logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kadett C14NZ nie odpala, dźwięki z okolic aparatu zapłonowego, co sprawdzić?

ripperus 29 Sty 2006 21:08 1344 8
REKLAMA
  • #1 2235064
    ripperus
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witajcie..

no i umarl kadett.. kreci kreci i nic [wydaje czasem taki jakby "zdlawiony" odglos jakby mial chec zapalic ;\ a czasem w takt krecenia rozrusznika slychac dosc szybkie "trykanie" gdzies z okolic kopulki, aparatu.. nie wiem nie ma kto nasluchiwac ;) palec, kopulka przeczyszczone, swiece, kable, akumulator OK,paliwo pompa itp tez OK, na bank jest to cos z zaplonem tylko od 2tyg nie potrafie sobie z tym poradzic. :( poprawialem styk od cewki zaplonowej i nic.. kompletnie nic... Wilgoc, mroz...go usmiercily

ratujmy kadetta, bede wdzieczny za kazda uwage

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2235126
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Witam
    iskra jest? spróbuj na "pych" zapalic jak zapali to najprawdopodobniej moduł siedzi ale wczesniej sparwdź jeszcze przewody WN i swiece... a że kopułka i palec przeczyszczone są to nie znaczy że dobre.... oczywiście mam nadzieje że wszystkie kostki posprawdzałeś...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2235194
    karol99
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Jeśli znajdziesz iskre to sprawdż wydatek, ciśnienie pompy. Ostatnio miłem przypadek że pękła gumowa rurka od pomki w baku .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2235303
    chrisi
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    chba ci sie zerwalo sprzegielko miedzy aparatem zaplonowym a walkiem rozrzadu odkrec kopulke jesli pales sie luzno kreci toto jest to uwaga przed odkreceniem aparatu naznacz polorzenie aparatu wzgledem silmnka by zlozyc tak samo spowrotem
  • #5 2235329
    ripperus
    Poziom 13  
    odpalanie na pych odpada... okolica rowna jak stol... a co do kostki to mam watpliwosci do tej od aparatu 3pinowej ale to dopiero jutro sprawdze :( Taka awaria zdazyla mi sie juz drugi.. poprzednio tez iskra byla wszystko cacy tylko nie odpalal.. po odstawieniu kadzia do znajomego ten lakonicznie powiedzial na drugi dzien.. posuszylem go, odtajal, i teraz chodzi, nie wiem dokladnie co zrobil.

btw ma ktos rozrys tej kostki z aparatu... bo mam przeczucie ze jak ja sciagne to wogole sie rozpadnie
  • REKLAMA
  • #7 2235369
    technik0
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Dobra rada. NIE PRÓBÓJ PALIĆ NA PYCH bo jak przeskocza pasek rozrzązu to szlag trafi zawory w głowicy. Radzę sprawdzić iskrę i sprzegło w aparacie zapłonowym.Sprawdz też czy palec nie ma przebicia do wałka rozrządu oraz czy jest ciśnienie paliwa oraz czy nie zamarzły tłumiki. Może też być wina modułu zapłonowego pod cewką ale przy zimnym silniku żadko się zdażało.
  • #8 2235374
    ripperus
    Poziom 13  
    O losie jaka kopalnia wiedzy tego mi trzeba bylo :) wielkie dzieki
  • #9 2250993
    ripperus
    Poziom 13  
    Okej no i dziala :) biodegradacji ulegly dwa kable od wtyczki laczacej aparat zaplonowy z ecu. Serdeczne dzieki za pomoc.

pozdrawiam
    Mariusz

Podsumowanie tematu

✨ Kadett C14NZ nie odpala, mimo że rozrusznik kręci, a z okolic aparatu zapłonowego słychać szybkie "trykanie". Sprawdzone zostały: palec i kopułka aparatu zapłonowego, świece, kable, akumulator, paliwo i pompa paliwa. Zalecenia obejmowały kontrolę iskry, przewodów wysokiego napięcia, styków kostek, ciśnienia paliwa oraz stanu sprzęgła w aparacie zapłonowym. Ostrzeżono przed odpalaniem na pych ze względu na ryzyko przeskoczenia paska rozrządu i uszkodzenia zaworów. Wskazano również na możliwość uszkodzenia modułu zapłonowego lub biodegradacji kabli łączących aparat zapłonowy z ECU. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez wymianę dwóch uszkodzonych kabli od wtyczki aparatu zapłonowego do ECU, co przywróciło prawidłowe działanie silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA