logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampa plazmowa - spalony tranzystor IRF840, bezpiecznik 5A, napięcie stałe 16V

ENDZIU 28 Lut 2007 12:26 1437 4
REKLAMA
  • #1 3627203
    ENDZIU
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Zrobiłem lampę plazmową na konkurs z fizyki. Ztrochę zmodyfikowałem projekt ze strony http://mylab.pwii.pl/.
    Zamieściłem kilka zdjęć oraz projekt płytki.

Wszystko poskładałem zgodnie z opisem i NIE DZIAŁA:cry:

Włączyłem lapmę i wszystko działało tak jak powinno (tzn pisk, chodził wentylator). Najpierw spalił mi się tranzystor irf840 więc wymieniłem na irf540.
    Teraz pali mi się bezpiecznik 5A umieszczony za zasilaczem, a przed stabilizatorem (drugi jest dla ozdoby).
    Na wyjściu na uzwojenie pierwotne jest napięcie stałe ok 16v a chyba powinno być zmienne:cry:

Chłodzenie mam z Pentium 4 2,5Ghz:-)
    Trafko zasilające z lampki halogenowej ok 12v - 50w
    Uzwojenie pierwotne trafka WN zrobiłem z 10zwojów kabla 1mm\kw
    Wg mnie jest błąd w schemacie ideowym (zaznaczyłem)
    Ostatne zdjęcie przedstawia mój zmodyfikowany projektD

Bardzo proszę o pomoc bo już cały projekt prześledziłem krok po kroku i nie widzę błędów:| a niedługo muszę zanieść pracę do szkoły.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3628624
    fysiek
    Poziom 24  
    Ocena: 609
    Tak oczywiście, na schemacie jest błąd, i to własnie ten który zaznaczyłeś. Podłącz to wszytko do zasilania. Na wyjściu stabilizatora ma być 12V, ale tylko pod warunkiem, ze przed stabilizatorem jest min 15V i jest to układ 7812, lub 9V jeżeli przed stabilizatorem jest min 12V i jest to układ 7809. Teraz trzeba sprawdzić generator. Na wyjściu 3 musi wystepowac przebieg o częstotliwości i wypełnieniu w zależności od ustawień potencjometrów. Do tego celu przydatny jest oscyloskop, ale można prosto sprawdzić za pomocą słuchawki, lub małego głośniczka, no i pod warunkiem, ze częstotliwość nie leży poza zakresem słyszalności. Jeżeli generator działa zostaje tylko mosfet. Dla pewności sprawdź, czy nie ma zwarć wyprowadzeń tranzystora na radiatorze.
  • REKLAMA
  • #3 3633128
    RaDiK_88
    Poziom 15  
    powiem szczerze ze mój kumpel ma ten sam problem ale wystarczy popatrzeć na płytkę i na schemat to jest lekki bubel ale cóż pomęczyć sie trochę i będzie większa satysfakcja i jeszcze możliwe ze poszedł ne555

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3635324
    ENDZIU
    Poziom 11  
    sprawdziłem stabilizator i jest ok, wymieniłem układ scalony bo był zepsuty, sprawdzałem na wyjściu us (poprzez głośniczek) i nowy scalak jest ok:D teraz tylko mam problem z tranzystorem ponieważ kiedy sprawdziłem już całość bez podłączonego trafa wn to okazało się że na wyjściu jest prąd zmienny o napięciu takim jak za zasilaczem (ok 15,5v)
    mam drugi nowy taki sam tranzystor (irf540) i po porównaniu ich za pomocą miernika stwirdziłem że są ok (sprawdzałem za pomocą miernika diod i pomiędzy nóżkami 2 i 3 w obu przypadkach pokazał 510 gdy do 2 dałem minus a kiedy do 2 dałem plus to nie pokazał nic) dopiero kiedy na chwilę dotknałem plusem 1 nóżki i z powrotem wróciłem + do 2 to zauważyłem że w przypadku zamontowanego tranzystora pokazuje 360 i szybko rośnie a w nowym 320 i czasem mośnie czasem maleje ale bardzo powoli:|
  • #5 3635525
    elektronik000
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    jeśli podłączona cewka piszczy a nie ma iskry to masz trafo zepsute (trafo WN) i pamiętaj o uziemieniu trafa WN, bo bez tego są ZNACZNIE gorsze efekty.

troszke cieńkie (wąskie) ścieżki są dla MOSFET'a, szczególnie dla DRENU i ŹRÓDŁA.
REKLAMA