logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 7610 "Phone start up failed. Contact the retailer

Daniel_T 05 Lut 2006 18:45 3562 13
REKLAMA
  • #1 2264166
    Daniel_T
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, kupiłem nokię 7610 z uszkodzonym (niby tylko) wyświetlaczem na ebay.de, po wymianie wyświetlacza okazało się, że na ekranie po startowym napisie Nokia pojawia się tylko napis "Phone start up failed. Contact the retailer" i telefon nie idzie dalej. Kolega próbował wgrywać mu nowy soft tornadem flashuje się ok., nie znam szczegółów ale nic nie dało, nadal to samo. :cry:

Specjalnie do tej nokii kupiłem JAF'a, niestety stać mnie było tylko na wersje trial ale jest tam wszystko oprócz supportu producenta i updatów :)

Proszę o poradę jak skutecznie naprawić ten telefon JAF'em aby nie popsuć jeszcze więcej.
  • REKLAMA
  • #2 2264410
    harryo
    Poziom 16  
    witam
    mialem podobny przypadek z nok 3650, u mnie byl problem z uem, czy imei jest w porzadku ?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2264666
    Uzael
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam
    Miałem podobny przypadek w 6600 po nieudanym ściągnięciu locka i 3650 z takim samym komunikatem. Problem rozwiązalem po przrz zmianę softu.
  • Pomocny post
    #5 2265135
    manski
    Poziom 24  
    Ocena: 233
    w modelu 6670 i 7610 coś takiego sie dzieje przy utracie spójności danych w pamieci użytkownika , można to usunąc poprzez zrobienie formatu , robi się to w ten sposób że przy wyłączonym telefonie naciska się jednoczesnie klawisze gwiazdka , trójka i zielona słuchawka , trzymając wciśniete te kalwisze wciska sie włącznik i trzyma aż do pojawienia sie napisu "formatting" , jeśli po zakończeniu formatowania nadal jest ten napis to przyczyną jest niedolutowana pamięc flash , można ją wymienic na nową , albo w większości przypadków przelutowac , podlac pod pamięc dobry rzadki topnik i podgrzac tak aby roztopic lutowie pod pamięcią . wykonując formatowanie i wyjmując baterie w połowie procesu możemy sztucznie wywołac komunikat jak w tytule wątku , przydatne jak ktoś chce wymusic na serwisie wymianę telefonu na nowy ( można go tak uszkadzac aż do skutku - aż wymienią ) .
  • #6 2265606
    Daniel_T
    Poziom 11  
    format z klawiatury już robiłem kilkukrotnie, ale nic nie daje, a imei jest w porządku, jak na razie pod tornadem to co pisze bisiu nie pomogło:( jutro będe próbował jafem
  • #7 2266212
    manski
    Poziom 24  
    jeśli format nie pomaga to żaden program tego nie ruszy , chyba że wgrasz soft który nie sprawdza sum kontrolnych , ale wtedy telefon i tak będzie robił cuda , musisz najpierw poprawic lutowanie pamięci , teraz nowe modele Nokii są robione w technologii bezołowiowej , i czasem są niedolutowane .Technologia bezołowiowa wymaga wyższych temperatur lutowania a laminat nie bardzo to wytrzymuje , dlatego są węższe tolerancje dotyczące temperatury , wystarczy że ktoś w fabryce otworzy okno na chwilę i już idzie partia niedolutowanych pamięci.
  • REKLAMA
  • #8 2266333
    Dodi222
    Poziom 12  
    Podobnie mam z 7650 z tym,ze przyjmuje Flesha,ale podczas Format User Area pod Tornado po ok 6-8 minutach wywala blad w postaci samych"0" oddzielonych spacjami. Flesz podgrzewalem,softa wgrywalem,ale nic to nie dalo :(
  • REKLAMA
  • #9 2268952
    Daniel_T
    Poziom 11  
    witam, dziś przed fleshowaniem wygrzałem pamięć, zrobłem format z klawiatury i telefon śmiga jak nowy:) dziękuję wszystkim za pomoc. temat zamknięty.
  • #10 2269205
    Dodi222
    Poziom 12  
    No u mnie neistety nie da sie przeprowadzic formata z klawiatury :(
    PS.W jakiej temp grzales - moze zwieksza troszke temp,bo w sumie nei mam nic do stracenia :|
  • #11 2269681
    Daniel_T
    Poziom 11  
    wcisnąłem najpierw pod pamięci dość dużo topnika, póżniej grzałem temp. tak ok 310-320st. z odległości ok. 4-5cm aż topnik zaczął dymić, trzeba uważać zeby kuli się nie skleiły, bo będzie klapa, jak co można u magbossa kupić flasha oryginalnego wraz z postawionymi już kulkami
    http://www.magboss.pl/default.php?cPath=30_90&osCsid=869b4ee45509cb92771e2e7decf4138d
    warto spróbować, życzę powodzenia.
  • #12 2317605
    manski
    Poziom 24  
    moim zdaniem 320 st jak na lutowanie bezołowiowe to troche mało , ja bezołowiówkę grzałem temperaturą ok 340 st i to dośc długo bo prawie 80 sek . najlepiej czas grzania sprawdzac w ten sposób że podczas grzania pukamy lekko w scalak , jak wszystkie kulki sie juz roztopią to scalak przy puknieciu będzie się lekko poruszał , ale to wymaga dużej wprawy żeby go nie przesunąc za bardzo bo się kulki posklejają i będzie jeszcze gorzej , jak scalak już sie rusza to można pogrzac jeszcze 5-10 sekund i wystarczy .
  • #13 2323821
    Daniel_T
    Poziom 11  
    no ja grzałem temperaturą 320 st. i było dobrze, a pukanie w scalak to głupota, bo na 90% skleisz kulki. zgadzam się jedynie co do czasu grzania, trwa to ok 1 minuty.
  • #14 2960156
    Sebo1983
    Poziom 11  
    Witam własnie mecze taka nokie 7610 i jutro bede grzal tylko czekam na FLUXA bo bez tego moze byc cieszko

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z komunikatem "Phone start up failed. Contact the retailer" pojawia się w telefonach Nokia 7610 po wymianie wyświetlacza i próbach wgrania nowego oprogramowania. Przyczyną jest najczęściej utrata spójności danych w pamięci użytkownika lub niedolutowana pamięć flash, szczególnie w modelach produkowanych w technologii bezołowiowej. Rozwiązaniem jest wykonanie pełnego formatu pamięci użytkownika z poziomu klawiatury (kombinacja klawiszy * + 3 + zielona słuchawka + włącznik) lub wgranie nowego softu. Jeśli formatowanie nie pomaga, konieczne jest podgrzanie (reflow) pamięci flash z użyciem topnika i odpowiedniej temperatury (około 310-340°C) w celu poprawienia lutów. Niewłaściwe lutowanie może powodować błędy podczas startu telefonu i uniemożliwiać poprawne działanie oprogramowania. W przypadku braku efektów po formacie i reflow, pamięć flash może wymagać wymiany. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami dotyczącymi temperatury i czasu podgrzewania oraz ostrzegają przed ryzykiem sklejenia kulek lutowniczych podczas reflow.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA