logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neo synronizacja jest, lecz nie da się połączyć?

ghambit 01 Lut 2006 12:23 6877 19
REKLAMA
  • #1 2244725
    ghambit
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Witam!

Mam bardzo dziwny problem z moją neostradą, zaczne jednak od początku.
    Neostrade mam około 4 lat, tak więc jest to jeszcze stara neostrada na której nie było limitów transferów (jednakże jest to już neostrada plus), dotychczas wszystko działało jak należy. Korzystałem z Modemu ethernetowego siemensa express link, lecz pewnego dnia poprostu zamilkł, nie widać ani nie czuć żadnych objawów. Przyniosłem modem na usb (sagem 800), po instalacji aplikacji neo i sterów oczywiście modem również nie działał (mimo synchronizacji wyskakuje błąd 650). Dzwoniąc do TP.SA. i zgłaszając ten fakt miła Pani skontaktowałą się z centralą w moim mieście, zrobili coś że nagle modem ten zaczoł mi działać. Niestety nie długo bo po około tygodniu problem mam ten sam, lecz tym razem nie umiem doprosić się ani wizyty montera ani naprawy tego, a czekam już sporo ponad tydzien.
    Kiedyś gdy przyszedł znajomy z routerem adsl'owym jak jeszcze mój siemens był sprawny router ten również nie mógł się połaczyć. Wie ktoś o co może chodzić?
    Prędkość neo to 512kbps, mieszkam w mieście 150tyś mieszkanców, około kilometr od centrum, gdzie znajduje się główna siedziba tpsa.

Z góry dzięki za pomoc

Dodano po 2 [godziny] 39 [minuty]:

Doczekałem się wreście wizyty montera, lecz nadal chciałbym wiedzieć czym spowodowany jest problem o jakim pisałem. Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2247060
    solcon
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    witaj
    ostatnio miałem taki przypadek że wygasło (chyba) hasło do połączenia z neostradą, dokładnie z taką starą neo.
    po zmianie hasła wsio ruszyło i działa

hasło było wbite w router więc samo się nie zmieniło.
    tak poprostu nagle router zaczął pokazywać w statusie "bad user name or password"
    mam pod kilkanaście neo i tylko z tą jedną taki "joke"
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2250087
    mlody_25
    Poziom 12  
    Witam !!
    Problem najprawdopodobniej po stronie TP, przyczyną może być często zawieszający się port na urządzeniu po stronie TP.
    Pozdrawiam!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2250866
    asiedem
    Poziom 17  
    ghambit napisał:
    Witam!

Mam bardzo dziwny problem z moją neostradą, zaczne jednak od początku.
    Neostrade mam około 4 lat, tak więc jest to jeszcze stara neostrada na której nie było limitów transferów (jednakże jest to już neostrada plus), dotychczas wszystko działało jak należy. Korzystałem z Modemu ethernetowego siemensa express link, lecz pewnego dnia po prostu zamilkł, nie widać ani nie czuć żadnych objawów. Przyniosłem modem na usb (sagem 800), po instalacji aplikacji neo i sterów oczywiście modem również nie działał (mimo synchronizacji wyskakuje błąd 650). Dzwoniąc do TP.SA. i zgłaszając ten fakt miła Pani skontaktowałą się z centralą w moim mieście, zrobili coś że nagle modem ten zaczoł mi działać. Niestety nie długo bo po około tygodniu problem mam ten sam, lecz tym razem nie umiem doprosić się ani wizyty montera ani naprawy tego, a czekam już sporo ponad tydzien.
    Kiedyś gdy przyszedł znajomy z routerem adsl'owym jak jeszcze mój siemens był sprawny router ten również nie mógł się połaczyć. Wie ktoś o co może chodzić?
    Prędkość neo to 512kbps, mieszkam w mieście 150tyś mieszkanców, około kilometr od centrum, gdzie znajduje się główna siedziba tpsa.

Z góry dzięki za pomoc

Dodano po 2 [godziny] 39 [minuty]:

Doczekałem się wreście wizyty montera, lecz nadal chciałbym wiedzieć czym spowodowany jest problem o jakim pisałem. Z góry dzięki.

1. niewiadomo w jakim masz systemie kompa?

2. czy sprawdziłeś a moze masz wirusa, ktory ci buszuje?

3. czy stosujesz wiecej niż jeden komp?

wpadnij do mnie na gg 4209279 moze cos poradzimy
  • #5 2251784
    ghambit
    Poziom 24  
    @asiedem

Tak więc jestem pewien na 101% że nie mam żadnego wirusa. Komputer głównym na którym neo się łączy był przywracany z backupa. Na tym samym komputerze sprawdzałem linuxowy serwerek nnd, oczywiście nie łączył się, sprawdzałem to również na laptopie z xpkiem, błąd miał tylko inny numerek (721 o ile dobrze pamiętam) jednak dotycdzył tego samego. Do tego cerberus adsl lite również się nie łączył, wskazując na złe hasła które oczywiście również były na 100% dobre.
    Po wizycie Pana z TP.SA. który to zadzwonił gdzieś, powiedział coś w stylu "lechu port 14 tak ta stara neo" neo zaczeła działać. Niestety nie był mi w stanie logicznie wytłumaczyć w czym był problem.

Na szczęście Pan z TP.SA. zostawił mi numerek do chłopaków na serwerach, więc jak problem się powtórzy będe ich tam ścigał do skutku.
    Z tego co się dowiedziałem jakość linii i sygnału adsl z obecnej neo umożliwia podpięcie 6mb więc problem linii wykluczam.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 2252390
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    U mnie zdarzało się coś podobnego - znienacka "złe hasło..." czyli błąd 650. Przy każdym zgłoszeniu problemu radzono mi wejśc na stronę rejestracji (user neostrada(_at_)tpsa.pl czy coś koło tego, hasło rejestracja o ile dobrze pamiętam) i wpisać od nowa hasło. Problem w tym że i tam nie dawało się zalogować. Problem szczególnie się pojawiał gdy rozwalalo mi połączenie przy zmianie IP (ponieważ IP jest dynamiczny, raz na dobę musi się zmienić, zwykle około północy). Nikt na infolinii nie potrafił tego wyjaśnić, nawet byli bardzo zdziwieni że nie da się wejść na rejestrację. Po jakimś czasie ustąpiło. Znajomi komputerowcy podpowiadają że DSLAM ma przyznaną za małą pulę IP i kiedy wszyscy podłączeni się włączą dla któregoś brakuje. Ale na 100% pewni nie są.
  • Pomocny post
    #7 2253240
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2253558
    ghambit
    Poziom 24  
    Dzięki za podpowiedzi, może mój problem pomoże komuś który rówież ma neo i którego traktują jak idiote na infolinii.

P.S.
    Dowiedziałem się że moge sobie odpisać od abonamentu okres gdy nie miałem neta, pod numerem 9393, zawsze coś. Pozdrawiam
  • #9 2255344
    cyruss
    Poziom 31  
    "odpisać od abonamentu" - to coś jak Radio Erewań - nie rozdają tylko kradną i nie auta tylko rowery.
    Niczego nie możesz sobie sam odliczyć - od zgłoszenia usterki (na 9393 powinni Ci podać numer zgłoszenia) mają 3 dni robocze na jej usunięcie. Jeśli po tym czasie usługa dalej nie działa to Ci sami odliczają z miesięcznej opłaty za usługę kwotę proporcjonalną do czasu niedziałania. Jeśli sam zapłacisz mniej niż na fakturze to masz po prostu niezapłacony rachunek.
  • #10 2256961
    lopez123
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    miałem win 98 i miałem ten sam problem. jak przeinstalowałem system na win XP to działa poprawnie. a na błękitnej lini mają 3 dni robocze a nie kalndarzowe
  • #11 2266361
    cyruss
    Poziom 31  
    1. moja pomyłka - oczywiście robocze. Firmy pracujące dla tpsa nie pracują w dni wolne, tylko 9393. Poprawiłem.
    2. U mnie to nie zależy od systemu. Dawniej bywało częściej - pomogło kilkakrotne zgłoszenie i postraszenie żądaniem zwrotu kasy. Obecnie b. rzadko i wyłącznie w godzinach dużego ruchu, kiedy neo działa strasznie mułowato.
  • #12 2299986
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    cyruss napisał:
    1. moja pomyłka - oczywiście robocze. Firmy pracujące dla tpsa nie pracują w dni wolne, tylko 9393.

bzdura firmy zewnetrzne pracuja w sobotydo ok 15:00 co do niedziel też pracują ale nie wszystkie...
  • #13 2300135
    cyruss
    Poziom 31  
    widocznie co firma to inne obyczaje - kumpel - były tepsiarz - pracujący w takiej firmie twierdzi że nie pracują w soboty, chyba że awaria u jakiegoś większego klienta biznesowego (czytaj biorącego min. 2MB).
  • #14 2301826
    hoobciu
    Poziom 12  
    Bład 650(Win 98/ME) to to samo co błąd 721(Win XP) czyli serwer zdalny nie odpowiada. Fakt trzeba zgłosic do TP, jeżeli sprawdzałeś linie na innym modemie/routerze to problem na bank po stronie TP. To napewno nie jest błąd po stronie loginu/hasła, tak jak tam którys "mądry" napisał wczesnie. Przeinstalowanie windowsa też nic nie da. Prawdopodobnie, nie problem po stronie POLPAK-u ponieważ synchro łapiesz, wiec połączenie klient DSLAM jest OK. Warstwe ATM dla TPSA obsługuje polpak a nie dostajesz się nawet do serwera autoryzacji. Popros tepse o wystawienie zgłoszeni ZP. jeżeli już miałeś poproso wizytę montera, lub popros by sprawe zgłoszono do Back Office.
  • REKLAMA
  • #15 2304842
    cyruss
    Poziom 31  
    Ten "mądry" to Win98 który w okienku połączenia wypisuje "złe hasło..." a w logu stoi jak byk błąd 650.
    Także na infolinii od neostrady jesli zgłaszam błąd 650 mówią "proszę się zalogować na stronie rejestracji i wpisać od nowa hasło bo widocznie w Pana komputerze albo u nas jest zapisane z błędem".
    Ja już wiem że to bzdura, że nie wyrabia serwewr autoryzacji, ale ilu jeszcze się na to nabierze...
  • #16 2312227
    icemanhi
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    hoobciu napisał:
    Prawdopodobnie, nie problem po stronie POLPAK-u ponieważ synchro łapiesz, wiec połączenie klient DSLAM jest OK. Warstwe ATM dla TPSA obsługuje polpak a nie dostajesz się nawet do serwera autoryzacji.

jest troszke inaczej co do synchronizacji polpak nie ma nic, jakby ci polpak nawet kabel odpial to bys mial synchro :) i nie pisz "nie dostajesz się nawet do serwera autoryzacji" bo serwer autoryzacji akurat jest na koncu juz po laczach polpaku :> a co do 721=650 to 90% zawieszony port lub uszkodzona karta na centrali, badz nie skonfigurowany port.
  • #17 2324607
    hoobciu
    Poziom 12  
    icemanhi napisał:
    jest troszke inaczej co do synchronizacji polpak nie ma nic, jakby ci polpak nawet kabel odpial to bys mial synchro :) i nie pisz "nie dostajesz się nawet do serwera autoryzacji" bo serwer autoryzacji akurat jest na koncu juz po laczach polpaku :> a co do 721=650 to 90% zawieszony port lub uszkodzona karta na centrali, badz nie skonfigurowany port.

Wiem, że polpak nie ma nic do synchronizacji. wiem... nie musisz mi tego mówić, wierz mi...znam się na tym, pracowałem w tepsie troche czasu i wiem jak to wszystko działa... serwer autoryzacji-RADIUS stoi za warstwą ATM, czyli polpakiem! Zgadzam się również z tym że konsultanci na infoline przy błędzie 650(721) proszą o wpisanie parametrów rejestracyjnych, co w 99% procentach nie daje rezultatu lub/i wynika z niewiedzy konsultantów. Jeżeli byłaby uszkodzona karta na centrali, nie byłoby synchronizacji, podobnie jeżeli chodzi o konfigurację portu...też brak synchro (chociaż zdarzają się wyjątki)

cyrrus napisał:

Ja już wiem że to bzdura, że nie wyrabia serwer autoryzacji, ale ilu jeszcze się na to nabierze...

Serwer autoryzacji nie ma nic do tego! pozatym błąd 650 NIE JEST błędem autoryzacji!!!! kod błędu autoryzacji to 691!!! NIE 650 (721-w winxp) !!!!! również dodam, że serwer autoryzacji może odrzucać zapytanie o hasło i nazwe użytkownika nie tylko wtedy gdy jest źle wpisane...również może być to odrzucane z powodu braku adresów dynamicznych IP z puli 83.xxx.xxx.xxx wtedy również jest błąd 691!
  • #18 2324689
    cyruss
    Poziom 31  
    Wielkie dzięki!!!

W końcu się dowiedziałem jak to dziala.

Czyli jednak dobrze słyszałem - win pisze o złym haśle a to duży ruch i koniec puli IP. Zwłaszcza w piątki i soboty wieczorem.

A nie znasz czasem jakiegoś linka żeby coś poczytać więcej o błędach, win nie tylko w tym przypadku wypisuje głupoty.
  • #20 2329920
    xyacol
    Poziom 11  
    moze wyciagam dosc stary temat, ale ostatnio rowniez mialem problemy z synchronizacja i...
    mialem zle podpiete mikrofiltry!

Pamietajcie! Filtr ma byc wpiety zgodnie z opisem do gniazdka telefonicznego, a nie do telefonu!!!

W przypadku zlego podlaczenia wystepuja duze zaklocenia i tłumienie rzedu 50dB, po prawidlowym zainstalowaniu filtrow spadło do 17dB i wszystko śmiga.

Ps.
    Troche oftopic, ale moze komuś się przyda

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada starą usługę Neostrada Plus bez limitów transferu, korzystał z modemu ethernetowego Siemens Express Link, który przestał działać bez widocznych objawów. Po próbie użycia modemu USB Sagem 800 i instalacji oprogramowania Neo pojawił się błąd 650 mimo synchronizacji. Po interwencji TP S.A. modem zaczął działać, jednak problem powrócił i brak jest szybkiej reakcji serwisu. W dyskusji wskazano, że błąd 650 (Windows 98/ME) i 721 (Windows XP) oznacza brak odpowiedzi serwera zdalnego dostępu i jest problemem po stronie TP, często związanym z zawieszonym portem lub brakiem dostępnych adresów IP w puli dynamicznej. Nie jest to błąd autoryzacji (kod 691), a problem może wynikać z przeciążenia serwera lub niewłaściwej konfiguracji portu na centrali. Zalecane jest zgłoszenie usterki do TP i domaganie się interwencji Back Office. Wskazano również, że błędne podłączenie mikrofiltrów może powodować zakłócenia i problemy z synchronizacją. Poruszono kwestie procedur reklamacyjnych i odliczeń od abonamentu za czas niedostępności usługi, które realizuje operator po zgłoszeniu usterki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA