wyrażac opini na temat poszczególnych producentów,
    zapraszam na stronę www.falowniki.com, jest tam ranking firm i przemienników.

pozdrawiam
  • #12 2222324
    Dax6
    Poziom 13  
    dziekuje bardzo. Mialem na mysli tylko awaryjnosc. Funkcje falownika beda dosc proste i nie bede sie zaglebial w szczegoly. Mam instrukcje , ale z tym programowaniem to napewno wyjdzie ,, w praniu ,, jak to jest.
    Jak zrobie raz to i nastepne beda juz proste. Jak zwykle to bywa zreszta.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono zastosowanie falownika jednofazowego do silnika trójfazowego 0,35 kW z hamulcem fabrycznie zamontowanym. Hamulec wymaga osobnego zasilania, najlepiej z tego samego źródła co falownik, aby nie blokował silnika podczas regulacji obrotów. Zalecane jest sterowanie hamulcem za pomocą przekaźnika lub stycznika, który jest kontrolowany sygnałem wyjściowym falownika – obwód hamulca powinien być rozwierany przy rozkazie RUN i zamykany przy STOP. W praktyce autor zdecydował się na demontaż hamulca. Poruszono także kwestię doboru falownika LG SV008iC5 (1HP/0,75 kW) do silnika 0,35 kW – jest to falownik wektorowy zasilany z sieci 230 V AC, który może obsługiwać silnik o mocy niższej niż jego nominalna. Silnik należy połączyć w trójkąt, aby zachować moment nominalny. Podkreślono konieczność programowania parametrów zabezpieczeń prądowych silnika, zwłaszcza wartości znamionowego prądu (parametr H33). Programowanie falownika LG jest umiarkowanie skomplikowane, ale możliwe do opanowania, szczególnie przy prostych funkcjach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA