logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Hitachi DK23BA-10 10 GB - błąd 0x75, uszkodzone sektory, naprawa możliwa?

kosmik903 26 Sty 2006 08:59 2017 6
  • #1 2220350
    kosmik903
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Witam, niedawno kupiłem dysk Hitachi DK23BA-10. Dysk kupiłem jako "nie sprawdzony". Okzało się, że po podłączeniu dysku jako master na drugiej taśmie w komputerze stacjonarnym (nie mam laptopa) system na dysku głównym nie chciał się uruchomić. Dysk jest widoczny w biosie poprawnie ale nie można go sformatować a fdisk zgłasza błąd dysku i w ogóle się nie uruchamia. Po przejżeniu programem hitach drive fitness test pokazał że jeden lub więcej sektorów iest uszkodznych jednak przy próbie naprawy zgłasza błąd 0x75 czyli Defective Hart Disc Component.
    Czy jest szansa na naprawę tego dysku?

Pozdrawiam.
  • #2 2220387
    zenius1984
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    mozesz sprobowac zerowania dysku badz jakiegos active disk recovery itp jesli cos posiadam wdclear dosowy prog do zerowania dysku oraz programy do regeneracji dysku jesli bedziesz potrzebiwal to zapraszam gg6441345
  • #3 2222423
    kosmik903
    Poziom 17  
    Znalazłem jeszcze coś. W programie Hitachi znalazłem jeszcze wpisy w opcji "Disc info":
    Write cache: Disabled
    Auto Reassign: Disabled
    Smart: Disabled

Czy tak powinno być? W opiscie do tego programu są zrzuty ekranu i tam Write Cache jest Enabled.
    I jeszcze jedno: w programie wdclear nie mogę nic zrobić, widzi dysk ale podczas zapisywania go zerami albo sprawdzania od razu przerywa i pokazuje mi błąd 32.

Pozdrawiam.
  • #4 2223339
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    jeśli dobrze odczytałem, to ten dysk ma słuzyć jako bank danych nie dysk systemowy ( z takimi błędami nie będzie pracował jako systemowy ).
    w watku o temacie Terminal dyskowy
    opisałem podłączanie terminala do dysku hitachi i odczytywanie modułów.
    w warunkch domowych naprawa takich uszkodzen nie jest możliwa.
    program firmowy Hitachi powinien pozwolić na wykonanie zerowania dysku.
    lub tez zgłosi stosowny komunikat .

terminal dyskowy https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic425160.html
  • #5 2224320
    kosmik903
    Poziom 17  
    Jeszcze jedno pytanie.
    Czy może być to sprawa elektroniki czy raczej mechaniki?
    Pozdrawiam.
  • #6 2224730
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    DFT testuje płytkę elektroniki, tak że to nie uszkodzenie elektroniki.
    raczej uszkodzenie któregoś modułu ze strefy SA.
    dla starszych dysków może to juz byś uszkodzenie nośnika magnetycznego
    ale takie błędy wykrywa test translatora. ( kasuje P=list i odczytuje błędne sektory).
  • #7 2352962
    kosmik903
    Poziom 17  
    Witame

Męczyłem ten dysk kilka dni, ale dałem sobie spokój. Dysk sprzedałem na części.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk Hitachi DK23BA-10 o pojemności 10 GB wykazuje uszkodzone sektory i błąd 0x75 (Defective Hard Disc Component). Dysk jest wykrywany w BIOS, lecz nie można go sformatować ani użyć jako dysku systemowego. Test Hitachi Drive Fitness Test wskazuje na uszkodzenia, a próby zerowania dysku programem wdclear kończą się błędem 32. W programie Hitachi opcje Write Cache, Auto Reassign oraz SMART są wyłączone, co może wskazywać na problemy z konfiguracją lub stanem dysku. Uszkodzenie najprawdopodobniej dotyczy modułów strefy SA lub nośnika magnetycznego, a test DFT wyklucza uszkodzenie elektroniki. Naprawa w warunkach domowych jest mało prawdopodobna, a dysk nie nadaje się do pracy jako systemowy. Ostatecznie dysk został sprzedany na części po nieudanych próbach naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA