logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wypukły kondensator na płycie Epox 4BDAE - wymiana czy serwis? Ile to kosztuje?

Starykot 06 Lut 2006 14:56 6233 20
REKLAMA
  • #1 2267322
    Starykot
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Na mojej płycie głównej Epox 4BDAE pojawił się wypukły kondensator. Na zdjęciu poniżej jest zaznaczony na czerwono.

Wypukły kondensator na płycie Epox 4BDAE - wymiana czy serwis? Ile to kosztuje?

I co teraz? Jak długo jeszcze ta płyta pożyje? Czy samodzielna wymiana jest bezpieczna, czy oddać płyte do serwisu i ile za to mogą wźiąść w serwisie?
  • REKLAMA
  • #2 2267402
    ksiezyc11
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    to znaczy że zagotował sie kondensator możliwe że to tylko wada kondensatora i po wymianie pochodzic bedzie płyta jeszcze długo. Trzeba zobaczyć czy inne nie wyglądają podobnie i też ewentualnie wymienić. Same kondensatory nie są drogie (1zł, 2zł) co drugi sklep z elektroniką ma takie lub allegro.W serwisie będzie pewnie drogo,pewnie nie każdy to robi ale zawsze można zapytać. Proponuje znależć jakiegoś znajomego który ma pojęcie o lutowaniu, chyba że sam conieco wiesz o tym i zawalczyć, tak będzie najtaniej. A jeśli będziesz brał się sam za to to uważaj żeby nie przegrzać pól lutowniczych bo ci poodłażą od płyty, trzeba po prostu robić to delikatnie
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2267442
    jozko
    Poziom 14  
    ja dodam tylko od siebie ze jak bedziesz lutowal to tak jak wspomniel kolega delikatnie - wymienialem juz kilkanascie razy kond na lytach i jesli zrobisz to z glowa to dlugo bedzie Ci jeszcze chodzic. Jednka jesli masz wystrzelony 1 to (przynajmniej ja tak robie) to wymien wszystkie w tej linii. Aha i jak bedzies dobieral to musza nie musza byc identyczne moga miec wieksza pojemnosc i napiecie ale nigdy mniejsze.
    pozdr
  • #4 2267458
    mark3k
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Powodem puchnięcia kondensatorów jest najczęście starzenie elementu i co dość często się zdarza ich mierna jakość. Powodem drugim może być stary zasilacz impulsowy w kompie dający na wyjściu napięcie ze zbyt dużymi tętnieniami o czestotliwości kilkunastu - kilkudziesięciu kHz.
    To jest bezposredni powód grzania sie kondensatorów elektrolitycznych i ich puchniecie, a czasem zdarza sie ich rozerwanie.
    Propozycje uleczenia:
    1. Wymienić kondensator u zaprzyjaźnionego elektronika ( prymitywnie prosta sprawa).
    2. Profilaktycznie wymienić zasilacz w kompie na nowy.

To powinno załatwoć sprawę i płyta jeszcze długo pożyje.

Pozdrawiam.
    Marek
  • #5 2267459
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Ten elektrolit chyba przy zasilaniu AGP.Wymień od razu ten drugi obok niego.Jak nie masz wprawy to lepiej jakiś servis,choćby GSM.Koszt będzie niewielki,możesz przecież spytać przed usługą.Kondensatorki kup na 105*C Low ESR.
  • #6 2267492
    Starykot
    Poziom 16  
    Kurcze jest jeszcze jeden na karcie graficznej, ale on nie wyglada tak tragicznie.

Żeby zrobić samemu i było bezpiecznie- może by tak delikatnie wyrwać kondensator, tak, żeby w płycie zostały dwie elektrodki, i do nich przylutować nowy kondensator. Sposób chyba w miare bezpieczny, tylko czy można tak zrobić. Pojęcie o lutowaniu mam, tyle że mam nienajlepszą lutownicę- grzałkowa z odsysaczem za 12 zł :(

Oto paramatry tego kondensatora(spisalem wszystko zeby nie bylo potem problemów:D ):

GSC
    RE 105*C
    T2DB
    100µF
    6.3V
  • REKLAMA
  • #7 2267526
    mark3k
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Typowy kondensator impulsowy na 105•C.
    To "wyrwanie" kondka , aby zostały nóżki zrób ostrożnie, abyś sobie płyty nie uszkodził (wyrwane scierzki lutownicze i punkty). Są to płyty wielowarstwowe, więc zalecam dużą ostrożność.
    Lutuj zwykłą lutownicą , nie transformatorem i będzie dobrze.
    Życzę sukcesów i owocnej pracy
    Trening czyni mistrza.
    Marek
  • #8 2267573
    tronic1
    Spec od komputerów
    Może nie próbój wyrywać a rozciąć go szczypcami.Obudowa kondka jest miękka bo z aluminium.Możesz go też obciąć od góry iresztę szczypcami wydłubać,zostaną same "nogi".Nie pomyl polaryzacji + i -.
    Coś jest na rzeczy z tym AGP.Tak jak pisze mark3k przyczyną może być zasiłka.
  • #9 2267842
    ksiezyc11
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    strasznie kompinujecie panowie, z wyrywaniem itp, po co? często najprostrzy sposóg jest najskuteczniejszy. starykot weż lutownice w rękę i pomału wylutuj ten kondensator "na bujanego"stopiowo raz jedną nogę raz drugą i tak samo wlutuj nowy pamiętaj żeby niegrzać na raz płyty za długo i będzie ok ja tek robie i jest ok
  • #10 2268259
    Starykot
    Poziom 16  
    No ale czy to że płyta jest wielowarstwowa nie oznacza, że kondensator jest też przylutowany od środka płyty? I jaki dokładnie kondensator kupić. Chodzi mi tu o jakość a nie cee zeby za 2 miechy znowu nie był do wymiany.
  • #11 2268306
    tronic1
    Spec od komputerów
    Wyżej napisałem ci jakie powinien mieć oznaczenia oprócz pojemności i napięcia.W płycie między warstwami druku jest "przelotka".Przy nieumiejętnym wylucie jest szansa że ją wyciągniesz no i kłopot.
  • #12 2270688
    Starykot
    Poziom 16  
    No i dlatego wolałbym wyrwać ten kondensator żeby dwie elektrodki zostały i nowy przylutować do niego. Skoro chłodzenie do procesorów AMD jest mocowane do socketu i sie trzyma to jeśli bede powoli ten kondensator odrywał od nużek to chyba sie nie wyrwą z płyty. Pytanie tylko czy to nie spowoduje jakiegoś innego oporu poprzez przylutowanie nowego kondena do nuzek od starego.

Moderowany przez jankolo:

nóżek, kolego. NÓŻEK!!!

• #13 2285561
    Starykot
    Poziom 16  
    Zauważyłem coś niepokojącego- jak odpinalem zasilacz aby go sprawdzić to do jednych czterecy kabli ktore rozdwajaly sie na 2 molexyy i 1 kabel do fdd podlaczylem cd-rom, fdd i wiatrak. Do grugich 4 kabli rozdwajajacych sie na 2 molexy podląnczylem tylko dysk. I po wlozeniu zasilacza zrobilem odwrotnie- pod molexy z koncowka fdd podpiolem dysk i fdd a pod grugi podpiąlem cd-rom i wiatrak. I co sie dzieje- jak próbuje odczytac cos z dyskietki to kompa zacina, nigdy czegos takiego nie bylo i slychac jakby dysk sie zatrzymuje. Jak przestanie odczytywac to dysk startuje komp sie na chwile odcina i potem znowu takie zacinki az skonczy operacje na dyskietce. Czy to wina zasilacza, czy mozliwe ze to wina systemu?
  • #14 2285938
    -cinek-
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    napisz jaki masz zasilacz (firma i jaka moc)
  • #15 2285973
    Starykot
    Poziom 16  
    Kurcze zapomnialem myslalem ze kilka postuw wyżej to zrobiłem.

Marki Codegen 300W. Oj chyba bede musial wymienic. Co myslicie o takim?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83983140

Moderowany przez jankolo:

Postów!! Niechże kolega uważa na to, co wypisuje na forum

• #17 2286255
    benchmarek
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Starykot napisał:
    Kurcze zapomnialem myslalem ze kilka postuw wyżej to zrobiłem.

Marki Codegen 300W. Oj chyba bede musial wymienic. Co myslicie o takim?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83983140

chyba żartujesz, chcesz pusicić z dymem komputer ? 8=O 8=O
  • REKLAMA
  • #18 2288135
    Starykot
    Poziom 16  
    No według tego kalkulatora to jednak pobiera 238Watów. Więc zasilacz 300W by się przydał. Polećcie jakąś tanią i trwałą konstrukcję.
  • #19 2288705
    kila
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Tania i trwała? Nie ma sprawy.

1) Weź lutownice z cieńkim grotem, odsysacz i ostrożnie wylutuj kond.
    2) Przed lutowaniem nie pij kawy (wiem z mojego doświadczenia, że się łapa trzęsie :))
    3) Włóż nowe kond pamiętając o prawidłowej polaryzacji.
    4) Przyłóż lutowie do punktu lutowniczego i starannie przylutuj kond. Pamietaj, że płyta główna jest WIELOWARSTWOWA i być może, któraś wew. warstwa też kożysta z ładunku tego kond.
    5) Jak nie czujesz sie na siłach idź do bylejakiego serwisu...

Pozdrawiam :)
  • #20 2289564
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Ta płyta została nieżle wypalona w okolicy procesora bo widać że zmieniła kolor i musiała być tam wysoka temperatura dlatego wygotował się kondensator, jeżeli był zamontowany tam taki zasilacz to nic dziwnego bo kondensatory musiały wykonywać podwójną pracę za niego i za płytę.
  • #21 2297649
    Starykot
    Poziom 16  
    satgal napisał:
    Ta płyta została nieżle wypalona w okolicy procesora bo widać że zmieniła kolor i musiała być tam wysoka temperatura dlatego wygotował się kondensator, jeżeli był zamontowany tam taki zasilacz to nic dziwnego bo kondensatory musiały wykonywać podwójną pracę za niego i za płytę.

To nie jest oryginalne foto mojej płyty, tylko znalezione w googlach. W rzeczywsitości nie mam czegoś takiego wypalonego.

Podsumowanie tematu

✨ Na płycie głównej Epox 4BDAE pojawił się wypukły kondensator elektrolityczny, co jest typowym objawem jego uszkodzenia spowodowanego starzeniem lub niską jakością elementu. Przyczyną może być także stary zasilacz impulsowy generujący napięcia z dużymi tętnieniami, co prowadzi do przegrzewania i puchnięcia kondensatorów. Zaleca się wymianę uszkodzonego kondensatora oraz profilaktycznie innych w tej samej linii, najlepiej na kondensatory o parametrach 105°C, Low ESR, o pojemności nie mniejszej niż oryginał i napięciu co najmniej takim samym lub wyższym. Wymiana jest stosunkowo prosta, można ją wykonać samodzielnie przy użyciu lutownicy z cienkim grotem i odsysaczem cyny, z zachowaniem ostrożności, aby nie uszkodzić wielowarstwowej płytki PCB i przelotek. Metody usuwania kondensatora obejmują stopniowe wylutowanie nóg lub delikatne rozcięcie obudowy, unikając wyrywania elementu, które może uszkodzić ścieżki. W przypadku braku doświadczenia lepiej skorzystać z serwisu, gdzie koszt wymiany kondensatora powinien być niewielki. Dodatkowo wskazane jest rozważenie wymiany zasilacza na nowy, bardziej stabilny, gdyż stary Codegen 300W może powodować problemy z zasilaniem dysków i innych urządzeń. W dyskusji pojawiła się sugestia, że lepszym wyborem jest zasilacz Fortron. Kondensator z uszkodzeniem na karcie graficznej nie jest tak krytyczny, ale również warto go wymienić. Wymiana kondensatorów powinna przedłużyć żywotność płyty głównej i poprawić stabilność systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA