logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trudności z odpaleniem Golf 2 1.6 '87 przy niskich temperaturach i problem z ładowaniem

saczek_xtrm 29 Sty 2006 09:05 918 5
REKLAMA
  • #1 2232236
    saczek_xtrm
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    witam,
    wiem że ten samochód to już prawie jak zabytek, niemniej jeszcze dobrze jeździ....ale jeździ....jak go się uruchomi. Problem jest taki: przy większych ujemnych temp w ogóle ciężko go odpalić, czasami nawet jak postoi 2-3 miesiące to już ma ogromny problem. W czym rzecz? Zauważyłem że dosyć często muszę ładować akumulator (ma 1 rok, zawsze dbany, wyjmowany przed spadnięciem temp poniżej 0) a po 2 miesiącach jak go wkładam to jest loteria ... zapali czy nie? To już nie pierwsze przeboje z akumulatorem, więc to raczej nie jego wina - wylądował nawet w serwisie i stwierdzili że z nim akurat wszystko ok (CENTRA). Ponadto zauważyłem też że przy pracy silnika światła główne przygasają i świecą mocniej na przemian, nie ważne czy auto jedzie na wysokich czy na niskich obrotach...Co się dzieje? Nie mam już na to siły, a nie wiem czym to może być spowodowane.

PS alternator działa - daje 0,15V czy coś takiego na akumulator, szczotki OK.

Czy to wina rozrusznika? pada...?

pozdr i dziękuję za zainteresowanie tematem
  • REKLAMA
  • #2 2232263
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 803
    Niestety byłeś blisko, alternator do naprawy.
  • REKLAMA
  • #3 2232267
    saczek_xtrm
    Poziom 18  
    mógłbyś przybliżyć mi sytuację? byłbym bardzo wdzięczny... tę naprawę można dokonać samemu czy po prostu dać sobie spokój i kupić inny na szrocie?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2232286
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 803
    Diody uszkodzone,na szrocie kupisz wyjdzie taniej.
  • REKLAMA
  • #5 2232711
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Co ci mieli powiedziec ze akumulator jest uszkodzony, musieliby wylozyc drugi sprawny a to juz strata pieniedzy. Czyli wadliwa praca alternatora spowodowala stan taki akumulatora jak masz. Jesli bedziesz kupowal alternstor na szrocie to na takim na ktorym bedzxiesz mial gwarancje rozruchowa a nie do bramy.
    Pozdrawiam.
  • #6 2897020
    saczek_xtrm
    Poziom 18  
    wielkie dzięki chłopaki, poszły diody, wszystko się wyjaśniło
    pzdr
REKLAMA