logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać wzmacniacz do subwoofera z możliwością podłączenia głośników 2+1?

Pablo17 28 Sty 2006 13:28 3604 19
REKLAMA
  • #1 2229101
    Pablo17
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.
    Znalazłem na allegro wzmacniacz do subwoofera oto jego link:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81727001
    Ma ktoś schemat takiego wzmacniacza albo wie jak można coś takiego wykonać??
    Najbardzie podoba mi się w tym to, że można do niego podłączyć dodatkowe głośniki(Taki zestaw 2+1).Bardzo prosze o pomoc w wykonaniu takiego wzmacniacza.

Dodano po 5 [minuty]:

Czy tam jest zastosowana jakaś zwrotnica przed filtrem?? Czy jak??
  • REKLAMA
  • #2 2229233
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    Schematy takiego wzmacniacza moga byc najrozniejsze.
    Przed filtrem nie daje sie zwrotniczy. Filtr jest alternatywa zwortnicy, ale jest wstawiany przed wzmacniaczem, natomiast zwrotnica znajduje sie miedzy wzmacniaczem, glosnikiem.

Pozdr. Procekkk
  • #3 2229287
    Pablo17
    Poziom 12  
    Mam zamiar zbudować subwoofer na głośniku STX GDN 27/150..
    Gdybym do budowy tego suba zastosował wzmacniacz jabela j-35 a jako filtra użyłbym tego:
    http://www.cartonaudio.com/modul_sub2.html
    lub
    http://www.cartonaudio.com/modul_sub4.html , to byłaby jakaś możliwość wyprowadzenia dodatkowych wyjść na 2 głośniki.
    Jak tak, to w jaki sposób co bym musiał zrobić?

Pozdrawiam

Dodano po 33 [minuty]:

Błagam pomórzcie mi
    Będą punkty.
  • #4 2229543
    procekkk
    Poziom 24  
    Jesli dorze Cie rozumieszto chcesz zastosowac jeden z powyzszych filtrow wzmacniacz j-35 i za tym wzmacniaczem chcesz puscic wyjscia na 2 glosniki, tak?
    Jesli sie myle to mnie popraw.
    Jezeli chcesz tak zrobic to powiem Ci ze sie nie uda, poniewaz:
    1. sygnal na wyjsciu zaciskow glosnuikowych bedzie sygnalem odfiltrowanym (odfiltorwane pasmo dla subwoofer-a), chyba ze zastosujesz obwod (zalaczany na przelacznik) omijajacy filtr.
    2. jesli chcesz miec wyjscie na 2ie kolumny to potrzbujesz wzmacniacza stereo a nie mono tak jak proponujesz.

Pozdr. Procekkk
  • #5 2229587
    Pablo17
    Poziom 12  
    A jest możliwy taki sposób podłączenia?:
    Wzmacniacz-zwrotnica(rozdziela dzwięk na 3 kanały)z czego 2 kanały wyprowadziłbym do tzw.satelitek, a trzeci kanał do filtra następnie do wzmacniacza subwoofera i do głośnika.
    Załączniki:
    • Jak wykonać wzmacniacz do subwoofera z możliwością podłączenia głośników 2+1? bez tytułu.GIF (4.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 2229790
    Pablo17
    Poziom 12  
    Przeczytałem dokładnie opisy tych 2 kitów AVT ale niestety niezrozumiałem. Może ktośby mi wyjaśnił dokładnie w jaki sposób należałoby to podłączyć?
    może jakiś rysunek-to by chyba dużo wyjaśniło

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2229923
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Poniżej rysunek, na którym masz In L i In R, są to wejście kanału lewego (L) i prawego (R). Z tych dwóch wejść po filtrze otrzymujemy wyjście na subwoofer K4 i dwa wyjścia do kolumn lewej K3 i prawej K5. Wyjścia K3, K4 i K5 podłączamy do odpowiednich wzmacniaczy mocy i dalej do odpowiednich kolumn (k4 do suba).
    Schemat ten chyba jest nawet na Elektrodzie - nie wiem, bo mam go na dysku i nie pamiętam skąd ściągałem
    Załączniki:
    • Jak wykonać wzmacniacz do subwoofera z możliwością podłączenia głośników 2+1? filtr_do_subwoofera_425.gif (27.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2229939
    procekkk
    Poziom 24  
    Pablo17: Jesli chodzi Ci o to zeby zrobic system 2+1 to ogolnie potrzebujesz 3 wzmacniaczy ( 2 na satelitki i jeden na suba). Teraz jest pytanie jakie bedziesz mial glosniki w satelitkach, a jaki w subie.
    Bo jesli chcesz szukac wzmaka to musisz wiedziec jakiej mocy potrzbujesz do napedzania przetwornikow.

Pozdr. Procekkk
  • REKLAMA
  • #10 2230108
    Pablo17
    Poziom 12  
    Dokładnie chodzi mi o taki schemat, który podał "md" (tak mi się wydaje, bo rozumiem z tego, że podaje jakiś sygnał stereo na ten układ który podał "md" następnie każde z wyjść K3, K4 ,K5 potrzebuje wzmacniacza czyli 3 wzmacniacze).
    Tylko jak tym sterować, bo przecież każdy wzmacniacz będzie miał swój potencjometr do regulacji głosu?
    Da się coś zrobić aby jednym potencjometrem regulować te 3 głośniki(2 satelity+subwoofer??)
    Moje drugie pytanie, to skąd można wziąć taki projekt płytki,wykaz elementów itd.
    A może można gdzieś kupić taki lub podobny układ do złożenia np.z Jabela albo coś z AVT.
    Jak myślicie mają coś takiego??

Dodano po 4 [minuty]:

md: te linki które podałeś, to są podobne układy to tego schematu którego zamieściłeś pod nazwą:"filtr_do_subwoofera_425.gif"
    Bo na tej stronie AVT tak się rospisali przy opisywaniu tych układów, że kompletnie nic z tego niezrozumiałem
  • #11 2230133
    md
    Poziom 41  
    Pablo17 napisał:
    Dokładnie chodzi mi o taki schemat, który podał "md" (tak mi się wydaje, bo rozumiem z tego, że podaje jakiś sygnał stereo na ten układ który podał "md" następnie każde z wyjść K3, K4 ,K5 potrzebuje wzmacniacza czyli 3 wzmacniacze).

Nie muszą to być wzmacniacze w rozumieniu 3 urządzenia 42x25x12cm, mogą być płytki wzmacniaczy mocy (tzw. kity) np. na TDA lub LM
    Pablo17 napisał:

Tylko jak tym sterować, bo przecież każdy wzmacniacz będzie miał swój potencjometr do regulacji głosu? Da się coś zrobić aby jednym potencjometrem regulować te 3 głośniki(2 satelity+subwoofer??)

Sterujesz tym za pomocą źródła sygnału - mikser lub przedwzmacniacz.
    --------------------------------------------------------
    Te kity od AVT są podobne, ale tam masz inną sytuację - jeden taki układ steruje głośnikami w jednej kolumnie, więc dla stereo potrzebujesz dwa kity AVT i w sumie 6 końcówek mocy. W schemacie, który zamieściłem wyżej, masz układ stereofoniczny, w którym wydzielony jest jeden tor dla subwoofera i dwa niezależne kanały dla kolumn Lewej i prawej - coś jak w głośnikach komputerowych 2+1. Tutaj potrzebne są tylko 3 końcówki mocy.
  • #12 2230155
    Pablo17
    Poziom 12  
    Głośnik do suba, to STX GDN 27/150 noi właśnie niewiem na ile ohm i czy wersje SS czy SC- wersja SS lepiej wygląda z tą żółtą membraną ale z tego co wyczytałem na elektrodzie, to ona nadaje się bardziej do samochodu. Jak się myle to mnie poprawcie i powiedzcie(doradzcie) ile ohm-owy głośnik kupić noi SS czy SC.
    Co do satelitek niemam pojęcia-trzebaby dopasować coś do tego suba no ale niewiem co. Licze na was
    Z góry wielkie dzięki
    Pozdrawiam Pablo17
  • #14 2230380
    Pablo17
    Poziom 12  
    Ja znalazłem reszte tego, którego podałeś(md) jako pierwszy:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic310847.html

Chyba musze coś z tego wybać.

Do tego stx chciałem zastosować wzmacniacz z jabela J-35-Jest w miare tani ale-cytuje opis tego wzmacniacza. "Wzmacniacz przstosowany do współpracy z zespołem głośnikow o impedancji 4Ohm".
    Jeżeli przystosowany do 4Ohm to i też uciągnie STX-a 8Ohm-owego ale czy będzie miał wystarczająco dużo mocy przy 8Ohmach??
  • #15 2230479
    procekkk
    Poziom 24  
    Moc przy 8 ohm najprawdospodobniej spadnie ok 40-50%.

Pozdr. Procekkk
  • #16 2230525
    Pablo17
    Poziom 12  
    procekkk: w takim razie kupie głośnik 4Ohm i będzie on pracował na tym wzmacniaczu z jabela(J-35 100W)Ponieważ jest w miare tani.
    A co do tego filtru to ten mnie zainteresował:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic94687.html#458181
    Co o nim sądzicie?
    Zastanawia mnie jedna rzecz Tam jest tylko jeden potencjometr-Do czego on służy??
  • #17 2231237
    md
    Poziom 41  
    Jabel J-35 lubi sprawiać kłopoty początkującym, jest tani, ale jak spalisz kilka tranzystorów, to będzie Cię to kosztować tyle samo, co kit na TDA.
    Potencjometr służy do regulacji poziomu basów.
    Popatrz:
    http://www.nikomp.com.pl/zestawyK/K-3970.htm
    http://www.nikomp.com.pl/zestawyK/K-2010.htm
    http://www.nikomp.com.pl/zestawyK/K-3160.htm
    http://audioclone.free.fr/Ampli-LM3886.html
  • #18 2232891
    Pablo17
    Poziom 12  
    A jak myślicie, można dać do suba wzmacniacz 8Ohm a do satelitek 4Ohm?
  • #19 2233434
    md
    Poziom 41  
    Oczywiście, że można. Musisz jednak pamiętać, że jeżeli do wzmacniacza 4Ω podpinasz kolumnę 8Ω, to nie uzyskasz takiej mocy jak przy kolumnie 4Ω - z reguły będzie to moc duzo mniejsza. Staraj się jednak dopasowywać rezystancję kolumn do wzmacniaczy.
  • #20 2237348
    Pablo17
    Poziom 12  
    Zrobiłby mi ktoś płytke jakiegoś filtra 2+1 albo nawet zrobił i zmontował cały układ???, bo sam niedam rady.
    Robiłem już różne płytki ale te schemmaty zamieszczone na elektrodzie są kiepskiej jakości-NIEDAM RADY.
    Bardzo Prosze.
    Pozdrawiam Pablo17

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza do subwoofera z możliwością podłączenia dodatkowych głośników w konfiguracji 2+1. Wzmacniacz znaleziony na Allegro umożliwia podłączenie subwoofera oraz dwóch satelitów, jednak wymaga zastosowania trzech końcówek mocy – jednej dla subwoofera i dwóch dla satelitów. Przed wzmacniaczem stosuje się filtr dolnoprzepustowy dla subwoofera, a zwrotnica (rozdzielająca sygnał na kanały) znajduje się między wzmacniaczem a głośnikami. Proponowane rozwiązania to wykorzystanie zestawów AVT2360 i AVT485, które umożliwiają podział sygnału stereo na trzy wyjścia: dwa dla satelitów i jedno dla subwoofera. Sterowanie głośnością wszystkich trzech kanałów można realizować za pomocą jednego potencjometru na źródle sygnału (mikserze lub przedwzmacniaczu). Wzmacniacz Jabela J-35 jest tani, ale ma ograniczenia dotyczące impedancji i mocy – najlepiej stosować głośnik 4Ω, gdyż przy 8Ω moc spada o około 40-50%. Głośnik STX GDN 27/150 jest rozważany do subwoofera, przy czym wersja SS jest bardziej samochodowa, a wybór impedancji powinien być dopasowany do wzmacniacza. Wzmacniacze mogą być realizowane jako kity na układach TDA lub LM, co pozwala na kompaktową budowę. Użytkownik poszukuje również schematów i płytek filtrów 2+1 oraz prosi o pomoc w ich wykonaniu, gdyż dostępne schematy są trudne do zrozumienia i wykonania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA