logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić odbiór TVP3 Lublin i Polsat na dwóch komputerach?

avig 04 Lut 2006 18:11 5775 21
REKLAMA
  • #1 2258449
    avig
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Mam antene siatkowa na dachu wiec mam problem dotyczacy rozdzielenia sygnalu na 2go kompa.
    Na jednym dziala bez najmniejszego problemu jak podlaczam 2 komp czyli chodza oba naraz to na jednym (ten bez podlaczonej koncowki od zasilacza) sygnal jest jakos slabszy?? chodzi mi glownie o kanaly regionalny TVP3 LUBLIN i POLSAT.
    wystarczy odpiac wtyczke od pierwszego kompa i jest OK na drugim kompie.
    Podlaczenie kabla jest nastepujace:

Antena siatkowa ze wzmacniaczem-----malostratny rozgaleznik sygnalow R-TV 47-860Mhz (model RI - 2 firmy badmor)-------rozgalezia na dwa kompy------komp1 (z zasilaczem na wtyczce)------komp 2 bez zasilacza na wtyczce.

Jeden komp zawsze odbiera 100% dobrze wszystkie kanaly.

Prosze o pomoc co zrobic co dokupic albo zamienic jaki dac rozgaleznik moze jakis wzmacniacz aby mi ladnie odpieral ten komp2 przy wlaczonej wtyczce w kompie1??

moze cos z tej firmy co rozgaleznik czyli BADMOR maja tanie i podobno dobre czesci do anten.

http://www.badmor.com.pl/
  • REKLAMA
  • #2 2258671
    Tomatos
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Po pierwsze gdzie masz zamontowany zasilacz. Jeżeli jest przy kompie i wzmacniacz ci pracuje w antenie to ten rozgałęźnik ma tylko druciki w środku i tyle(nie zapewnia separacji odbiorników). Jeżeli nie masz w drugim kompie wtyczki z separatorem to spróbuj założyć i zobaczymy. Ps ten rozgałęźnik ma złącza IEC czy F ??
  • #3 2258834
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam !

Rozgałęźnik RI-2 ma dwa wejścia, przy czym jedno jest dedykowane przenoszeniu napięcia celem zasilania wzamacniacza antenowego. Tam powiniem Pan połączać tor antenowy, przez który jest zasilana antena . Do drugiego wyprowadzenia drugi komp. Odwrotne podłączenie zwiera napięcie zasilania wzmacniacza antenowego i stąd te problemy.

Powodzenia !

Pozdrawiam !
  • #4 2259581
    avig
    Poziom 12  
    wiec ten rozgaleznik RI-2 jest podlaczony wg instrukcji zlacza ma na wkrety i blaszki czyli po przycieciu kabla montuje sie go bezposrednio do plytki.

Sygnal dzis jest lepszy we wszystkich kanalach oprocz POLSATu moze to opady albo slaby kanal bo odbiera zle na pierwszym kompie tam gdzie jest wtyczka podlaczona z zasilaczem do anteny, a na drugim jest jeszcze gorzej, wtyczka normalna zwykla.

moze trzeba zalozyc jakis dodatkowy wzmacniacz???
  • #5 2260061
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1698
    Witam

A czy po podłączenu oryginalnego separatora od tej anteny do jednego komputera jest wszytko ok. ??

Pozdrawiam
  • #6 2260402
    avig
    Poziom 12  
    1. Co to jest separator i jak to mam podlaczyc ew gdzie kupic cos takiego.

2. Jesli chodzi o wtyczke ta co przy antenie byla ze wzmacniaczem co do niej jest podpiety zasilacz to na jednym kompie smiga bez problemu, przed podlaczeniem 2 kompa bylo wszystko OK z sygnalem i wogle na jednym kompie dzialalo 100% sprawne.

3. Podlaczenie rozgaleznika sprawdzalem, podlaczylem odwrotnie wjscia i bylo gorzej wrecz bardzo zly odbior, czyli kable byly dobrze podpiete do rozgaleziacza RI-2.

4. Teraz mam wylaczony komp1 ale jest do niego podlaczona wtyczka (z zasilaczem od wzmacniacza od anteny siatkowej) i wszystkie kanaly nawet POLSAT dziala bardzo dobrze.

5. Moze to jednak ten separator mi potreba. I jak go zamontowac? Jakiej firmy prosze o podanie dokladnego opsu tj. jak go zamontowac miedzy ktorego kompa 1 cz 2 miedzy antene cz miedzy komp2 a rozgaleziacz cz przed nim??
  • REKLAMA
  • #7 2260539
    Tomatos
    Poziom 17  
    Jak dużo jest przewodu do drugiego komp. Jeżeli jest mniej niż 15m to straty można pominąć. Spr. czy nie masz zwarcia na kablu nawet jeden drucik z ekranu może posuć odbiór. Jeśli chodzi o separator to po prostu załóż drugą taką wtyczkę jak przy komp1 tylko bez zasilacza.
    Powodzenia.
  • #8 2260584
    Artur k.
    Ja mam bym to zrobił moze troche na okrętke ale powinno działać

Należy zamontować na kabel natenowy tą oryginalna wtyczke z zailaczem od nateny( to miałem na myśli pisząc separator) i kupił rozgałęziacz na F który ma jedno wejście IN , jedno wyjście OUT i jedno wyjście -3dB. Wejście IN podłaczasz za pomocą przejściówki do wtyczki od anteny, wyjście -3dB do komputera który jest blizej wtyczki antenowej a wyjście OUT do tego który jest dalej.

Ja mam tak w domu zrobiona instalacje i działa wporządku, wczesniej też miałem problemy.

Rozwiązanie moze nie najtańsze ale skuteczne, aha no i sprawdź czy faktycznie nie masz gdzies zwarcia w kablu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2260779
    avig
    Poziom 12  
    Dzieki za odpowiedz.

W poniedzialek jade do sklepu i kupie co trzeba jak narazie moge tylko podlaczyc druga wtyczke separator (bez zasilacza) i zobacze cz sie polepszy.

Jesli nie to zobacze ten drugi sposob.

Kable sa 100% sprawne bez najmniejszych niedopatrzen co do oplotu owijki cz jak to nazwac.

Kable do 2 kompa ok 10m.

Moze byc cos takiego?? nadaje sie do tego celu??
    Załączniki:
    • Jak poprawić odbiór TVP3 Lublin i Polsat na dwóch komputerach? 0161d0szaryminir-2 r-2_a.jpg (40.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2260915
    Artur k.
    Witam

według mnie to własnie on sie średnio nadaje bo jak sam napisałeś odległosć do drugiego kompa to ok. 10 m.
    Zakładam ze wtyczka antenowa jest przy pierwszym kompie, więc długość kabla jest bardzo mała w porównaniu z 10m i mogą wystąpić zakłócenia.

Tak jak napisalem obstaje przy rozgałęźniku który ma 1 wyjście z tłumieniem 3dB, a drugie bez tłumienia.

Coś takiego jak tu: http://www.dipol.com.pl/sklep/r61700.php?sid=ad5b5db40eaa77f
    tylko że na 3.5dB albo na 6dB ostatecznie
  • #11 2261006
    Tomatos
    Poziom 17  
    Artur, nie ma rozgałężników "bez tłumienia" a ten co podałeś to się nie nadaje bo nie przenosi składowej stałej.
    Jednak obstaję za wymianą rozgałęźnika na (DC) ze złączami typu F, takie zakręcane złącza na przewód. Są bardzej niezawodne a IEC może się po prostu wysunąć.
    ps. opisz jakiego typu są zakłócenia odbioru programów: śnieżenie itd...
  • REKLAMA
  • #12 2261025
    avig
    Poziom 12  
    wylaczony komp1 i wszystkie programy sa OK bez najmniejszych zaklucen.

po wlaczeniu kompa1 zaczynaja sie zaklucenia w postaci kolorowych plaskich poprzecznych poziomych plamek, cos takiego.

jak tylko wlacze to lipa nie dziala tak jak powinno na kompie2.

cz kom moze az tak zaklucac sygnaly TV??

Jest na to jakis sposob??
    Załączniki:
    • Jak poprawić odbiór TVP3 Lublin i Polsat na dwóch komputerach? 0161d0szaryminir-2 r-2_a.jpg (40.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 2261041
    Artur k.
    :arrow: Tomatos

Masz racje to o co mi chodzi nazywa sie "odgałęźnik".

Post wyżej pisałem zeby założyć na kabel do anteny oryginalna wtyczke i zrobic przejściówkę ze złącza "antenowego" na F i rozdzielać taki sygnał juz bez składowej stałej.

Komp napewno zakłóca w jakiś sposób sygnał TV, szczególnie gdy jest nieuziemiony. ale według mnie to kwestja złego rozgałęźnika i dlugiego kabla.

Pozdrawiam
  • #14 2261883
    Tomatos
    Poziom 17  
    Może trudno w to uwieżyć ale obudowa komputera w stosunku do uziemienia ma 110 V. Więc zakłócenia są częstym objawem jeśli pracuje w sieci komp. Załóż separator (wtyczkę) i zobaczymy.
  • #15 2262795
    avig
    Poziom 12  
    dzis zalozylem wtyczke taka jak przy zasilaczy ale bez niego sama wtyczka i jest tak jak bylo czyli po wlaczeniu kompa1 POLSAT strasznie odbiera ma sporo kolorowych poziomych plamek.

Sprawdzalem jak odlacze wtyczke od kompa1 przy wlaczonym - bez zmian?? czemu???

Po wylaczeniu kompa1 wszystko smiga elegancko. ?? Dalej nie wiem co robic.

Cz kupic jakis wzmacniacz cz moze zwrotnice na LUBLIN ?? a moze cos jeszcze bo jak tak dalej bedzie to chyba kupie druga antene i oddzielnie podlacze (to w sumie bedzie juz 3 anteny na dachu)

A moze ten rozgaleznik sie nie nadaje do kompow RI-2 moze trzeba go zamienic jakos moze dac taki z zasilaczem co sa na stronie BADMORa ?? albo firme inna

cz sam separator napiecia ZZ-3 wystarczy??

Ja mysle zeby tak to moze rozwiazac:
    1. kabel od anteny ze wzmacniaczem zakonczyc oryginalna koncowka ta z zasilaczem.

2. Od tej wtyczki dac szeparator ZZ-3 za nim dopiero rogaleziacz RA-2F
    no i te moje komp1 i komp2 i zobaczymy cz to zadziala i jak.

3. Co sadzicie o zwrotnicy na miasto LUBLIN cz to cos moze pomoc?? cz szkoda kasy??
    Załączniki:
    • Jak poprawić odbiór TVP3 Lublin i Polsat na dwóch komputerach? Telmor_instalacja 2 TV z zasilaczem.jpg (25.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak poprawić odbiór TVP3 Lublin i Polsat na dwóch komputerach? Lublin-z3.gif (34.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 2263070
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Zwrotnice sie stosuje jeżeli ściagasz sygnał z kilku nadajników a Ty masz jedną antene siatkową (chyba że niedoczytałem dobrze)tu masz schemat takiej instalacji http://www.dipol.com.pl/schemat01.htm
    Przy jednej antenie możesz zastosować takie rozwiązanie jakie pokazałeś z separatorem i rozgałęznikiem.Tylko że wtedy dobry odbiór bedziesz miał z jednego nadajnika ale to też zależy od twojej lokalizacji.
    Twoja instalacja powinna sie składać z trzech anten kierunkowych skierowanych na nadajniki
    Lublin Piaski program tvp1,tvp2,polsat
    Lublin ul Raabego pr tvn,tv4
    Bozy Dar program tvp3 Lublin
    Do tego zwrotnica antenowa plus w razie konieczności wzmacniacz antenowy i rozgałężnik na dwa tv.
  • #17 2263825
    avig
    Poziom 12  
    Ja mam jedna antene z wzmacniaczm cz moge do niej dodaj jeszcze taki zestaw:
    1. separator napiecia ZZ-3 i rozgaleznik RA-2F
    lub
    2. rozgaleznik sygnalow sygnalow R TV RAż2x10dB IEC BADMOR cz on sam wystarczy cz trzeba jeszcze ten separator ZZ-3 ??

3. Cz cokolwiek z tych czesci na fotkach jest mi potrzebne zastanawialem sie nad tym rozgaleznikiem z BADMOR jest on mi potrzebny cz narazie sprawdzic jak bedzie na samej zwrotnicy ZZ-3 i tym co mam rzgalenzieniu RI-2?

4. wg mnie to moze byc zbyt slaby sygnal POLSATU bo reszta odbiera bardzo dobrze moze wystarczy dodac jakis mocniejszy wzmacniacz na te czestotliwosci co ma POLSAT??

prosze o podanie jakiejs konfiguracji tych podlespolow.
    Załączniki:
    • Jak poprawić odbiór TVP3 Lublin i Polsat na dwóch komputerach? ZZ-3 zwrotnica zasilajaca.jpg (92.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak poprawić odbiór TVP3 Lublin i Polsat na dwóch komputerach? 0161d0szaryminir-2 r-2_b.jpg (44.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak poprawić odbiór TVP3 Lublin i Polsat na dwóch komputerach? wzmacniacz 10dB_pomaranczowy.jpg (35.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 2264402
    pajo21
    Poziom 35  
    avig napisał:

1. separator napiecia ZZ-3 i rozgaleznik RA-2F

Można to rozwiązanie zastosować.
    avig napisał:

2. rozgaleznik sygnalow sygnalow R TV RAż2x10dB IEC BADMOR cz on sam wystarczy cz trzeba jeszcze ten separator ZZ-3

Do tego wzmacniacza nie trzeba sepatatora ale trzeba w antenie wymienić wzmacniacz na symertyzator antenowy.
    avig napisał:

3. Cz cokolwiek z tych czesci na fotkach jest mi potrzebne zastanawialem sie nad tym rozgaleznikiem z BADMOR jest on mi potrzebny cz narazie sprawdzic jak bedzie na samej zwrotnicy ZZ-3 i tym co mam rzgalenzieniu RI-2?

Najlepiej zastosuj separator i rozgałężnik
    avig napisał:

4. wg mnie to moze byc zbyt slaby sygnal POLSATU bo reszta odbiera bardzo dobrze moze wystarczy dodac jakis mocniejszy wzmacniacz na te czestotliwosci co ma POLSAT??

Niewiem dlaczego polsat Ci nie odbiera dobrze jak nadaja go z tego samego nadajnika co tvp1 i tvp2.Mozesz antene skierować bardziej na ten nadajnik.Jezeli to nie pomoże możesz zamienic wzmacniacz na mocniejszy lub dołozyć jeszcze jedną antene na pasmo UHF skierowaną na nadajnik Lublin Piaski i wpiąć obydwie anteny w zwrotnice antenowa.
  • #19 2264985
    Tomatos
    Poziom 17  
    Jeżeli separator nie pomógł to hmmm....
    Kiedyś w pracy spotkałem się z przypadkiem zakłócania tv przez komputer sąsiada (pracuję w kablówce). Okazało się że obaj goście byli wpięci na OUT TAPA (taki wielowyjściowy ogałęźnik) przez rogałęźnik 3,5 dB. Dziwne było to że komputer zakłócał jeden program do tego stopnia że nie było po nim żadnego śladu na OTV. Okazało się że separacja między wyjściami rozgałęźnika wynsi 7 dB pomiędzy sąsiadami co powodowało zakłócenia. Rozwiązanie okazało się dość proste, wystarczyło przepiąć gościa na ogałęzienie 19 db na Tapie co zpowodowało dużo większą separację między sąsiadami około 30 dB.
    W twoim przypadku może pomogło by założenie odgałęźnika np. 2x16dB z OUT(nie wykożystane wyjście). Problemem będzie dużo większy spadek sygnału który należało by powtórnie wzmocnić.
  • #20 2275656
    avig
    Poziom 12  
    witam ponownie
    wiec jak narazie nic nie kupowalem i nic nie robilem przy tym i problem sam sie rozwiazal :D

Wyglada na to ze antena byla zle ustawiona a co za tym idzie niebylo dobrego odbioru z nadajnika na PIASKI ten co podaje POLSAT i TVP1 TVP2.

Temat wg mnie jest juz zamkniety dzieki za wszystko i za pomoc.

Wystarczylo zmienic troche kierunek anteny :D :D

dzieki raz jeszcze za pomoc:D
  • #21 2278233
    pajo21
    Poziom 35  
    pajo21 napisał:
    Mozesz antene skierować bardziej na ten nadajnik. Lublin Piaski

Trafiłem
  • #22 2889703
    avig
    Poziom 12  
    Witam i dziekuje wszystkim za pomoc zakupilem troszke mocniejszy wzmacniacz i jest OK (taki na 2 tranzystorkach)

TEMACIK JEST ZAMKNIETY POZDRAWIAM AVIG

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył rozdzielenia sygnału z anteny siatkowej ze wzmacniaczem na dwa komputery, gdzie przy jednoczesnym podłączeniu obu komputerów sygnał na drugim odbiorniku był słabszy, szczególnie na kanałach TVP3 Lublin i Polsat. Użytkownik stosował rozgałęźnik R-TV 47-860 MHz (model RI-2 firmy Badmor) z zasilaczem podłączonym do pierwszego komputera. Dyskusja wskazała, że rozgałęźnik RI-2 ma dedykowane wejście do zasilania wzmacniacza antenowego i należy prawidłowo podłączyć kable zgodnie z instrukcją, aby uniknąć zwierania napięcia. Zalecano stosowanie separatora napięcia (wtyczki bez zasilacza) na drugim komputerze oraz rozgałęźnika z tłumieniem (np. 3,5 dB lub 6 dB) z złączami typu F, które zapewniają lepszą separację i niezawodność niż złącza IEC. Problem zakłóceń sygnału mógł wynikać z nieuziemionych komputerów generujących interferencje oraz złego ustawienia anteny. Wskazano, że komputer może powodować zakłócenia, szczególnie gdy jest podłączony do sieci bez uziemienia. Ostatecznie problem rozwiązała korekta kierunku anteny na nadajnik Lublin Piaski, co poprawiło odbiór Polsatu i innych kanałów. Dodatkowo zakupiono mocniejszy wzmacniacz antenowy na tranzystorach, co ustabilizowało sygnał. W dyskusji poruszono także kwestie stosowania zwrotnic antenowych przy wielu antenach i konieczności odpowiedniego doboru elementów instalacji antenowej dla optymalnego odbioru sygnału na dwóch komputerach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA