logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki do samochodu.?

michmarmik 05 Lut 2006 21:29 1517 13
REKLAMA
  • #1 2264957
    michmarmik
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    witam!!
    mam problem w wyborze głośnikow do samochodu.no wlasnie glosniki to chyba moja najslapsza strona.wogule nie mam pojecia co oznaczaja rozne parametry(oprucz oporu i mocy;)) co sadzicie o tych glosnikach?? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84729439 nadaja sie> na lewy i prawy knalal bo chce miac w aucie tylko takie.
    pozdrawiam michmarmik
  • REKLAMA
  • #2 2265103
    D1C1
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Witam. Jest to głośnik Subwoofera, Ty potrzebujesz glośniki szerokopasmowe.
  • #3 2267954
    michmarmik
    Poziom 14  
    tak wiem ze to jest Subwoofer.wiec czym sie rozni szerokopasmowy od takiego??i jezeli bym slucham muzyki na takim to jakie by miala brzmienie??
    p.s.ja chce miec w aucie mocne basy. :D
  • Pomocny post
    #4 2268019
    D1C1
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Słychać było by słychać tylko dolne pasmo 37Hz-3000Hz (niskie tony)
  • REKLAMA
  • #5 2269138
    michmarmik
    Poziom 14  
    no wlasnie dalo by sie ale jak by to nylo slychac? a jakie posmo maja "normalne głośniki"szerokopasmowe?
    i jeszcze jedno co oznacza Moc RMS np.120W ?czy jest to moc jaka nominalnie posiada glosnik??i moc muzyczna np.240W ??
    p.s.moze ktos zaproponuje jakies glosniki do auta?
  • #6 2269939
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 132
    Te głośniki nie nadają się do całego pasma - to są głośniki basowe. Sam woofer brzmi zwykle "jak kupa", nawet jak jest wysokiej klasy.
    Takie "marki" typu Extreme w ogóle sobie daruj. To że ktoś namalował diabła na membranie, nic nie znaczy dla parametrów, ani brzmienia.
    Poszukaj głośników koncentrycznych albo kompletów (2, 3 drożne). Poniżej 100zł za parę nic dobrego nie kupisz. W samochodzie ważny jest też porządny montaż (fabryczne miejsca czasami pozostawiają wiele do życzenia).

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • Pomocny post
    #7 2270216
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    To chyba poczatkujący powienien wiedzieć, każdy zestaw składa się z:

Glośnikow lub glosnika o pasmie: co najmniej od 100Hz do 10000Hz była to norma dla starych telewizorów...

Oczywiście im lepszy sprzęt tym te pasmo rozszerza sie...

W aucie możesz miec bez problemu i 16Hz.. ale z dodatkowym glośnikiem tzw. Subwooferem.

Zestaw glosnikowy wielodrożny to taki w którym pewna ilosc głośnikow się uzupełnia na danym kanale
    jeden przenosi powiedzmy 100-3000Hz a drugi 3000-20 000Hz przez zwrotnice tudzież kondensator, lub juz ma to wszystko wbudowane cykacz czyli ten 3000-20 000Hz jest w środku z małym kondensatorem, natomiast membrana zewnętrzna daje dól pasma.

Sugeruje kupienie tanich Tesli: http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/sredniotonowy/arx-150-25-4.htm

Lub tego głosnego potwora: oczywiście x2

http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/sredniotonowy/arz-6608.htm

Glosnik z Twojego linku mozesz wsadzić do bagażnika... Ale lepiej kupic sobie z tesli za jednym razem od jednego dostawcy:
    http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/niskotonowy/arn-226-08-4.htm
    I jesli masz radio z 4 kanałami to subwoofer mozesz wpiąć do 2 z czterech kanałów jako mostek z tylnych przez cewkę i kondensator.

PAre innych:
    http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/glosniki_samochodowe/arx-165-22-4.htm
    http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/glosniki_samochodowe/arx-130-46-4.htm
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 2270217
    michmarmik
    Poziom 14  
    czyli juz taki zestaw by sie nadawal?? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83559823 zawsze to bedziej lepiej gralo niz jakies male kilku watowe glosniczki.na cos lepszego mnie nie stac za bardzo,nie dam po 100zł za sztuke:|
  • #9 2271106
    Hefajstos
    Poziom 35  
    To już lepiej. Jakie masz radio?

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • REKLAMA
  • #10 2271850
    michmarmik
    Poziom 14  
    a to ma jakac roznice?? zrobie sobie wzmacniacz jakis :)
  • REKLAMA
  • #11 2273785
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ma takie znaczenie, że często słyszę "nie stać mnie na głośniki za 100zł sztuka", a radio ma człowiek za 500zł. Zamiast budować wzmacniacz, odżałuj te 200zł, lepiej mieć porządne głośniki niż kiepskie i mocny wzmacniacz. A wzmacniacz i tak kiedyś dołożysz:)

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #12 2277349
    michmarmik
    Poziom 14  
    radia nie mam:D uzyje diskmena lub odtwarzacza w pendraivie+jakis wzmacniacz(albo sam zrobie albo kupie) i jaszcze jedno co oznacza moc RMS i moc muzyczna(czy to ta jaka glosnik posiada??)????
  • Pomocny post
    #13 2278844
    Hefajstos
    Poziom 35  
    RMS to moc ciągła, muzyczna, to chwilowa. W dobrych głośnikach. W gorszych raczej moc muzyczna, to bajer reklamowy. W bardzo dobrych impuls osiąga 4 krotność RMSu.

We wzmacniaczach patrz tylko na RMS, nie można przeliczać RMSu na muzyczną mnożąc przez 2:D

Wzmacniacz? Pokombinuj z takim w klasie H z kitu AVT. Gra całkiem nieźle, kosztuje grosze (tzn. oczywiście jak kupisz podzespoły luzem, a nie kit:D)

--
    pozdrwiam
    Hefi

PS: Pomysł z pendrivem mi się podoba - zero schizy, że szybę wybiją i radio wyjmą:)
  • #14 2286350
    michmarmik
    Poziom 14  
    Wielkie dzieki wszyskim za pomoc!!!
    te informacje narazie mnie satysfakcjonuja i temat moge uznac za skonczony.
    ale w razie problemow jeszcze bede pisal ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru odpowiednich głośników do samochodu. Zaproponowane przez autora głośniki to subwoofery, które przenoszą jedynie niskie częstotliwości (37Hz-3000Hz) i nie nadają się do pełnego pasma dźwięku w samochodzie. Zalecane są głośniki szerokopasmowe lub zestawy wielodrożne (2-3 drożne), które pokrywają szersze pasmo częstotliwości, np. od 100Hz do 20kHz, często z wbudowanymi zwrotnicami. W samochodzie warto stosować subwoofery jako uzupełnienie basów. Parametry takie jak moc RMS (moc ciągła) i moc muzyczna (chwilowa) są istotne; moc RMS jest bardziej wiarygodna, a moc muzyczna często bywa marketingowym zabiegiem. Warto zainwestować w porządne głośniki zamiast tanich modeli o niskiej jakości, gdyż dobre głośniki lepiej wykorzystają wzmacniacz. Sugerowane są modele marki Tesla, np. ARX-150-25-4 oraz ARZ-6608, które oferują dobre brzmienie w przystępnej cenie. Autor planuje używać odtwarzacza przenośnego (np. diskman lub pendrive) wraz z wzmacniaczem, co jest praktycznym rozwiązaniem eliminującym ryzyko kradzieży radia samochodowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA