logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tester sondy lambda LM3914 - brak wskazań podczas jazdy na LPG, co robić?

rafałk 09 Gru 2006 13:54 4186 3
REKLAMA
  • #1 3311817
    rafałk
    Poziom 2  
    Witam

Mam mały problem. Zrobiłem sobie tester sondy na układzie LM3914. Tester został skalibrowany przeze mnie. Następnie podłączyłem go do samochodu i na biegu jałowym wyregulowałem instalację ( jest to instalacja II generacji ). Następnie zobaczyłem jakie są wskazania sondy na benzynie- wszystko było ok 0,4 - 0,5 V ( lambda =1 ) . Tester zamontowałem w środku w samochodzie - chciałem zobaczyć jakie będą wskazania testera podczas jazdy i tu właśnie się zaczyna mój problem sonda - tester podczas jazdy wskazuje ubogą mieszankę a w zasadzie nic nie pokazuje żadna dioda się nie świeci. Co się dzieje czy tak powinno być?? na benzynie podczas jazdy mieszanka jest wzbogacana dlaczego sie tak nie dzieje na LPG?? Może coś jest nie tak może źle wyregulowałem mieszankę?? Nie mam zaufania do mechaników, dodam że jest to 2 miesięczna instalacja LPG. Gazownik u którego zakładałem instalację stosuje metodę wziąć kasę i zapomnieć o kliencie
  • REKLAMA
  • #2 3312235
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Rozumiem że sonda jest 1V, co Ci pokazuje testerek na benzynie?, ma skać min- max (praktycznie od zera do ok. 0,8-0,9V), jeżeli na gazie brak sygnału to albo mieszanka zbyt uboga albo sonda śpi. A może przyznał byś się jaki samochód (silnik) i jaka instalacja LPG (sterownik) było by łatwiej.
  • REKLAMA
  • #3 3318136
    rafałk
    Poziom 2  
    Witam
    Jest to sonda 1V, opel vectra 1.6, instalacja II generacji. Na benzynie pokazuje 0,7 V i skacze od miniumu do właśnie 0,7 V i jest ok. Jak dodaję gazu to na benzynie mieszanka jest wzbogacana ( pokazuje to tester ) tak samo jest podczas jazdy. Jeśli chodzi o gaz to na postoju pokazuje 0,6 V i też skacze od min do 0,6V natomiast gdy dodam gazu to mieszanka jest zubażana do tego stopnia że nie świeci się żadna dioda na testerze tak samo jest podczas jazdy. Dodam że silnik nie jest zamulony- no może nie jest tak dynamiczny jak na benzynie. Nie wiem dlaczego sie tak dzieje z testerem?? sądze że za dużo jest powietrza a za moło gazu. Spalanie gazu jak na razie trochę dla mnie za wysokie 12 litrów /100 przy jeździe mieszanej. Instalacja 2 miesięczna - pewnie jeszcze sie musi ułożyć :) Jeśli chodzi o kmputerek to jest to jakiś sterownik Zavoli -
    ( chyba jakiś najprostrzy ) i zaworek elektromagnetyczny na przewodzie głównym ( nie silniczek krokowy ) bo ma tylko dwa kabelki do siebie podpięte. Pozdrawiam
  • #4 3318209
    grzebacz
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    może masz założony emulator sondy,tak ukryty że nie widać?spytaj gościa ktury zakładał instalacje!
REKLAMA