logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada 1M - mrugająca lampka LINK, brak synchronizacji, zakłócenia ATU

dziku66 22 Mar 2008 14:52 3180 11
REKLAMA
  • #1 4940611
    dziku66
    Poziom 12  
    Ocena: 54
    Witam, ten temat zakładam na każdym forum i jak narazi nikt nic niewie.

Przy właczaniu PC, niemoge połaczyć się neostradą 1M, przez piersze 2 tygodnie działało normalnie potem stopniowo sie pogarszało a mianowicie lampka LINK w modemie mruga i nieraz potrafi tak mrugać przez 20-30 minut zanim się podłaczy. Nieraz podłaczy sie odraz ale rzadko. Pomyslałem format C, no i działało znowu z 2 tygodni i problem zaczyna sie ponownie. Wyskakujace powiadomienia z raportu łasczenia modemu to:
    Brak synchronizacji i wykryty zakłucający sygnał ATU. Modem sprawdzilem u kolegi i jest ok, połaczenie kablowe tez sprawdzilem i jest ok, TP mówi ze u nich tez jest OK.
    I teraz co jest grane czy to jakis robak, mam najnowszego NOD32, niechodze po jakis obchych stronkach ale niewiadomo nigdy co sie zassa.
    Wie ktoś co sie dzieje mojemu PC ??
  • REKLAMA
  • #2 4940699
    Kamilo16
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    uważam że powinni Ci zrobić reset linii..... u mojej siorki była podobna sytuacja i mówili że u nich jest wszystko normalnie.... aż przyjechał specjalista od Neostrady i im pomógł.... ale to jest dziwne że po formacje dwa tygodnie chodzi.... ale sądzę że to jest od nich.... w końcu mruga kontrolka ADSL czyli od linii.... najprędzej jest to od nich..... zadzwoń do nich i powiedz że kontrolka mruga i niech przyślą serwisanta... pozdro
  • REKLAMA
  • #3 4940712
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    Brak synchronizacji <--- to wskazuje na problem albo z samym modemem albo z problemem po stronie Neostrada .
    Sprawdz czy na pewno poprawniw wpiołeś filtr , przy telefonie.
  • #4 4940917
    Jargus
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    piszesz, że po formacie 2 tygodnie działa - ok
    Nawiązując do treści i info o diodzie LINK (istotnie od synchro) wnioskuję, że to modem ZTE ZXDSL 852.

1.Spróbuj zrobić mały eksperyment - w miejscu w mieszkaniu gdzie doprowadzony jest kabel telefoniczny od dostawcy (pierwsza puszka bądź gniazdko) postaraj się na chwilę przenieść komputer, odłączyć całą instalację i bezpośrednio do linii wpiąć tylko modem neostrady. Sprawdź czy w tym miejscu neo synchronizuje się poprawnie czy nie. (jeśli będzie ok kłopoty pewnie powoduje instalacja w mieszkaniu lub jest np. uszkodzony któryś z mikro filtrów)

1.Może tą sytuację powodować podłączanie do portów USB innych urządzeń pasywnych (kamerka, port irda, czy temu podobne urządzenia), modem usb otrzymuje zbyt niskie napięcie i ma problem ze złapaniem synchro. Spróbuj odłączyć inne urządzenia od usb pozostawiając tylko modem.

3. jeśli masz znajomego posiadającego laptopa i byłby skłonny podejść do ciebie ze swoim sprzętem i podłączyć twój modem do swojego sprzętu sprawdzić czy modem będzie łapał synchro to wyeliminujesz sam modem oraz ewentualnie linie telefoniczną (przyczyna problemu może wiązać się z portami usb)

pozdrawiam
    Jargus
  • #5 4941219
    xray81
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    Jeżeli posiadasz właśnie modem ZTE ZXDSL 852 to spróbuj na chwilę odłączyć od niego kabel USB, ja tak robię i mi się łączy. Jak nic nie wyjdzie to zgłoś usterkę na infolinii neostrady, jak powiedzą że u nich wszystko w porządku to niech ci wymienią modem. Najlepiej to kupić nowy modem we własnym zakresie (Linksys lub D-link) bo te co aktualnie dają w pakiecie neostrady to zwykły szmelc.
  • REKLAMA
  • #6 4941318
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    Porada praktyczna:
    Nie męcz się z chińszczyzną. Zadzwoń na infolinię i powiedz, że masz uszkodzony modem. Żeby uciąć zbędne dyskusje z doradcą powiedz że pożyczałeś modem od kumpla i działa. Zapisz numer zgłoszenia i idź we wtorek do telepunktu to ci wymienią na sagema - dobra na to jest pora bo innych modemów w tej chwili nie mają. Odinstaluj stary modem, wgraj nowy. Powinno minąć jak ręką odjął:D
  • #7 5615956
    ariellooo
    Poziom 1  
    witam mam taki sam problem mam modem zxdsl ale załatwiłem sobie super router linsysa i jest to samo mryga lampka adsl w routerze a w przypadku modemu LINK 2 razy monter był i stwierdził ze nie da rady mi pomoc .3 lata miałem tego neta a on ze może w tym miejscu nie chodzi szok porostu i co ja mam zrobić ??
  • #8 5617125
    montana__
    Poziom 11  
    neostrada ma zmienne ip i to jusz jest ich problem czasami trzeba czekać w kolejce z 5 - 10 min

------------------------------------------pozdro montana

Proszę niezwłocznie poprawić swój post
    [jankolo]
  • #9 5617195
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4872
    montana__ napisał:
    neostrada ma zmienne ip i to jusz jest ich problem czasami trzeba czekać w kolejce z 5 - 10 min

------------------------------------------pozdro montana

Co ty wypisujesz ? Nie dość że z błędami to na dodatek bzdury - Jakie kolejki ?
    Od kiedy to się czeka w kolejce na IP ?
    Możesz udowodnić swoją tezę ?
  • #10 5618642
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    O ja już miałem kilka razy taki przypadek, że po rozłączeniu nie chciał sie ponownie polączyć, zatrzymywal sie na weryfikacji nazwy uzytkownika, dopiero po kilku minutach ciaglego klikania, udało sie połączyć, było to w godzinach 18-20, gdzie siedzi najwiecej ludzi. Także najprawdopodobniej nie było w tym czasie wolnych IP.
  • REKLAMA
  • #11 5845361
    net110
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    ariellooo napisał:
    witam mam taki sam problem mam modem zxdsl ale załatwiłem sobie super router linsysa i jest to samo mryga lampka adsl w routerze a w przypadku modemu LINK 2 razy monter był i stwierdził ze nie da rady mi pomoc .3 lata miałem tego neta a on ze może w tym miejscu nie chodzi szok porostu i co ja mam zrobić ??

Podłącze się do tematu, bo mam podobny problem. Od jakiegos czasu ok. 1 tygodnia rozłącza modem. Mam Pentagrama Cerberusa. Ostatnio jest coraz gorzej. Szczególni nasila się to pod wieczór.
  • #12 6439487
    whats_upp
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    To ja jeszcze dopisze swoje.

1. Operator Netia. modem Sagem. Komp sprawny. System nowy.
    Na laptopie się synchronizuje na kompie nie. 2 rozmowy z konsultantem 3 godz dłubania bez rezultatu.

Wymiana zasilacza i problem rozwiązany

2. Operator Orange Modem ZXDSL 852 V2 sytuacja podobna jak wyżej.
    Na razie problem nie rozwiązany ale znajomy fachowiec z telekomunikacji zaproponował zmianę kabla z zwykłego płaskiego na Telefoniczny drut skręcony parowy kat-3.
    Podobno na odcinkach powyżej 5 m. robią się straty na zwykłym płaskim kablu tel.
    Jak rozwiążę problem to dopisze do tematu

Problem rozwiązany. Zmiana zasilacza, zmiana kabla tel.,nie pomogły.

Dopiero wpięcie dodatkowych portów USB na PCI-u rozwiązała problem.

Dla potomnych :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z łączem Neostrada 1M, gdzie lampka LINK na modemie mruga i występuje brak synchronizacji oraz zakłócenia sygnału ATU. Problem pojawił się po około dwóch tygodniach działania i powraca po formacie systemu. Modem działa poprawnie u innej osoby, a połączenie kablowe zostało sprawdzone. Operator TP twierdzi, że linia jest w porządku. W dyskusji sugerowano reset linii przez serwisanta, sprawdzenie poprawności podłączenia filtrów telefonicznych oraz test bezpośredniego podłączenia modemu do linii telefonicznej, aby wykluczyć uszkodzenia instalacji domowej. Wskazano również na możliwe problemy z zasilaniem modemu USB i wpływ innych urządzeń podłączonych do portów USB. Zalecano wymianę modemu na modele innych producentów (Linksys, D-Link) lub na modem Sagem dostępny w telepunkcie. W niektórych przypadkach problem rozwiązała wymiana zasilacza, zmiana kabla telefonicznego na skrętkę kat-3 lub instalacja dodatkowych portów USB na karcie PCI. Wskazano, że problemy z synchronizacją mogą być także związane z przeciążeniem sieci i brakiem dostępnych adresów IP w godzinach szczytu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA