Witam. Mam Termeta dwufunkcyjnego, pierwsze produkcje z przed 10 lat. Ten efekt występuje gdy jest zapowietrzona nagrzewnica pieca. Czujnik przegrzania i czujnik temperatury jest zamontowany w pobliżu automatycznego odpowietrznika. Po jakimś czasie eksploatacji ten odpowietrznik zawiesza się (kamień kotłowy) i nie działa zbyt dobrze - zostaje trochę powietrza i po wyłączeniu palnika i pompy część nagrzewnicy z gazem momentalnie nagrzewa się do temp. powyżej 100 st. zapewne słyszy Pan również bulgotania wrzącej wody. Wymieniłem odpowietrznik przed tym sezonem i jest dobrze. Nie występują efekty takie jakie Pan opisuje. Odpowietrznik pasuje od instalacji co tylko montuje się go bez przejściówki 1/2".
Dodano po 59 [minuty]:
Przed podjęciem decyzji o ew. wymianie odpowietrznika proszę jednak spróbować dobrze odpowietrzyć piec, czyli ręcznie odpow. automatyczny i drugi odpowietrznik zwykły ręczny. Ja najpierw robię to przy wyłączonej pompce, a gdy wyjdzie powietrze, uruchamiam pompkę aby resztki powietrza z instalacji przemieściły się wraz z wodą i odpowietrzam do momentu aż z tego drugiego odpowietrznika płynie zdecydowany strumień wody, nie przerywany powietrzem. Uzupełniam ew. wodę w zładzie do ciśnienia ok 1-1,5 bar.
Dodano po 42 [minuty]:
Przed podjęciem decyzji o ew. wymianie odpowietrznika proszę jednak spróbować dobrze odpowietrzyć piec, czyli ręcznie odpow. automatyczny i drugi odpowietrznik zwykły ręczny. Ja najpierw robię to przy wyłączonej pompce, a gdy wyjdzie powietrze, uruchamiam pompkę aby resztki powietrza z instalacji przemieściły się wraz z wodą i odpowietrzam do momentu aż z tego drugiego odpowietrznika płynie zdecydowany strumień wody, nie przerywany powietrzem. Uzupełniam ew. wodę w zładzie do ciśnienia ok 1-1,5 bar.