logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada w domu,zrywa polaczenie..nietypowy problem

rafcio363 07 Paź 2006 13:40 7221 24
REKLAMA
  • #1 3093816
    rafcio363
    Poziom 30  
    Ocena: 266
    MAM Neo 256kb/s, telefon glowny w pokoju duzym,od niego pociagniety kabel przez tpse do mojego pokoju gdzie mam modem Sagem.
    Wpiety pod usb,sterowniki z usb przeinstalowane,z modemu tez parokrotnie.

W najmniej spodziewanych momentach rozlacza mi polaczenie i gubi synchronizacje.
    W momencie gdy mam telefon w pokoju podpiety razem z modemem i podniose na nim sluchawke, to modem zaraz lapie synchronizacje i wszystko smiga.
    Odoloze sluchawke,problem wroci za dzien,dwa lub 10min - roznie bywa...

Bez telefonu tez mi zrywa,wiec to niejego wina,mikrofilitry zalozone nowe,
    modem do laczenia z netem tez podstawialem inny...

Instalacja dwukrotnie sprawdzana przez pseudofachowcow monterow.
    Problem wielktronie zglaszalem w centrali TPsy i jedyne co to cos tam posprwadzali,
    przyszedl pan z lapotpem i swoim sprzetem i AKURAT sie polaczyl u mine w mieszkaniu z netem odrazu i stwierdzil ze to wina komputera...

COz zrobic?
    Moze puszcze 220V pod linia az sie im na centrali wypali i mi linie cala wymienia???

DOdam ze mam plyte Ecs k7VTA3 z wszystkimi potrzebnymi sterami na usb,oprocz tego do usb mam wpieta mysz radiowo optyczna i to wszystko.

Przepinanie na inny port usb tez nic niedawalo.
  • REKLAMA
  • #2 3093841
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

modem do laczenia z netem tez podstawialem inny...

Na początek spróbuj wyłączyć oszczędność energii na portach USB.
    Żeby wyeliminować problem komputera najprościej zanieść go do znajomego (np. tego od którego pożyczałeś modem) i podłączyć. Jeśli tam będzie również problem - będziesz wiedział co jest winne.
  • #3 3093862
    rafcio363
    Poziom 30  
    Oszczednos energi mam wylaczona...zastanawiam sie nad wina komputera ale watpie poniewaz usterka ta mi sie pojawila jakies pol roku temu,w domu rzadko bywam wiec mi to rzadko przeszkadza ale jednak..
    Watpie bo system byl przeinstalowywany...a porty usb sa sprawne,dodam tez ze czasami mi sie pojawail komunikat ADJUSTING BANDSWITCH i bylo ok i cancel.....

I nawet jak dalem OK to raz na 10 przypadkow modem lapal synchronizacje...
  • #4 3094041
    wow
    Poziom 27  
    Ocena: 182
    A mikrofiltr podpiołeś?

Dodano po 26 [sekundy]:

Filtr przeciwzakłóceniowy LEA
  • #5 3094082
    rafcio363
    Poziom 30  
    FIltry dostarczone razem z modemem mam podlaczone wd.instrukcji tpsy czyli przed telefonem, a modem bez filtra.

O taki komunikat mi czase wywala

Neostrada w domu,zrywa polaczenie..nietypowy problem

Dodano po 3 [minuty]:

Dodam ze mam zrobiona siec na dwa kompy, wydaje mi sie ze ten komunikat moze oznaczac ze w przypadku gdy traci mi synchronizacje drugi komputer proboje sie polaczyc przez modem i dlatego mi wywala taki komunikat.
  • #6 3094100
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    A czy pod USB masz jeszcze podpięte jakieś inne urządzenia?
  • #7 3094108
    rafcio363
    Poziom 30  
    tak odbiornik myszki optyczno-radiowej samsunga i czasem kabel usb do telefonu.
    Ale watpie zeby myszka robila konflikt?
  • #8 3200908
    sinksink
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    proponuje wylaczyc na 2 kompie modem adsl i zostawic na jednym :P
  • REKLAMA
  • #9 3201357
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Odepnij ten odbiornik i się przekonamy.
  • #10 3201738
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 362
    nie wiem, czy cos to pomoze, ale w moim przypadku tez wywalalo regularnie neo, a u mnie smiga calymi godzinami. wine ponosil skopany kontroler tylnich portow usb. przyszedl kumpel,pomyslal troche i przelozyl wtyczke na przednie gniazdo z innymi kontrolerami i dziala do tej pory. cos tam jeszcze zmienil w konfiguracji, zeby komp wiedzial ze ma neo na innym wejsciu- ja nie znam sie ani w zab na tym, ale on wiedzial :)
  • #11 3202230
    rafcio363
    Poziom 30  
    pare dni temu wsadzilem kontroler usb na karcie PCI .
    POMOGLO!!!!!!!!

Dodano po 59 [sekundy]:

a jak odlaczylem myszke to 2dni bylo ok ale potem wrocilo do normy,czyli wyszlo na kontroler :)
    Chociaz ten na PCI tez jest na chipsecie VIA :D
  • #12 3220283
    rafcio363
    Poziom 30  
    Dupa :[ usterka po paru dniach wrocila,kontroller nic niedal HELP
  • REKLAMA
  • #13 3235082
    spawacz01
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    U mnie sie dzieje to samo. Wydaje mi sie ze to wina tp. Chciaz kiedy mialem modem thomson tego problemu nie bylo.
    Pozdrawiam;)
  • #14 3235295
    matador123
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    Nasuwa się oczywisty wniosek - CAŁA domowa instalacja telefoniczna do sprawdzenia - jakość kabli, iskrzenie połączeń, poprawność podłączenia filtrów, zawilgocenia, itp, itd.
  • #15 3235377
    woks11
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Po pierwsze sprawdź czy masz uziemione kompy, po drugie niech tepsa sprawdzi linie pod względem przerw ( ale nie generatorem tylko dokładnie na ciągłośc obwodu, sam miałem taki przypadek gdy podczas kopania przecieli jedną żyłę przewodu a pomimo to wszystko chodziło tylko tyle że z podobnym objawem jak u ciebie), po trzecie jeżeli masz winxp sprawdź czy masz SP2 ( bez niego mogą kuleć transmisje USB)
  • #16 3235382
    rafcio363
    Poziom 30  
    problem w tym ze mi instalacje ciagli niedawno nowa,pozatym jestem wpiety bezposrednio 4m od skrzynki ;/

sprawdzalem neo na obu modemach i bez roznicy ....
  • #17 3235407
    woks11
    Poziom 13  
    to jest tylko moja propozycja ,znając biegłość niektórych monterów istnieje możliwość że sygnał leci jednym przewodem dodam że w neo jest to możliwe i wszystko będzie chodziło z tym że kulawo
  • #18 3235429
    rafcio363
    Poziom 30  
    to mozne zaczne od sp2...
  • REKLAMA
  • #20 3235455
    rafcio363
    Poziom 30  
    no wlasnie teraz tak o tym mysle i szukam w googlach na to sposobu ale czy znajde to niewiem...
  • #21 3235462
    woks11
    Poziom 13  
    ratuje cię tylko zmiana numeru na poziomie rejestru ale nie zawsze się udaje POWODZENIA !!!
  • #22 3237302
    swiderek125
    Poziom 11  
    przeinstaluj windowsa moze pomoze kolega mial ten sam problem i przeinstalacja pomogla:>
  • #23 3237404
    kawa192
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    ja tez miałem ten problem. zadne przeinstalowanie nic nie pomoze. to wina tp. i dopuki nie wymienia urzadzen w centrali zadne "zabawy" nic nie dadza. ale tak to juz jest z tepsa
  • #24 3276234
    MarcusElectrus
    Poziom 2  
    Mój kolega też miał taki problem, TP zwalała problem na komputer. Ale kiedy zaczął dzwonić pod 9393 przy każdym zerwaniu połączenia, problem nagle zniknął. :D Musisz ich zmotywować, wtedy coś z tym zrobią. Zaproponuj TP reklamację.
  • #25 3293835
    rafcio363
    Poziom 30  
    pociagnolem sam instalacje i problem znikl jak narazie 2tyg bez zerwania ,wiec mozna uznac problem za rozwiazany. wniosek - zrobili mi instalacje na odpierdol szemranym kablem :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada łącze Neostrada 256 kb/s z modemem Sagem podłączonym przez USB, z problemem częstych zrywań połączenia i utraty synchronizacji. Problem występuje niezależnie od obecności telefonu i mimo zastosowania nowych mikrofiltrów oraz wymiany modemu. Próby diagnozy obejmowały wyłączenie oszczędzania energii na portach USB, testy na innym komputerze, odłączanie urządzeń USB (np. odbiornika myszy Samsunga), a także instalację kontrolera USB na karcie PCI, co chwilowo poprawiło stabilność. Pojawiały się komunikaty typu "ADJUSTING BANDSWITCH", sugerujące konflikty przy próbie jednoczesnego dostępu dwóch komputerów do modemu. Wskazywano na możliwe problemy z kontrolerem USB, instalacją telefoniczną (jakość kabli, poprawność podłączenia filtrów, uziemienie), a także na potencjalne błędy w konfiguracji systemu Windows (brak SP2, problemy z numerem portu USB). Część użytkowników sugerowała, że problem leży po stronie TP (operatora), a wymiana sprzętu w centrali mogłaby pomóc. Ostatecznie samodzielne pociągnięcie nowej instalacji telefonicznej z lepszym kablem rozwiązało problem na co najmniej dwa tygodnie, co wskazuje na wadliwą instalację kablową jako główną przyczynę zrywania połączeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA