logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epox-8K3AE - wymiana wylanych kondensatorów czy zakup nowej płyty?

xxxxxx44 21 Maj 2006 23:52 1428 4
REKLAMA
  • #1 2650598
    xxxxxx44
    Poziom 11  
    Witam wszystki mam powazny problem i nie wiem co z tym zrobic. mam plyte WPOX - 8K3AE, i na niej ok 10 kondensatorow wylanych, i kilka jeszcze wybrzuszonych <zdjecie przedstawia to zjawisko, niestety nie jest dosc wyrazne bo nie posiadam cyfrówki, po blizszym przyjrzeniu to widac>, mam nadzieje ze mi pomozece co w takim wypadku zrobic.wymienic? moze lepiej nowa plyta? byc moze dlatego padl dzwiek na plycie,, kto wie jakie beda skutki niewymienienia kondensatorow? plyta sie wylazy czy cos powazniejszego sie spali(procek,dysk,agp)???wszelkie dobre rady mile widziane
    bylbym zaponial, czy temperatura 60st (bez obciązania procesora) dla AMD AThlon XP 1700+ to normalka? <bo zmienilem juz paste i caly radiator i dalej taka temperatura sie utrzymuje>
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • Epox-8K3AE - wymiana wylanych kondensatorów czy zakup nowej płyty? 0003zzz.jpg (251.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2650643
    2852

Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam
    Oczywiście, bezwarunkowo i jak najszybciej nalezy te uszkodzone kondensatory wymienić. Jesli ma Kolega wprawę w posługiwaniu się lutownica to sądze że nie powinno z tym być problemów, jesli jednak nie to proponuje udac się do jakiegoś serwisu. Koszt takiej naprawy to około 30-40 zł, czyli mniej niż nowa płyta w sklepie. Przy okazji proponowałbym przyjrzeć się zasilaczowi (producent, moc, wiek), bo na 95% on jest powodem takiego stanu płyty.
    Niewatpliwie że powodem niesprawności zintegrowanej karty dźwiękowej są własnie te kondensatory.
    Konto firmowe:
    CeTech Serwis Komputerowy
    Piastowska 1, Kostrzyn nad Odrą, 66-470 | Tel.: 95 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.cetechserwis.pl
  • REKLAMA
  • #3 2650904
    xxxxxx44
    Poziom 11  
    Nie spodziewalbym sie tego ze to wina zasilacza.Zasilacz to CODEGEN 300x1 300W z roku 2003 (wiem ze zasilacz jest kiepski z tej firmy, czytalem kilka watkow na temat tego zasilacza)
  • REKLAMA
  • #4 2653317
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    xxxxxx44 napisał:
    Nie spodziewalbym sie tego ze to wina zasilacza

Za takie uszkodzenia kondesatorów zazwyczaj odpowiedzialna jest zbyt duża pulsacja napięcia, czyli zasilacz.
  • #5 2653393
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3805
    xxxxxx44 napisał:
    Nie spodziewalbym sie tego ze to wina zasilacza.Zasilacz to CODEGEN 300x1 300W z roku 2003 (wiem ze zasilacz jest kiepski z tej firmy, czytalem kilka watkow na temat tego zasilacza)

Kolega sam sobie przeczy , a na dodatek pisze o czymś o czym ma bardzo mgliste pojęcie !
    Tak więc po co kolega napisał ten post tylko dla punktów czy może tak dla kaprysu ?
    Temat zamykam zostało w dziesiątkach postów zostało to opisane od A do Z i niczemu to nie służy , ani nikomu!
REKLAMA