logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic Fp7713 - brak dodawania toneru, możliwy uszkodzony TDC Sensor? Jak sprawdzić?

RafalKabat 27 Sty 2006 11:48 1359 8
REKLAMA
  • #1 2224879
    RafalKabat
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Mam taki problem. Kserokopiarka nie kręci mieszadłem od toneru( ale wszystkie tryby są mechanicznie dobre. Po zrobieniu kilkunastu czarnych kopii zostaje sam developer i nie woła toneru (U13). Czy to jest uszkodzony TDC Sensor. Czy można go jakoś sprawdzić czy jest dobry czy zły?
  • REKLAMA
  • #2 2225116
    paryss
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Ale co, wymieniałeś dv czy tak "samo" się zrobiło:?:
  • REKLAMA
  • #3 2226495
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Czy dobrze zrozumiałem, wyświetla U13, jeżeli tak to widzi, że toneru nie ma. czy po wykonaniu tych czarnych kopii kopiarka miesza, jakby szukała toneru czy od razu jest gotowa, ewentualnie wyświetla u13??
    pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • #4 2226612
    pdw
    Ocena: 30
    Rozumiem ze wnioskujesz ze kopiarka nie dodaje tonera gdyz "czujnik nie sygnalizuje jego braku w wywoływczce". Wyjmij owy czujnik przeczysc go byc moze na jego powierzchni znajduje sie przyklejony toner i to go myli.
    Usterke sensora sygnalizuje kod E303
    Zadadnicze pytanie developer wymieniłes?
    Można zaryzykowac przeprowadzenie inicjacji na starym lecz w razie niepowodzenia wymiane masz raczej pewną
  • REKLAMA
  • #6 2228372
    RafalKabat
    Poziom 19  
    Zaczeła robić blade kopie więc z marszu wymieniłem deweloper. Ale na niewiele to się zdało bo każda następna kopia była coraz jaśniejsza. Przy robieniu czarnych kopii wogóle nie rusza mieszadłem . Kopia jest już bardzo blada ale nie wyrzuca U13, ża brak toneru.
  • #7 2228770
    horse667
    Ocena: 96
    Sprawdż łączówkę wywoływaczki, ostatnio miałem podobny problem, co prawda w innym modelu, ale myśle, że jest analogia. Po prosu jeden z przewodów na łączówce wywoływaczki trzymał sie tylko na izolacji i kopiarka nie miała sygnału z czujnia TD.
    pozdrawiam horse
  • #8 2251814
    RafalKabat
    Poziom 19  
    Tito ma rację Rozwiązaniem tego problemu jest wymiana developera i bębna + druty elektrod. Dziękuję
  • #9 2855940
    adrian.sad
    Poziom 13  
    RafalKabat napisał:
    Zaczeła robić blade kopie więc z marszu wymieniłem deweloper. Ale na niewiele to się zdało bo każda następna kopia była coraz jaśniejsza.

Była seria bębnów, które tak robiły po około 20-30k kopii. Wymiana bębna rozwiązuje problem. Dewelopery w tych kopiarkach są za dobre, wiec na 99% był dobry

Podsumowanie tematu

✨ Kserokopiarka Panasonic FP7713 nie dodaje tonera, mieszadło tonera nie obraca się mimo poprawnej mechaniki. Po wykonaniu kilkunastu czarnych kopii pozostaje sam developer, a urządzenie nie sygnalizuje braku tonera (kod U13). Problem nie jest jednoznacznie związany z uszkodzonym czujnikiem TDC – kod E303 wskazuje na usterkę sensora, jednak w tym przypadku czujnik może być zabrudzony i wymaga oczyszczenia. Zalecane jest sprawdzenie łączówki wywoływaczki, gdyż luźne przewody mogą powodować brak sygnału z czujnika TD. W praktyce rozwiązaniem okazuje się wymiana developera, bębna oraz drutów elektrod, co przywraca prawidłowe działanie. W niektórych seriach bębnów problem pojawia się po około 20-30 tysiącach kopii, a developery w tych modelach są trwałe, więc ich wymiana jest mniej prawdopodobna jako przyczyna. Inicjacja na starym developerze może być próbą diagnostyczną, ale wymiana komponentów jest często konieczna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA