logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka brother hl-1250 - brudzi papier

kalosh 01 Lut 2006 15:23 2754 15
REKLAMA
  • #1 2245370
    kalosh
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam.
    Mam drukarę i drukuje wszystko z szarym tłem (brudzi papier). Z tego co się dowiedziałem z forum to może być popsuty bęben (tą przyczynę podał też koleś w serwisie jak się poszedłem zapytać co może być nie tak), końcówka tonera albo deweloper roller. Chcę żebyście mi powiedzieli jak i od czego zacząć diagnostykę.
    Dziękuję z góry za pomoc.
    kalosh
    PS. Będę wdzięczny za dość łopatologiczne tłumaczenie co mam po kolei robić oraz czego NIE DOTYKAĆ żeby nic nie spaprać.
  • REKLAMA
  • #2 2245409
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    A toner masz oryginalny, czy regenerowany? Bo przyczyna moze byc tez niewlasciwy proszek.
  • REKLAMA
  • #3 2245798
    kalosh
    Poziom 15  
    Na tonerze jest gwarancja (nie ruszona) z brothera. Czyli wnioskuję że jest nieregenerowany.
  • #4 2246516
    skrzyniu
    Poziom 15  
    Ocena: 67
    typowy obiaw konca "wlasciwego" proszku. Kup nowa kasete i na 90% bedzie ok.
  • #5 2247765
    kalosh
    Poziom 15  
    skrzyniu napisał:
    typowy obiaw konca "wlasciwego" proszku. Kup nowa kasete i na 90% bedzie ok.

Możesz rozwinąć swoją wypowiedź? Czy pisząc kaseta masz na myśli proszek (toner) i dosypanie go? Czy może wysypanie starego przeczyszczenie wyszstkiego co się da i wsypanie nowego? Będę wdzięczny za odpowiedź (zwracam uwagę na tytuł tematu- amator:D).
    kalosh
    Wyczyściłem bęben i jest bez zmian. Zapomniałem dodać że z prawej strony przez całą długość kartki jest ciemny pasek.
  • #6 2248495
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Mysle ze skrzyniowi chodzilo o wymiane calego toneru (czyli modulu tonera).
    Mozesz miec tez uszkodzony modul rozcieracza. Oczysc delikatnie ten gumowy walek, ktory masz w module tonera.
    Twoja drukarka nie informuje o konczacym sie tonerze? W moim brotherze (inny typ) jak czujnik powie, ze jest malo (ale jeszcze sporo. Da sie to oszukac i jeszcze podrukowac pareset stron) drukarka odmawia drukowania kazac zmienic toner.
    Idealnie by bylo zebys mial dostep do innej takiej drukarki i poeksperymentowal z elementami, zeby nie isc w niepotrzebne koszty, ale domyslam sie ze raczej mala szansa:)
  • REKLAMA
  • #7 2249211
    kalosh
    Poziom 15  
    Tylko że cały toner kosztuje 270 zł:) Niestety drugiej drukarki nie mam pod ręką. Zobaczę z wałkiem i dam znać jak poszło.
  • REKLAMA
  • #8 2249634
    skrzyniu
    Poziom 15  
    Ocena: 67
    Rozkęć kasete z tonerem, bardzo dokladnie wyczysc z pozostalosci zuzytego juz proszku ktorego bedzie tam sporo, oczysc dobrze oba walki, ten co jest na wierzchu przetrzyj dobrze na sucho szmatka, zasyp nowy proszek do brotherai bedzie ok.
    Chodzi o to iz w rzypadku np brothera tego typu czesc proszku nienadajacego sie juz do uzytku powraca spowrotem do pojemnika z tonerem, i w chwili kiedy jego przewaga jest wieksza iz tego dobrego zaczyna robic szarą poświatę dość intensywna. Zrób tak jak mówie i będzie dobrze. Tylko jeszcze raz powtarzam abyc bardzo doklenie usunął caly proszek który znajduje się w kasecie. Bębna się nie czepiaj bo to co opisujesz nie jest na 100% winą bebna.
  • #9 2249727
    kalosh
    Poziom 15  
    skrzyniu napisał:
    to co opisujesz nie jest na 100% winą bebna.

Na bębnie (na jego środku ) zauważyłem odprysk farby-około 0,25mm2. A co sądzisz o pasach pionowych na boku kartki?
    Pozdrawiam kalosh
  • #10 2250176
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    jesli na kartce powtarza si e palma co średnice bębna to masz bęben do wymiany. cena ok 600 zł ( na 20000 stron )
    toner faktycznie 270 ( na 6500 stron )

z reanimacją tych modułów bywa różnie - może być tak że po 2000 zacznie sie sypanie na nowo- czasem oszczędnośc nie popłaca
  • #11 2250304
    kalosh
    Poziom 15  
    Nie powtarza się plama tylko jak czarny kolor drukuje to z białymi pionowymi pasami.
  • #12 2252588
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Jeżeli to są białe paski o szerokośc około 1mm na wydruku to masz wyjechałny wałek magnetyczny. Najlepiej bybyło kupić nowy toner za 270pln i będzie ok.
  • #13 2446428
    horsky
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam!
    Miałem ten sam problem z HL. Proszę otworzyć kasetę z tonerem wyjmując wałek magnetyczny, wysypać zawartość - delikatnie o jakiegoś szczelnego worka opukując obudowę, pozostałość wytrzeć szmatką i usunąć sprężonym powietrzem /nie w domu/ lub odessać odkurzaczem jeśli ma odpowiednie filtry drobin. Delikatnie odkręcić listwę podającą 2 wkręty i lekko odchylić - oczyścić. To samo zrobić z wałkiem magnetycznym - gumowym.
    Efekt zależny będzie od dokładności czyszczenia.
    Należy również wyciągnąć wałek światłoczuły /nie narażać na intensywne oświetlenie/ przeczyścić czystą szmatką a ewentualne dropy delikatnie zdrapać - czymś tępym i dość miękkim. Pod tym wałkiem jest jeszcze jeden gumowy - wytrzeć - oczyścić wraz z jego komorą.
    Ostatnim elementem do czyszczenia toru papieru jest utrwalacz wałek i docisk choć one rzadko są brudne - w Pana przypadku bym sprawdził.

Pozostała jeszcze optyka, ale poczekam na efekt powyższych działań.
    Powodzenia
    Krzysztof
  • #14 2447061
    kalosh
    Poziom 15  
    Oczyściłem wszystko i jest dobrze. Przynajmniej można tak powiedzieć. Teraz mam czystą kartkę poza 4 wąskimi paskami przez całą jej długość. Przy okazji kolor czarny nie jest do końca czarny tylko ma jaśniejsze pasy - bębęn mi umiera:(
  • #15 2810877
    adam_xx
    Poziom 18  
    Ocena: 81
    ja myśle ze masz regenerowany toner
    został on wsypany przez otwór wałka i nie zerwana plomba
    a przy regeneracji nie oczyszczono dobrze pojemnika i kosz sie zapchał
    rozbierz go i przedmuchaj nasyp nowy toner i bedzie ok
  • #16 2902170
    kalosh
    Poziom 15  
    toner jak się okazało nie był regenerowany. Problem tkwił w developper roller albo po polsku wałek transmisyjny. Teraz wszystko już gra.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Drukarka Brother HL-1250 drukowała z szarym tłem i pionowymi jasnymi pasami na wydrukach. Przyczyną problemu mogły być zużyte lub uszkodzone elementy modułu tonera, takie jak wałek magnetyczny (developer roller) lub bęben światłoczuły. Toner był oryginalny, nie regenerowany. Zalecano dokładne rozebranie kasety tonera, usunięcie zużytego proszku, oczyszczenie wałków (magnetycznego i gumowego) oraz innych elementów modułu tonera, a następnie uzupełnienie nowym proszkiem. Czyszczenie wałka światłoczułego i innych części optycznych również było wskazane. W przypadku powtarzających się pionowych pasków o szerokości około 1 mm, typową przyczyną jest zużyty wałek magnetyczny, którego wymiana kosztuje około 270 zł. Uszkodzony bęben objawia się powtarzającymi się plamami odpowiadającymi średnicy bębna i kosztuje około 600 zł. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wymianę wałka transmisyjnego (developer roller), co przywróciło prawidłową jakość wydruków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA