logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego moja lampa plazmowa nie działa po złożeniu według schematu?

marihires 01 Lut 2006 13:50 2045 2
REKLAMA
  • #1 2245029
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 129
    Witam szanownych użytkowników forum elektroda.pl
    Zbudowałem jakieś dwa lata temu lampę plazmową a następnie "odtworzyłem" schemat mojego urządzenia.Lampa ta była bardzo prosta w budowie ale miała dużo błędów technicznych...
    Jednak pomimo to była bardzo efektowna...dawała lepszy efekt niż "te wg schematów z internetu". Świetlówka świeciła nawet w odległości 2m od urządzenia!!!.Niestety mam problem z ponownym zbudowaniem tego urządzenia, gdyż po zmontowaniu już wg tego schematu (w załączniku) lampa nie chce działać.Prosiłbym więc w razie możliwości o rozwikłanie zagadki: jak mogło to w ogóle działać i co jest nie tak na schemacie...
    pozdrawiam...
    (Ps:dodam tyle że lampa ta była zasilana z zasilacza impulsowego 12V/1,5A oraz baza tranzystora BD... była podłączona do kaloryfera)
    Załączniki:
    • Dlaczego moja lampa plazmowa nie działa po złożeniu według schematu? lampp.JPG (42.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2245444
    xml2000
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    czy tranzystory mocno się grzeją ? ja robiąć zwykłą lampę plazmową irf 540 miałem i jeszcze musiałem go chłodzić wodą ( szklaneczka i do wody do połowy zamużony aby nie zwierać nóżek ) i to pochodził 30 sekund i trzeba wyłączyć bo efekt słabnie .

Sory nie przeczytałem to nie ten dział tak wogóle spojrzałem na schemat i myślałem że to ty jesteś konstruktorem tej lampki
  • #3 2245474
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 129
    Ja jestem autorem tej lampki ze schematu a jesli chodzi o tranzystorek mocy to sie grzeje...dlatego też miał cooler z procka...:D
REKLAMA