logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja sondy Lambda w Vectra B 2.0 16V z LPG Landi LES98 - wskazania 4,5V i 0,16V

zendar 03 Lut 2006 16:27 2035 11
REKLAMA
  • #1 2254069
    zendar
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Bardzo proszę o pomoc przy regulacji mojej instalacji LPG.

Na wolnych obrotach wskazanie sondy LAMBDA w programie LES98 wynosi 4,5 V.
    Przy obrotach = 2000 wskazanie zmienia się i wynosi 0.16-0.18 V, mniej więcej tak samo przy dalszej zmianie obrotów.

Bardzo proszę o wyjaśnienie co oznaczają te wartości i ile powinny wynosić?
    Próbowałem kręcić śrubą na reduktorze, na razie w niewielkim zakresie, uzyskałem zmianę na 0,12 V - co to oznacza?

Wedle mojego rozumowania powinienem dążyć do uzyskania wartości lambda = 1 V w całym przedziale prędkości obrotowej, jak to jednak się ma do mojej sondy, która jest 5-voltowa?

Sterownik Landi LES98, vectra B 2.0 16V. Auto jest wyraźnie słabe i pali o 2-3 l lpg za dużo.
  • REKLAMA
  • #2 2254124
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 122
    sprawna sonda pracuje tak jak w tym przypadu w calym zakresie czyli od1v-5v przy kazdej stalej predkosci obrotoeej trzeba tak wyregulowac reduktor aby napiecie oscylowalo w granicach 1-5 sprawdz co sie dzieje na benie wskazanie 4,5 wskazyje na bogata mieszanke najlepiej jedz na analizator pozdr
  • #3 2254186
    zendar
    Poziom 16  
    Po porządnym rozgrzaniu na benzynie płynnie oscyluje od wartości minimalnej do max, i odwrotnie. Czyli to jest poprawnie?

A na LPG dalej tak jak napisałem wyżej.
    Jak skorygować wskazania na LPG? W którą stronę kręcić pokrętłem na reduktorze? Chciałbym samemu to poustawiać, ale przy okazji nie chcę narobić bałaganu. Po to w końcu skombinowałem interfejs i lapcia.
    Kiedyś w aucie gaźnikowym miałem świetne rezultaty, ale okupiłem to żmudną nauką i błędami, których przy pomocy kogoś mółbym uniknąć. Naprowadźcie mnie proszę.
  • REKLAMA
  • #4 2254221
    prezes11
    Poziom 23  
    dokladnie tak samo musi buc na gazie musisz dojsc metoda prob za wiele nie poprzestawiasz jesli masz soft i kabel to sobie poradzisz niewiem nawet jaki masz reduktor
  • #5 2255103
    bandi21
    Poziom 30  
    Ocena: 655
    Kręcąc śrubą na redukorze ustawisz tylko wolne obroty a resztę zrobisz programem ale musisz wprowadzić silnik na 3000 obr. i tak ustawić położenie atuatora gazowego aby wskazania lambdy były 1-5v.Niestety musisz sam dojść jak to zrobić bo tutaj będzie trudno.Istota sprawy polega na takim ustawieniu połozenia silnika krokowego (poprzez program z laptopa)aby uzyskać efekt optymalny.Wtej chwili masz zbyt uboga mieszankę i musisz ten silnk krokowy bardziej otwożyć
  • #6 2255343
    Tony J.
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    Kolega zendar na początku napisał że chce dążyć do 1V. Pomyliłeś wartość współczynnika Lambda z wartością napięcia i tu jest błąd w twoim rozumowaniu. Poszukaj gdzieś wykresu wsp. lambda w funkcji napięcia na sondzie. Przy lambda = 1 jest stan nieustalony i dlatego napięcie oscyluje na sondzie przy mieszance okołostechiometrycznej.
  • #7 2255353
    prezes11
    Poziom 23  
    bandi21 napisał:
    Kręcąc śrubą na redukorze ustawisz tylko wolne obroty a resztę zrobisz programem ale musisz wprowadzić silnik na 3000 obr. i tak ustawić położenie atuatora gazowego aby wskazania lambdy były 1-5v.Niestety musisz sam dojść jak to zrobić bo tutaj będzie trudno.Istota sprawy polega na takim ustawieniu połozenia silnika krokowego (poprzez program z laptopa)aby uzyskać efekt optymalny.Wtej chwili masz zbyt uboga mieszankę i musisz ten silnk krokowy bardziej otwożyć

Dodano po 2 [minuty]:

sruba na parowniku w 2 generacji ustawiasz sklad mieszanki to nie gaznik kolego

Dodano po 1 [minuty]:

a mieszanka jest bogata

Dodano po 48 [minuty]:

poczytaj sobie http://motonews.pl/forum/?op=fvf&c=0&f=38
  • REKLAMA
  • #8 2256944
    zendar
    Poziom 16  
    Trochę pomęczyłem auto i są pewne efekty.
    Przestawiłem wartość wyjściową attuatora. Przy ok. 3000 obr sonda zachowuje się teraz w miarę podobnie jak na benzynie, choć nie do końca idealnie - oscyluje przy wartościach maksymalnych, nie tak płynnie jak na benzynie.
    Na benzynie: 0 1 2 3 4 5, na gazie: 0 1 4 5. Czym to jest spowodowane i jak to można skorygować?

Wartość wyjściową podniosłem z 40 do 75, jest jakby najlepiej. Czy ta wartość 75 nie jest za duża, nie będzie szkodliwa dla auta?
    Wartość minimalna to 20, maksymalna 120 - OK?

Kolejna sprawa: Na wolnych obrotach Lambda stała na 4,1 V. No to zacząłem wykręcać śrubę na reduktorze, poprawiło się do oscylowania 3,5 - 3,7 V, ale brak już możliwości regulacji - jak poprawić te wolne obroty?
    Pomimo że Lamda na wolnych jest "lepsza", silnik pracuje trochę niestabilnie, obroty w zasadzie OK, ale słychać nierówną pracę, jakby raz mocniej, raz słabiej.
    Po przykręcenie śruby na reduktorze, przysłanianie dolotu nie poprawiło już lambdy.

Bardzo dziękuję za wskazówki, dzięki nim ruszyłęm z miejsca, proszę o dalszą pomoc.
  • REKLAMA
  • #9 2257656
    bandi21
    Poziom 30  
    do prezes11.Zgodzę sie że śrubą na parowniku ustawia się skład mieszanki ale ma to wpływ głównie na napięcia lambdy przy wolnych obrotach i o to mi chodziło.Ja obstaję że mieszanka jest uboga na wysokich obrotach(0,16-0,18v) i radzę pomierz sobie te napięcia przy wyłączonym silniku gdzie mieszanki wogule nie ma tylko jest sam tlen.Moja wiedza na ten temat bierze się z praktyki a nie z czytania postów na forumczego koledze również zyczę.
  • #10 2258209
    prezes11
    Poziom 23  
    ja mam swoje zdanie instalacje montuje od 12lat
  • #11 2266931
    zendar
    Poziom 16  
    Udało się, pomimo braku sugestii w tym temacie, ustawić lambdę także na wolnych obrotach. Okazało się, że zamiast wykręcać, należało śrubę na reduktorze wkręcać, pomimo że na początku objawami zakręcania śruby było pogorszenie lambdy :?:
    W każdym razie przy prawie do końca zakręconej śrubie lamda także na wolnych obrotach jest bardzo ładna. Musiałem jeszcze zjechać attuatorem do 65. Instalacja okazała się bardzo rozlegulowana, ciekawe jakie będzie teraz spalanie.

Pzdr dla pomocnych
  • #12 2268425
    bandi21
    Poziom 30  
    No właśnie na wolnych miałeś 4,1v czyli bogatą mieszankę więc wkręcanie śruby spowodowało zubożenie.Mój spór z prezes11 już był sugestią z mojej strony że wysokie napięcie lambdy to bogata mieszanka i trzeba ją skręcić odwrotnie jak na wysokich miałeś.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omawiano regulację sondy lambda w samochodzie Opel Vectra B 2.0 16V wyposażonym w instalację LPG Landi Renzo z modułem LES98. Wartości napięcia sondy lambda na LPG wynosiły około 4,5 V na wolnych obrotach oraz 0,16-0,18 V przy 2000 obr./min, co wskazywało na bogatą mieszankę na biegu jałowym i zbyt ubogą na wyższych obrotach. Zalecano regulację śruby na reduktorze parownika drugiej generacji, która wpływa głównie na skład mieszanki przy wolnych obrotach, oraz ustawienie położenia silnika krokowego (aktuatora gazowego) za pomocą oprogramowania LES98 przy wyższych obrotach (około 3000 obr./min), aby uzyskać napięcie sondy oscylujące w zakresie 1-5 V, co odpowiada mieszance około stechiometrycznej (lambda ≈ 1). Podkreślono, że wartość napięcia sondy nie jest bezpośrednim współczynnikiem lambda, lecz oscyluje wokół wartości przy mieszance idealnej. Użytkownik po eksperymentach ustawił wartość wyjściową aktuatora na 65-75 (zakres 20-120) oraz skorygował śrubę reduktora, co poprawiło stabilność pracy silnika i wskazania sondy na LPG, choć oscylacje były mniej płynne niż na benzynie. Wskazano, że regulacja wymaga cierpliwości i metody prób, a także pomiarów napięcia sondy przy wyłączonym silniku dla oceny obecności tlenu. Dyskusja podkreśliła znaczenie prawidłowego ustawienia reduktora i parametrów sterownika LES98 dla optymalizacji spalania i zmniejszenia zużycia LPG.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA