logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odtwarzacz DVD Manta Prince 010 nie czyta płyt i nie wysuwa szuflady

G&P 01 Lut 2006 20:56 12691 25
REKLAMA
  • #1 2246858
    G&P
    Poziom 11  
    Od pewnego czasu stałem się posiadaczem odtwarzacza DVD Manta Prince 010. Nagle coś mu odwaliło, przestał czytać płyty - pojawiał się komunikat "Brak płyty" - i szuflada przestała się wysuwać. Ponieważ samodzielnie wgrałem aktualny soft to w serwisie powiedzieli mi, że utraciłem gwarancję (to nic, że soft wgrałem jakieś 2 miesiąc przed awarią), koszt naprawy wynosiłby 160 zł, więc niema sensu naprawić, tylko lepiej kupić nowe odtwarzacz. Poszedłem do znajomego elektronika, któremu udało się na poczekaniu wskrzeszyć moją Mantę, kosztowało mnie to piwo :) Powiedział mi, że w życiu nie spotkał się z większym badziewiem niż Manta, za podobne pieniądze znacznie lepiej kupić sprzęt firmy Wiwa, Bellwood czy LG, to samo powiedzieli mi sprzedawcy w różnych sklepach RTV, narzekali na bardzo dużą awaryjność Manty w porównaniu do konkurencji. Ja już sobie powiedziałem, że nigdy więcej nie kupię Manty i każdemu będę ją odradzać. Z resztą podobną sytuację miał znajomy, a na Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany można czytać i czytać w nieskończoność na temat różnych awarii.

Sorry, ale musiałem się wyżalić i ostrzec was przed tą firmą i jej serwisem.
  • REKLAMA
  • #2 2246949
    p4v3u
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    widzisz- ja pisalem w innym poscie, ze mam emp2 kupilem ostatnio znajomej emp3, i nie mam najmiejszych problemow.
    co dziwne po poprawnym wgraniu softu serwis nie moze sie czepiac
    chyba ze 'zostala uwalona pamiec'

prosze nie interpretowac mojej wypowiedzi jako obrony manty, jednak nie mialem z nimi wiekszych problemow

nie mialem nigdy doczynienia z princem - dlatego tez nie chce sie wypowiadac na jego temat, wiem tylko ze wiwa i manta to zasadniczo to samo rozniace sie pudelkiem [choc nie zawsze] i naklejka [ wiwa, manta]

jednak nic poza odtwarzaczami manty nie kupuje, bo nie uwazam zeby produkowali oni cos [poza emperorami] dobrego

w jakim aut. servisie manty byles?
  • #3 2256055
    wroblewg
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    Drobne ale:

1. Niewiedza szkodzi (choć podobno czytałeś forum) - wymiana softu (oczywiście poprawnie wykonana) choćby nie wiem ile razy nie jest podstawą do anulowania gwarancji w Mancie. Co więcej poczytaj właśnie forum - kilka osób naprawiało już u nich sprzęt uwalony przy wczytywaniu firmware - i nadal mają gwarancje ( oczywiście samo ozywienie było za $$ )
    2 Powinieneś wiedzieć jaka jest specyfika forów - szukają tam pomocy własnie głównie osoby z kłopotami, a nie te którym wszystko chodzi - prawda ? Tak samo jest na forum Wiwy/Belka (Proabit), LG i wielu innych - włos się jerzy.
    3. Co do samej naprawy - sprzęt jest z dolnej półki i się psuje, czy więcej mniej - nie wiem, mam 2 emperory 2 i nie miałem problemów. Teraz dokupie małą Wiwę 138B i nadal nie sądze że będą kłopoty, a jeśli - własnie forum i jak nie pomoże serwis.
  • #4 4310983
    gahe
    Poziom 12  
    Może to nic nie wniesie do tematu, ale ...

Zwróćcie uwagę, Szanowni Koledzy i Koleżanki, że sprzęt za 120zł (lub około) jest sprzętem z najniższego przedziału cenowego i nie można wymagać od producent kosmicznych technologii i tytanowej wytrzymałości. Jestem pełen podziwu, że za tak małe pieniądze udało się im zaprojektować i wprowadzić na rynek sprzęt obsługujący tak liczne formaty (+ język Polski). Dodam, że od urządzenia za 120zł nie powinno się wymagać żywotności większej (lub równej) niż modele o podobnych parametrach i właściwościach, ale innych, droższych producentów. Ja kupując swego DVD-10 Prince liczyłem się z tym, że sprzęt podziała mi co najmniej pół roku, a później ... kto to wie ... mam go juz 2 rok i działa bezawaryjnie.

Dla "biednych" (zwróćcie uwagę na cudzysłów :) ) lub strasznie oszczędnych moja rada jest taka: kupujcie sprzęt droższy ... dłużej podziała i patrząc perspektywicznie - mniej zainwestujecie :)

Pozdrawiam
  • #5 4313817
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    No właśnie. Ludzie, za psi pieniądz nie oczekujcie cudów. Na pewno manta jest warta swojej ceny. A jezeli ktoś oczekuje jakości, oferta markowego sprzętu jest przecież bardzo bogata.
  • REKLAMA
  • #6 4320126
    polkos
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    W sprzęcie jak w życiu wóz albo przewóz , jak się uda to i za przeproszeniem byle gó... będzie pracowało bardzo długo .
    Z tym , że prawdopodobieństwo awarii jest o wiele większe.Teraz markowy, jakościowo-lepszy sprzęt nie jest taki drogi i nie ma sensu oszczędzać kilkudziesięciu złoty na rzecz słabszych modeli.

Już nawet wizualnie widać, iż droższ dvd wykonane jest z lepszych materiałów, pilot wygląda solidniej , nie powinno być w przyszłości problemów z jego dokupieniem, znane są miejsca "pobytu" serwisów firmowych .
  • #7 4320977
    fokus73
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Manta to psujące się boby. Mam dwie Wiwy i powiem ze starsza chodzi bez zarzutu juz 4 lata codziennie a Wiwa 128 juz raz naprawiana ale i tak lepsze od Manty.
  • #8 4322945
    ziutasto
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam ,nie chcę chwalić serwisu Manty ,ani ganić to osobny temat,ale mam emperor 2 kupiony w Makro .Już dwa lata chodzi bez zarzutu ,sam wgrywałem kolejne softy,i zero problemu.Czyta dosłownie wszystko,łącznie z filmami z kompa,starymi płykami bez względu na firme.W końcu może po prostu trafiłem na porządny egzemplarz.Pozdr.
  • #9 4349357
    adamraf
    Poziom 12  
    Manta, Viva, Bellwood, w środku jedno i to samo taka mała loteryjka do 200 złotych jak pochodzi 1 rok (gwarancja) to wygrałeś - szlag mnie trafia jak przychodzi klient i nie zapłaci 50 zeta za wymianę lasera (który na 99% będzie chodził 1 rok +/- 2 dni)
  • #10 4352378
    Szrama_
    Poziom 13  
    Mój brat ze 3 lata temu kupił emperora 2 i działa do tej pory bez problemu, jedyna rzeczą co mnie drażni, to strasznie wolno działające menu jeśli chodzi o wybór filmu, oraz bardzo powolnie przeskakujące zdjęcia. Na tamte czasy był to jedyny odtwarzacz, który czytał napisy w txt, co było dla nas podstawowym kryterium zakupu, żaden Technics, Sony, LG, Philips tego nie posiadał....

Ps. Z serwisem styczności nie miałem, więc się nie wypowiem, ale co do samego sprzętu jeśli wziąść pod uwage jakość/cena zakupu to wynik bdb.
  • #11 4405690
    rdt
    Poziom 25  
    Ocena: 39
    a ja mam CR3 - uwalił sie laser wymiana była terminowa i bezproblemowa- do serwisu mam 25 minut na piechote a w metrpolii to ja raczej nie mieszkam.
    Jeżeli ktoś pokaże mi ze przed około 1,5 roku były "firmowe DVD" które obsługiwały USB to sie mocno zdziwie - mówię tu o sprzętach do powiedzmy 1200

rzecz jasna niech obsługują jeszcze to co manta

Dla porównania - LG ma serwis wysyłkowy door to door - mija juz rok jak nie odpowiedzieli mi na maila dotyczącego reklamacji ich sprzętu.
  • #12 4630456
    piotrja
    Poziom 2  
    Kupując Mantę DVD-029 Emperor Recorder 2 HDD brałem pod uwagę to, że na rynku sprzedawane nagrywarki to sprzęt z XX wieku. Już w niektórych rejonach kraju telewizja nadawana jest jest cyfrowo DVB-T. W Polsce przewidziany jest format kompresji MPEG-4. Dlatego następna generacja nagrywarek musi przewidywać gromadzenie danych w tym formacie. Dlatego zakup nagrywarki za niewielkie pieniądze jest oczekiwaniem na kupno docelowej markowej nagrywarki z funkcjami podobnymi do Manty.
  • REKLAMA
  • #13 4707411
    krilan
    Poziom 14  
    Co do sprzętów z wyższej półki - kolega kiedyś tam kupił dvd philipsa za 700zł (bez divx). Po jakimś czasie oczywiście nawaliło. Po rozkręceniu okazało się, że w srodku jest dokładnie to samo, co w innych dvd, typu wiwa, belwood, manta, czyli napęd, zasilacz i płytka z chipem mediateka. Tak więc nie jestem do końca przekonany, czy zakup sprzętów z "wyższej półki" jest taki opłacalny:/
  • REKLAMA
  • #14 4816942
    rdt
    Poziom 25  
    wiesz - mam rozkręconego silvercresta - sprzęt tzw marka własna z lidla - pracuje toto na procku zoran - jak sie okazało jeden z czołowych producentów
  • #15 4860703
    krilan
    Poziom 14  
    No właśnie - ważne co się siedzi w środku, a nie co jest nappisane na obudowie;] Jak na razie przez moje ręce przewinęły się sprzęty różnych producentów, zarówno markowych i hipermarketowych i były oparte na jednym z 3 chipów: mediatek, zoran i ess. Różnice były niewielkie. W jednym z najtańszych (basic line) były podzespoły burr-browna i lepsze wzm operacyjne, za to padł kondensator w zasilaczu. Tak, że to jest loteria. Wg mnie szkoda kasy na markę. Jak wypali się laser, to można próbować naprawiać, albo wyrzucić i kupić następne.
  • #16 4863898
    kolo79
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Zgadzam się z niektórymi przedmowcami, co do promowania markowych odtwarzaczy.
    Kupiłem kiedyś jeden z ciekawszych modeli Panasonic S75, który miał wszystko czego potrzebowałem i był ciut droższy od zwykłego odtwarzacza CD, który nie wiele potrafił.
    Kilka tygodni później ciotka kupiła na promocji w Auchan za 149 Mantę...jakiś Shark czy coś takiego. Ma wszystko (prawie, za wyjątkiem jakiś rzeczy typu HighMat, Double Remaster itp), ale przewyższa S75 jeszcze tym że czyta Divix'y. Poza tym tak samo 5.1, mp3, dvd....
    Wspomiany Panasonic wówczas kosztował ok 900-1000, ja co prawda zdobyłem go na allegro za połowę ceny ale i tak , drugi raz gdybym stanął przed takim wyborem to poszedłbym do Auchan.
    Oba działają do dziś.
  • #17 4868185
    Pablo1964
    Moderator
    Jest jeszcze szczegół, że do produkcji niemarkowego sprzętu z reguły używa się elementów z odrzutów produkcyjnych, stąd często krótsza żywotność pomimo "markowych" podzespołów.
  • #18 4949133
    elkubaso
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Manta jest dobra na wyprzedaż w markecie 70zl do tego dokupujesz pilota z 10zl z allegro. Jak sie zepsuje to do śmietnika.
  • #19 4949704
    rdt
    Poziom 25  
    Pablo1964 napisał:
    Jest jeszcze szczegół, że do produkcji niemarkowego sprzętu z reguły używa się elementów z odrzutów produkcyjnych, stąd często krótsza żywotność pomimo "markowych" podzespołów.

Kolego a skąd ta pewność że "markowe" produkty nie mają wybrakowanych elementów
    z tego co ostatnio na przykład wyczytałem to kenwood dla sieci marketów nawet inaczej oznaczał radia samochodowe (brak jednej litery)
    Grundig robi podobno z gorszych elementów całe partie na sieci sklepowe, a cena tego producenta jest niemała
    obie firmy są markowe
    przeciętny zywot odtwarzacza dvd to około 5 lat potem ustępuje miejsca nowszym sprzętom ( na przykład z możliwością czytania txt albo z wejściem usb albo innymi bajerami )
    świadomość tego mają zarówno producenci manty jak i na przykład philipsa, tylko że Ci drudzy wydają więcej kasy na reklamę bo to dźwignia handlu.
    Nie to markowe co markowe tylko co reklamowane- jedni kupują produkty pudliszek a ja wole ostre ogóreczki ROLNIKA ot co - polecam spróbować
  • #20 4950263
    Pablo1964
    Moderator
    Masz rację, jest wiele tanich, "markowych" produktów, które jakością odpowiadają tym niemarkowym. Na ogół rzeczywistym odzwierciedleniem jakości jest cena (choć tu także zdarzają się wyjątki - niestety, nie na korzyść klientów).
  • #21 6766593
    stempl
    Poziom 12  
    Chciałbym pochwalić rewelacyjny serwis Manty. Awaryjność sprzętu Manty to sprawa indywidualna. Sprzety markowe psuja sie nie rzadziej (np. odtwarzacz DVD Samsunga, ktory Era dawala jako prezent do telefonu stacjonarnego - to najgorszy sprzet jaki widzialem na oczy: nie czyta polskich znaków w napisach Divx, napisy sa poucinane - jak odtwarzacz napotka na polski znak to...urywa zdanie, nie mowiac juz o tym ze po wlozeniu plyty odtwarzacz pracuje jak sieczkarnia). Ale wracając do servisu Manty. Posiadam sprzęt Manta Lord 032 no i zdazylo mi sie ze sie zepsul. Poniewaz sprzet byl kupowany w Auchan, chcialem początkowo oddac go do tego sklepu (nie polecam ze wzgledu na dlugi czas realizacji). Wszedlem na strone Manty > Serwis i zalogowalem sie. Wyskoczyla tabelka, podaj rozdzaj usterki itd. Oraz informacja - za 2 dni zaloguj sie ponownie, zostanie nadany numer naprawy, ktory przepisz na opakowanie. Zalogowaniem sie nastepnego dnia, czyli o dzien za wczesnie. Patrze jest juz numer. Mysle sobie ok, zadzwonie do mamy, u ktorej w domu znajdowal sie odtwarzacz i podyktuje jej numer. A mama na to ze kurier juz ...był godzine temu. Trochę sie wkurzyłem bo sobie mysle ze bez numeru to zginie mi ten sprzet, tym bardziej ze idzie do Warszawy, a tam bedzie nie tylko moj sprzet :), ale sprzęt z całej Polski. Moje obawy okazaly sie niesłuszne, bo nastepnego dnia o godz 12 dostalem maila "dziękujemy przesyłka dotarła na miejsce. Manta Multimedia". Po 3 godzinach dostalem kolejnego maila "Sprzet zostal juz naprawiony. wymiana silnika". To byl piatek. W poniedziałek kolejny mail "o godzinie x, zostala do pana wysłana przesyłka nr xxxxxx". We wtorek sprzet mialem juz spowrotem. Cala operacja zajela 4 dni robocze. To bylo na poczatku 2008 roku. Nie bojcie sie wyslac kurierem sprzet do naprawy. Ale robcie to przez strone Manty, a nie przez sklep (!!!!!) Jak kiedys w Auchan reklamowalem ..zarówke, to kazali mi przyjsc za 21 dni, bo musi sie zebrac komisja zeby stwierdzic ze zarowka nie swieci. :)
    Sprzedawcy beda narzakac na Mante i ja odradzać...bo mają mała prowizję, niż powiedzmy za sprzęt "markowy".
  • #22 7221731
    elkubaso
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Mysle ze lepiej kupic mante lub inny badziew wiedzac ze mamy 2lata gwarancji niz firmowy sorzęt. Badziewie wiadomo ze sie zepsuje i wymienia na nowy lub zwroca gotowke , przez co mam nowe DVD :)
  • #23 7221825
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 7230070
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    To się kupuje na chybił trafił bo czy to niska półka czy wysoka półka to i tak wszystko robi się tanio u Chińczyków. Otwierając nawet markowy sprzęt można tam zastać "elektroniksa"(właśnie wymyśliłem markę), czy innego IMPORTERA który dogadał się z Chińczykami na produkcję tandety pod własnym logiem. I nie dotyczy to tylko elektroniki a całej społecznej sfery. A wina leży po naszej stronie czyli odbiorców, klientów bo chcemy mieć szybko, tanio a przez to mamy byle jak. No i tak żyjemy walcząc z tandetą na własne życzenie.
  • #25 7230130
    alpher
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Eeetam, manta shmanta, Sonico czy Thompsonic to sa dopiero firmy. :D

A teraz na powaznie, kupujac "badziewie" takie jak manta itp przynajmniej mamy satysfakcje ze za male pieniadze mamy cos co dziala.
    Zanim toto sie zepsuje i tak na rynku bedzie lepszy sprzet za jeszcze mniejsze pieniadze.
    Mam np DVD Sony z "wyzszej" pulki ktory uzylem moze 3 razy przez ostatnie 4 lata, dlaczego?
    To "cudo" odtwarza tylko region 1 i ani divix ani nawet mp3.
    I co? i tak to wyrzuce na smietnik przy nastepnym sprzataniu, a kosztowalo to $175 pare lat temu.
  • #26 7254924
    dyduś
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    SERWIS to tylko ludzie i od ich umiejętności/ kultury/ zależy poziom naprawy. Co do Manty czy podobnych wynalazków, jest to wykonanie naszych braci Chińczyków którzy robią : szajs: ogólno -światowy, nie mogę zgodzić że jak tanie to musi być kiepskie , przecież wydajemy własne pieniądze. Pracując w serwisie naoglądałem się tego badziewia
    które jest tak wykonane jak by to wykonywało dziecko z przedszkola, bardzo nie chlujnie, złe lutowania, nieład złe elementy lub ich brak , no cóż świat idzie w tym kierunku...UCZMY się chińskiego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Odtwarzacz DVD Manta Prince 010 zgłasza problemy z odczytem płyt oraz mechanizmem wysuwania szuflady. Aktualizacja oprogramowania nie powinna automatycznie skutkować utratą gwarancji, jednak serwisy często odmawiają naprawy lub wyceniają ją na kwotę zbliżoną do ceny nowego urządzenia. Użytkownicy wskazują na wysoką awaryjność modeli Manta, porównując je niekorzystnie do marek takich jak Wiwa, Bellwood czy LG. Typowe usterki dotyczą zasilania (uszkodzone diody prostownicze, kondensatory elektrolityczne) oraz lasera. Wiele opinii podkreśla, że sprzęt z najniższej półki cenowej, jak Manta, jest produkowany z tańszych komponentów, często o niższej trwałości, co jest charakterystyczne dla urządzeń chińskiej produkcji. W środku odtwarzaczy różnych marek często stosowane są podobne układy scalone (MediaTek, Zoran, ESS), co powoduje, że różnice jakościowe bywają niewielkie. Serwisy Manty bywają oceniane różnie, ale zdarzają się pozytywne opinie o ich obsłudze. Użytkownicy rekomendują rozważenie zakupu droższego, markowego sprzętu, który oferuje lepszą jakość wykonania, dłuższą żywotność i wsparcie serwisowe, choć i tam nie brakuje wad. Warto też zauważyć, że w segmencie budżetowym zakup tańszego urządzenia z gwarancją może być opłacalny ze względu na łatwą wymianę lub zwrot w przypadku awarii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA