logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co to za element MN1381-C w schemacie robota podążającego za światłem?

DARK$$ 30 Sty 2006 00:42 3490 9
  • #1 2235959
    DARK$$

Poziom 12  
    Ocena: 63
    Znalazłem w internecie schemat robocika ,który podąża za światłem nie wiem tylko co to za element ten MN1381-C proszę poradzicie.

TUTAJ jest link do schematu

P.S. na podstawie tego schematu z strony wyżej wymyśliłem coś takiego będzie to działać??
    Załączniki:
    • Co to za element MN1381-C w schemacie robota podążającego za światłem? robocik.GIF (3.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    ilimi.pl
    Grażyny Bacewiczówny 7, Warszawa, 02-786 | Strona WWW: https://ilimi.pl
  • #4 2237694
    DARK$$

Poziom 12  
    Na Elenocie już patrzyłem ale nie wiem, który jest to układzik a po za tym jest to układ MN1381-C a nie 1381 na tym schemaciku jest napisane Voltage Detector więc co to może być?
    Konto firmowe:
    ilimi.pl
  • #5 2237792
    kaliszanin
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    w takim razie nie wiem co to moze byc :| zapytam sie znajomego moze on cos na ten temat bedzie wiedział

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 2238496
    turek
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    To chyba, to:
    http://www.ortodoxism.ro/datasheets/panasonic/MN13801.pdf
    czyli komparator z wewnętrznym odniesieniem;

Jest po to, żeby sterować silnikami włącz/wyłącz a nie "trochę włącz" - bo może silnik nie wystartować przy zbyt małym natężeniu, ale będzie pobierał prąd (jest napisane na stronie projektu).
  • #7 2238939
    DARK$$

Poziom 12  
    Dzięki turek tego właśnie szukałem a co do tego schemaciku w załączniku to ma szanse zadziałać??
    Konto firmowe:
    ilimi.pl
  • #8 2241491
    turek
    Poziom 14  
    Nie jestem zbyt dobry w te klocki, ale napiszę to co mi się wydaje:
    1. pojazd ma jeździć cały czas nawet w ciemności? fotodiody pracują na charakterystyce zaporowej a oświetlenie powoduje przytkanie tranzystora (rozumiem, że silniki połączone na krzyż)
    2. Ib<0.5 mA, czy to nie za mało? (jaki tranzystor ma być zastosowany?)
    3. po co rezystor na emiterze?
    4. jeżeli pojazd ma być zasilany z baterii, to może ją szybko rozładować (patrz poprzednia odpowiedź).
    5. potrzebny jest rezystor od bazy do masy?
    6. przewidujesz występowanie przepięć od silników?
  • #9 2247304
    DARK$$

Poziom 12  
    Więc podsumowując gdyby dać tranzystor np.BD135. Zmniejszyć rezystancję rezystora baza-zasilanie do tak 10k usunąć rezystor baza masa i emiter masa. To nadal nie był by to najlepszy robocik(szybkie rozładowywanie baterii) ale działać by działał :?:

Moim zdaniem można by było dodać jeszcze jakiś tranzystor o większym wzmocnieniu(w celu zwiększenia czułości) połączyć z tym BD135 w układ darlingtona i wtedy zwiększyć rezystancję baza-zasilanie.
    Konto firmowe:
    ilimi.pl
  • #10 2249397
    turek
    Poziom 14  
    może się okazać że przy przytykaniu tranzystora wykonawczego (zmniejszanie prądu silnika) spowoduje wzrost napięcia zasilania (mniejsze obciążenie baterii) i w konsekwencji odetkanie tranzystora;

trzeba by ustawić punkt pracy tranzystora wykonawczego tak, żeby nie reagował na różnicę w zasilaniu; żeby układ odpowiednio reagował na zmianę oświetlenia przydałby się tranzystor sterujący;

co do wzmocnienia, to chyba trzeba sprawdzić doświadczalnie - przy zbyt dużym system może stracić stabilność (będzie rzucało pojazdem w obie strony), przy zbyt małym, pojazd może nie trafiać do źródła światła

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono zagadnienie elementu MN1381-C występującego w schemacie robota podążającego za światłem. MN1381-C to układ scalony, prawdopodobnie komparator z wewnętrznym odniesieniem napięcia, stosowany do sterowania silnikami w trybie włącz/wyłącz, co zapobiega niepełnemu uruchomieniu silnika i nadmiernemu poborowi prądu. Użytkownik pytał również o poprawność własnego schematu opartego na tym układzie. W odpowiedziach zwrócono uwagę na kwestie doboru tranzystorów (np. BD135), wartości rezystorów w układzie bazy i emitera, a także na potencjalne problemy z szybkim rozładowywaniem baterii i stabilnością działania pojazdu. Sugerowano zastosowanie tranzystora o większym wzmocnieniu w układzie Darlingtona dla zwiększenia czułości oraz konieczność eksperymentalnego doboru parametrów, aby uniknąć niestabilności i zapewnić prawidłową reakcję na zmiany oświetlenia. Poruszono także temat ochrony przed przepięciami generowanymi przez silniki oraz optymalizacji punktu pracy tranzystora wykonawczego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA