logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Fiesta 1.3 Duratec 2005, immobilizer blokuje zapłon po naprawie

kolekkk 30 Sty 2006 22:30 7259 6
REKLAMA
  • #1 2239315
    kolekkk
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam
    Pomozcie..., otoz posiadam Forda Fieste, wszytsko dzialalalo ok palil, za pierwszym razem..., a gdy dalem do naprawy auto bo mialem delikatna stuczke. Mechanicy odlaczyli Klimiy ja wiem moze na 2 tygodnie moze 2,5 po podlaczeniu Auto juz nei odpali nie slychac zeby pompka Paliwa dzialal..., kluczykiem probowalem otowrozyc i zamykac drzwi (oczywiscie przyciskami) ale na darmo... jedynie slychac po przekreceniu kluczyka jak pod deska rozdzielcza sa 2 takie prawidlowe zalczniki tyk tyk.. ale pompy nei slychac.. zdjolem wezyki paliwa i po wlaczeniu stacyjki nic sie z nich nei lalo, probowalem krecic silnikiem tez nic...
    tak ze to jest jakis imobilajzer.. jak to naprawic? czy jest szansa by uciec do Servisu?
  • REKLAMA
  • #2 2239445
    diesel5857
    Poziom 21  
    Ocena: 185
    wszystkie chyba fordy mają wyłącznik wstrząsowy paliwa
    poszukaj dobrze
  • REKLAMA
  • #3 2239469
    kolekkk
    Poziom 12  
    ale co dokladnie musze szukac?
    hmm udalo mi sie dostac do tego przelacznika co jest przy prawym nadkolu co odcina zaplon.. ale on nie jest uszkodzony, jest caly.. a nadal Nie pali;/ przydal by mi sie schemat, tez niechce spinac nic na krotko, bo niechce nic uszkodzic;/. Troche jestem wkurzony bo oddalem auto sprawne do Blacharza, a dostalem zepsute.... a i jeszcze jedno..
    Po zamkniecuiu drzwi na klucz... miga na srodku klutka zamknieta z samochodem...
    po otworzeniu Drziw tez mruga, w momencie kiedy przekrecam kluczyk ona znika.. czy to jest Normalne?
  • REKLAMA
  • #4 2239540
    diesel5857
    Poziom 21  
    KOntrolka IMMO jak rozumiem i jest OK
    nie pomogę Ci bo nie wiem gdzie jest ten włącznik
    mondeo ma na lewym słupku przy nodze kierowcy
    jest to przekażnik z gumowym wierzchem -daje się wcisnąć
    poszukaj
  • REKLAMA
  • #5 2239641
    kolekkk
    Poziom 12  
    a czy ten wlacznik jest jakos schowany przy Mondeo?
    trzeba sciagac plastiwkoa obudowe co zaslanai dolny slupek.. czy jest on w takim miejscu ze mozna go bez problemu zoabczyc i wcisnac?
    I to jest przyczna ze sciaglem klimy na czas 2 tygodnij?
  • #6 2239685
    diesel5857
    Poziom 21  
    włącznik ten jest za plastykie ale jest otwór na palec -można go wcisnąć

reaguje on na wstrząs
    napisałeś że to po blacharzach - może być często pracują młotem 5kg
    jedno walnięcie i po wyskoczy
  • #7 2240807
    kolekkk
    Poziom 12  
    Tak To jest wina przelacznika, Fiesta ma zolty przelacznik za Schowkiem po prawej stronie...

tak ze trzeba go wcisnac:) i wszystko bedie dzialac
    Pozdrawiam...

Podsumowanie tematu

✨ Ford Fiesta 1.3 Duratec z 2005 roku po naprawie blacharskiej przestał odpalać. Problem objawia się brakiem pracy pompki paliwa oraz brakiem podawania paliwa po przekręceniu kluczyka, mimo że immobilizer nie sygnalizuje błędów, a kontrolka immo zachowuje się normalnie. Przyczyną jest najprawdopodobniej wyłącznik wstrząsowy paliwa (przełącznik odcinający zapłon), który znajduje się w Fiacie za schowkiem po prawej stronie (żółty przełącznik). Mechanicy mogli go nieumyślnie aktywować podczas naprawy, np. uderzeniem młotem. Przełącznik ten jest umieszczony za plastikową osłoną, ale posiada otwór umożliwiający ręczne wciśnięcie i zresetowanie. Po jego wciśnięciu układ zapłonowy i pompa paliwa powinny działać prawidłowo. Wskazane jest unikanie samodzielnego krótkiego spięcia i ewentualna wizyta w serwisie w celu potwierdzenia i naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA