logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf III 1993 1.6 ABU - gaśnięcie silnika, dymienie i wysokie spalanie

MendakP 29 Sty 2006 18:36 5613 16
REKLAMA
  • #1 2234339
    MendakP
    Poziom 11  
    Witam. Mam taki problem z Golfem III 1993 1,6 silnik ABU. Silnik gaśnie, ciężko wchodzi na wysokie obroty, pozatym strasznie dymi i dwa razy tyle pali. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?? Co może być przyczyną??
  • REKLAMA
  • #2 2234346
    przemo166
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    wymiana sondy i po bólu
  • #3 2234716
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Ta elektronika raczej nie jest wybredna i od padniętej sądy nie dymi silnik .Zdejmij klemę na 10 min i zobacz czy będzie lepiej.Czy masz instalację gazową?
  • REKLAMA
  • #4 2234763
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    niebedzie bo ma nieulotna pamieć usterek
    a jak mam spalona zarówke to tez mam ściągnąć kleme?
    sonda, ciśnienie paliwa, wtryskiwacz, czujnik temperatury
    podłaczyc kompa i sprawdzić błedy
  • #5 2234798
    UcioX
    Poziom 11  
    Ocena: 59
    Dymienie to prawdopodobnie sparciałe uszczelnienia na zaworach - wymiana.
  • #6 2234923
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Podłącz gdzieś pod vaga i będzie najszybciej.A po odłączeniu klemy jest kasowana pamięć diagnostyczna silnika!
  • #7 2235347
    MendakP
    Poziom 11  
    Dzięki za zainteresowanie tematem. Nie nie ma gazu, jutro postaram się podłączyć go do vaga i sprawdzić błędy. Więc jutro dam znać.
  • #8 2236035
    saczek_xtrm
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    ....i prawda i nie prawda...ale zamotanie !! :)

faziczek_r ma w pewnym sensie rację - jest kasowana pamięć diagnostyczna... tylko co z tego...na jak długo? dopóki nie uruchomisz silnika...czyli tak na prawdę i tak nie zauważysz tego że pamięć została skasowana!!!
    pozdr
  • REKLAMA
  • #9 2236317
    hekto5
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Jeśli błędy sa powodowane przez instalacje gazową to taki reset i jazda na benzynie to wykażą. Natomiast tu kolega nie ma LPG, więc reset nic nie da. Lepiej vaga użyć lub samemu posprawdzać wszystkie czujniki itp.
  • #10 2236812
    morfi020
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    ja mialem podobnie w swojej furze tylko moj ma 1.8 silnik i kombinowalem na rozne sposoby i w koncu lukłem na swiece i aparat zapłonowy a tam...............a tam była kupa wody i innego mokrego badziewia a na swiecach lepije nie mowic były zalane woda i tez palił jak smok i maił ciezko wejsc na obroty i tez kopcil na takim biały i bardzo lekko na niebiesko ale ytym niebieskim sie nie przejmuje bo silnik juz jest lekko przylatany a i ten dym ostro smierdział
  • #11 2236982
    carcas_2005
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    to 1 punktowy BOSCH? A gumowa podatawa na kolektorze ok?
  • REKLAMA
  • #12 2237550
    MendakP
    Poziom 11  
    Tak to jest jednopunktowy Bosch, podstawa ok. Odczytałem kody błędów i pokazało dwa:
    518 Potencjometr przepustnicy -G 69
    przerwa lub zwarcie do masy
    518 Potencjometr przepustnicy -G 69
    przerwa lub zwarcie do plus
    Wymieniłem ten czujnik położenia przepustnicy a i tak nic nie pomogło
  • #13 2237743
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 2237849
    MendakP
    Poziom 11  
    A gdzie mierzyć to napięcie? w tych pinach do których podłącza się wtyczkę? Czy w innym miejscu?
  • #15 2238169
    milaczek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    najprawdopodobniej uszkodzony przepływomierz powietrza.
  • #16 2238342
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 2240585
    MendakP
    Poziom 11  
    Witam. Ustawiłem już ten czujnik położenia przepustnicy i autko chodzi, ale do czasu aż nie wystygnie. Jak trochę postoi to nie chce odpalać bo nie ma wolnych obrotów.

Podsumowanie tematu

✨ Golf III 1993 z silnikiem 1.6 ABU ma problemy z gaśnięciem silnika, trudnościami z osiąganiem wysokich obrotów, nadmiernym dymieniem oraz podwyższonym zużyciem paliwa. Wskazano możliwe przyczyny takie jak uszkodzona sonda lambda, zużyte uszczelnienia zaworów, problemy z czujnikiem położenia przepustnicy (G69) oraz potencjalne usterki w układzie zapłonowym i wtrysku paliwa. Zalecane jest podłączenie diagnostyki VAG w celu odczytu kodów błędów i ich analizy. Wymiana czujnika położenia przepustnicy nie rozwiązała problemu, choć jego prawidłowe ustawienie poprawiło pracę silnika do momentu ostygnięcia. Dyskusja wykluczyła obecność instalacji gazowej oraz przepływomierza powietrza w tym modelu. Sugerowano również sprawdzenie ciśnienia paliwa, wtryskiwaczy oraz czujnika temperatury. Reset pamięci diagnostycznej poprzez odłączenie akumulatora jest możliwy, ale nie usuwa przyczyn usterek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA