logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja antenowa, połączenia w zwrotnicy, jaka zwrotnica?

woytyk 09 Cze 2007 22:56 3055 12
REKLAMA
  • #1 3969404
    woytyk
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

Mam pare pytan zwiazanych z naziemna instalacja TV.
    Jakis czas temu postanowilem zrobic sobie taka instanacje do 3 odbiornikow: 2 x TV, 1 X karta w komputerze
    Zakupilem kabel, F- ki i:

rozgaleznik - http://www.satsklep.pl/sklep.php?s=produkt&id_prod=973&id_kat=23&id_typu=0
    zwrotnica - http://www.satsklep.pl/sklep.php?s=produkt&id_prod=748&id_kat=32&id_typu=0
    antena 1 - http://www.satsklep.pl/sklep.php?s=produkt&id_prod=845&id_kat=144&id_typu=0
    antena 2 - http://www.satsklep.pl/sklep.php?s=produkt&id_prod=841&id_kat=143&id_typu=0 ( niby do TVN )
    do tej anteny dokupilem jeszcze symetryzator ale niestety nie wiem ktory :(

I tak zakupiny sprzet z usmiechem zaczolem skladac w calosc.

Kabel prowadzacy z dachu do domu juz byl tak wiec pozsotalo jeszcze zainstalowac anteny i zwrotnice na dachu i w domu pociagnac instalacje.

Najpierw zaczolem z instacja w domu poprowadzylem wszystkie kabelki z pokoju do pokoju i do 3 odbiornikow: 1 TV, 2 TV, 3 komputer.

nastepnie zabralem sie za instalacje antenowa. Posciagalem stare anteny zalozylem nowe i tutaj sie pojawil problem.

Po podlaczeniu obydwoch anten do zwrotnicy zamiast obrazu pojawily sie zaklocenia duze, poza tym jedynym programem jaki byl w dostepny to TVN i to w sredniej

jakosci. Troche mnie to zniechecilo, zaczolem czytac co moze byc przyczyna. Niestety nie potrafilem tego problemu rozwiazac.
    Probowalem nawet po przecieciu polaczenia w zwrotnicy ( polaczenie ze szczaleczka nad nim). nic to nie pomoglo.
    Dlatego dalem sobie spokoj bylem wymienic zwrotnice, a raczej oddac. W chwili obecnej instalacja dziala z jedna antena 1.

Co do odbioru programow to odbieram program:

TVP 1
    TVP 2
    TVN
    POLSAT
    CZ 1
    CZ 2
    NOVA

Tylko ze ze srednim skutkiem.
    Mieszkam w okolicach Mikolowa, mam bardzo blisko do Rudy Ślaskiej - Halemba.
    Czy w z wrotnicy musza byc wykorzystane wszystkie polaczenia???
    Jaka zwrotnica powinna byc zastosowana??
    Chcialbym wykorzystac zakupione anteny, no chyba ze sie nieda.
    Pryszlosciowo chcialbym podlaczyc instalacje TV SAT. Mam dodatkowy kabel na dachu takze mozna podlaczyc antene przez niego, i wystarczy ze bedzie podlaczony 1 TV.
    Co do zasilania na dachu to nie mam mozliwosci podlaczenia, dlatego wzmacniacze itp musza znajdowac sie w domu konkretniej w pokoju blisko 1 TV.

Ostatnio przegladalem przykladowe instalacje TV.

Zastanawiam sie nad takim roziwazaniem

http://www.dipol.com.pl/schemat01.htm

Z gory dzieki za wszelka pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3969458
    arik92
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam. Ta zwrotnica jeszcze nie dawno mogła być stosowana dlatego że kiedyś z nadajnika Katowice/Kosztowy leciało TVP1 k.8 TVP2 k.21 TVP3 k.60 i POLSAT k. 47 a z nadajnika w Bytkowie na k.32 leciał TVN. Jednak TVN został przeniesiony na maszt kosztowy także wydaje mi się że powinieneś odbierać 5 programów na jednej antenie. Skoro teraz masz podłączoną antenę logarymitmiczną to napisz jeszcze czy jest ona jeszcze do czegoś podłączona i czy sygnał z tej anteny masz podzielony obecnie czy prosto z anteny do jednego TV.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3969554
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Wszystkie programy powinieneś odebrać z jednej anteny(bez zwrotnicy).
    Napisz jakie zakłócenia są widoczne na TV.
    Wzmacniacz powinien być umieszczony jak najbliżej anteny a zasilacz może znajdować się przy TV.
  • #4 3969714
    woytyk
    Poziom 11  
    Witam

Jak wspominalem instalacja dziala na 1 antenie z 3 odbiornikami : 2 x TV, 1 komputer

Przesylam zalacznik rozniesczenia domu i schemat instalacji.

Co do zaklucen to wyglada to nastepujaco:

TVP 1 - odbicia
    TVP 2 - odbicia
    TVN - obraz dobry choc niewielki snieg
    POLSAT - obraz dobry
    CZ 1 - obraz dobry
    CZ 2 - obraz dobry
    NOVA - obraz jest ale fale, jakby zaklocenia

zapomnialem dodac jeszcze TVP 3 Katowice - obraz jest sredni z niewielkim sniegiem

Wszystkie zaklocenia "odczytalem" na 1 odbiorniku, wiadomo na ostatnim (komputerze) zaklocenia sa najwieksze.

Czy dodanie do instalacji http://www.dipol.com.pl/sklep/r82020.php?sid=1b90a3e40844b6e cos by pomoglo???

Zalacznik jest tutaj http://www.ojo.yoyo.pl/schemat%20anten%201.JPG mam jakies problemy z dodaniem go do strony

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3969959
    arik92
    Poziom 15  
    Proponuje najpierw podłączyć jeden odbiornik tv bezpośrednio bez żadnych rozgałęźników. Antena>kabel>wtyk męski>TV. Zastanawia mnie również co w twojej instalacji robi zasilacz. Czy w antenie logarytmicznej masz jakiś wzmacniacz? Najlepiej podłączyć tv bezpośrednio do anteny i zobaczyć jaki będzie obraz a potem dopiero brać się za podziałke. Czy twoja antena jest zamontowana na dachu na maszcie?

Pozdrawiam.
  • #6 3970385
    woytyk
    Poziom 11  
    Witam

Zasilacz wg tego co widze pomaga, bez jego zastosowania co sprawdzilem przed chwila i wczesniej jest tylko TVP 1 i TVP2 ale obraz pozostawia wiele do zyczenia.

Zasilacz zamontowalem zgodnie z propozycja sprzedawcy, tzn ze powinien byl sie znajdowac przy 1 odbiorniu i tak wlasnie zrobilem.

Antena znajduje sie na dachu na maszcie jakies ~ 2,5 m nad dachem ( nie mam zadnego strychu itp).

Aha czy dlugosc kabla ma wplyw na jakisc odbioru?? Wiem ze komputer stwarza najwieksze zalkocenia, a jako ze jest na koncu ma jeszcze zwiniete przed nim pare metrow kabla.
  • #7 3970563
    pajo21
    Poziom 35  
    Odpowiedz na pytanie czy w antenie szerokopasmowej jest wzmacniacz bo na razie piszesz tylko o zasilaczu.
    Długość kabla ma wpływ na jakość obrazu,także rozgałęźniki tłumią sygnał.
    Przed komputerem powinien być zamontowany izolator galwaniczny w celu wyeliminowania wpływu kompa na instalacje.
    http://www.dipol.com.pl/sklep/r48605.php?sid=18b80d59b9fbd6b
    Antena powinna być zawieszona powyżej wierzchołkami drzew.
  • #8 3970699
    woytyk
    Poziom 11  
    Wzmacniac jest na antenie. Zapomnialem dodac niestety nie wiem nic wiecej o tym wzmacniaczu.
    Co do umieszczenia anteny nad drzewami to dzieki, nie bede montowal 10 metrowego masztu na dachu ;).
  • REKLAMA
  • #9 3970776
    pajo21
    Poziom 35  
    Niestety ale bliskość lasu bardzo niekorzystnie wpływa na siłę i jakość sygnału.
    Na forum jest dużo tematów z tym związanym np https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic638097.html
    cytat " podniesienie anten zasłoniętych lasem na odpowiednią wysokość może dać poprawę stosunku sygnał do szumu o 5,10,15, a nawet 25dB, w zależności od stopnia tłumienia sygnału przez ten las."

Myślę że problem tkwi w tym lesie.
  • #10 3971022
    arik92
    Poziom 15  
    Skoro pisałeś że instalacja została tylko na antenie pierwszej to tą anteną jest antena logarytmiczna i jeżeli masz zasilacz to albo w tej antenie masz przedwzmacniacz LG-1 lub LG-2 http://www.satsklep.pl/sklep.php?s=produkty&id_kat=115&producent=0 lub masz jakiś wzmacniacz rurkowy na kablu. Ja bym podłączył tą antenę bez żadnych wzmacniaczy i bezpośrednio do jednego TV. Tak jak pisze kolega @pajo21 problem w dużym stopniu może dotyczyć tego lasu.

Pozdawiam.
  • #11 4000777
    woytyk
    Poziom 11  
    Witam

Tak jak myslalem i pisalem bez wzmacniacza obraz albo jest straszny i raczej tylko TVP1 albo wcale niema. Pozostaje przy wzmacniaczu :) obraz jest o wiele lepszy. Mozliwe ze las przeszkadza, co do masztu to jak juz wspominalem nie bede robil tak wysokiego masztu. Dzis bylem w sklepie o tak przy okazcji zobaczylem sklep niby RTV cyfra + itp widzialem anteny dlatego podszedlem do "specjalisty" sprzedawcy i spytalem o ilozator galwaniczny. Pan zapytal po co mi to wytlumaczylem, odpowiedzial ze takie rzeczy to maja w erze:), ale powaznie ze to tylko w sklepie komputerowy hmm. Tak sie zastanawiam ze jakos nigdy takich rzeczy nie widzialem :) pomijajac to ze na internetowych sklepach ze sprzetem RTV jest:) ale ok specjalista to specjalista:). Bylem tez w okolicy i ogladalem sobie anteny na dachach widzilem iz niektorzy maja zwrotnice i 3 - 4 anteny, ale tam raczej las znajdowal sie w odleglosci 30 metrom.

I dlatego pozostaje mi narazie cieszyc sie tym co mam;) ewentualnie zakupie ten izolator galwaniczny do komputera.

Dzieki wszystkim za podpowiedzi i opcje rozwiazania.

Pozdrawiam
  • #12 4000812
    arik92
    Poziom 15  
    Witam. Czy podłączałeś antenę z pominięciem rozgałęźników tylko bezpośrednio do jednego tv?

Pozdrawiam.
  • #13 4001341
    woytyk
    Poziom 11  
    Jak juz wspominalem wczesniej probowalem bez rozgaleznikow i wzmacniacza i efekt byl jak wyzej opisany. Obraz gorszy o wiele. Na antenie jest przedwzmacniacz ale nie wiem jaki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy instalacji antenowej naziemnej TV dla trzech odbiorników (2 TV, 1 karta w komputerze) z wykorzystaniem dwóch anten, zwrotnicy, rozgałęźnika, kabla i zasilacza. Użytkownik posiada antenę logarytmiczną z wbudowanym wzmacniaczem oraz zasilacz umieszczony przy odbiorniku. Problemy z jakością obrazu obejmują zakłócenia i odbicia na kanałach TVP1, TVP2, TVP3 Katowice, TVN, Polsat, Nova oraz Czech 1 i 2, z najsilniejszymi zakłóceniami na komputerze. Zalecane jest odbieranie wszystkich programów z jednej anteny bez zwrotnicy, a wzmacniacz powinien być umieszczony blisko anteny, z zasilaczem przy odbiorniku. Długość kabla i rozgałęźniki wpływają na tłumienie sygnału. Wskazano konieczność zastosowania izolatora galwanicznego przed komputerem, aby wyeliminować zakłócenia generowane przez komputer. Problem pogarsza bliskość lasu, który tłumi sygnał, co może wymagać podniesienia anteny na wyższy maszt, choć użytkownik nie planuje wysokiego masztu. Próby podłączenia anteny bez wzmacniacza skutkowały bardzo słabym odbiorem. Zwrotnica użyta w instalacji jest obecnie zbędna, gdyż wszystkie programy można odbierać z jednej anteny. Wzmacniacz antenowy jest konieczny dla poprawy jakości sygnału. Sprzedawca w sklepie RTV nie potrafił doradzić w kwestii izolatora galwanicznego, który jest dostępny w sklepach internetowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA