logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niskie napięcia w zasilaczu Codegen 400W (Model: 300XX) - przyczyny i skutki?

Wadel 07 Lut 2006 00:58 1428 8
REKLAMA
  • #1 2270043
    Wadel
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam mam problem z moim zasilaczem Codegen 400 (Model :300XX) W otorz dzisiejszego pieknego wieczora program asus probe zaczol "pikac" . Zobaczylem napiecia i shock :5V = 4,8V 3,3V=2,8V . Ogolnie program przyjmuje tolerancje 10% . Program stwierdza ze tylko szyna 3,3V "ma problemy" . Otwarlem go wyczyscilem nie byl zbyt brudny (dbam o sprzet ) . Zbadalem takze go od strony druku i okazalo sie ze 1 sciezka jest nadpalona (i dawala chyba wieksza rezystancje przez dluzszy okres czasu ) . Zrobilem profesjonalny mostek =P ale nie pomoglo . Mam pytanie czy wszystkie codegeny majom tak zanizone napiecia ? .Czy takie napiecia moga doprowadzic do zniszczenia sprzetu ? Dodam ze jakies 3 miesiace temu zmienilem karte na GF 6600GT (pobiera dodatkowe napiecie) . Czy zasilacz mogl poprostu sie wyzylowac ? . Jak zmieniam karte na GF 4 to wzrasta mi napiecie na 3V . Dodam ze napiecie sie caly czas waha :/ . No i milo by bylo sie dowiedziec za co odppowiedzialna jest szyna 3,3V :] .

PS : Jakis czas temu przelozylem wiatrak z starszego zasilacza 235W bo z orginalnym niedalo sie wytrzymac czy moglo to meic wplyw na jego dzialanie :] ?

Jak przeczytales ten post caly to gratuluje masz nerwy :D

Bardzo Dziekuje za wszelka pomoc i oswiecenie mnie w paru sprawach :]

Pozdrawiam :

wadel

Moderowany przez jankolo:

Oprócz pisania długich postów mógłby kolega nauczyć się pisać je POPRAWNIE

• REKLAMA
  • #2 2270068
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Nie polegaj na pomiarach programowych, bo są mało wiarygodne. Zmierz napięcia miernikiem!!!
    O Codegenach możesz poczytać na tym forum... nie są to niestety dobre opinie, ale przy takiej jakości wykonania nie mogą być inne.
    Lepsza karta = większy pobór mocy, co może doprowadzić do przegrzania zasilacza (napisałeś, że zmieniłeś wiatrak). Tym bardziej, że 400W na naklejce tego zasilacza to wartość wirtualna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2270078
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Wadel napisał:
    Zbadalem takze go od strony druku i okazalo sie ze 1 sciezka jest nadpalona

Ciekawe, jaki był powód tego nadpalenia? Sama tego nie zrobiła.
    Wadel napisał:
    Czy takie napiecia moga doprowadzic do zniszczenia sprzetu ?

Tak
    Wadel napisał:
    Czy zasilacz mogl po prostu sie wyzylowac ?

Złe określenie. Zasilacz nie jest w stanie dostarczyc wymaganego prądu.
    Wadel napisał:
    Jak zmieniam karte na GF 4 to wzrasta mi napiecie na 3V.

Potwierdza to, co napisałem powyżej oraz świadczy o złej klasie zasilacza.
    Wadel napisał:
    Dodam ze napiecie sie caly czas waha

To jest bardzo niebezpieczne
    Wadel napisał:
    Jakis czas temu przelozylem wiatrak z starszego zasilacza 235W bo z orginalnym niedalo sie wytrzymac czy moglo to meic wplyw na jego dzialanie :] ?

Nie
    Uwaga ogólna: wszelkie programowe pomiary napięć nie są wiarygodne. Napięcia mierzyc należy miernikiem.
  • REKLAMA
  • #4 2270101
    Wadel
    Poziom 14  
    Przepraszam za pisownie nie kazdy jest mistrzem ortografi :/ .Troszke to wszystko rozwialo moje watpliwosci . W jaki sposob dokonac pomiaru ? Wiem ze jakies 2 kabelki sie zwieralo i sie wlaczal zasilacz kiedys sie tym bawilem . Teraz np zasilacz daje 3 V , bios pokazuje identyczna wartosc co PC Probe (chyba zreszta pobiera z biosu dane ) . Co tu dodac moze to ze 5V utrzymuje sie na poziomie 4,8V ; tylko z tym 3,3 mam problem :/ .
  • #5 2270184
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Jak uruchomić zasilacz "na sucho" jest opisane dokładnie w temacie podwieszonym do działu Hardware.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic316154.html

Nie przejmuj się pomiarami programowymi, bo często pokazują głupoty. Pomiarów dokonuje się miernikiem :!:

Przed uruchomieniem zasilacza obciąż go czymś (np. żarówką), bo często na biegu jałowym wszystkie napięcia są idealne, a pod obciążeniem już niekoniecznie, co wynika z konstrukcji tego zasilacza.

P.S. Nie musisz być mistrzem ortografii... wystarczy skorzystać z funkcji sprawdzania pisowni. Po to w końcu znalazła się na tym forum.
  • REKLAMA
  • #6 2270253
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3824
    Wadel napisał:
    Czy takie napiecia moga doprowadzic do zniszczenia sprzetu ? Dodam ze jakies 3 miesiace temu zmienilem karte na GF 6600GT (pobiera dodatkowe napiecie) . Czy zasilacz mogl po prostu sie wyzylowac ? . Jak zmieniam karte na GF 4 to wzrasta mi napiecie na 3V . Dodam ze napiecie sie caly czas waha:]

:arrow: ... by nie rozpisywać się zbytnio powiem tak wszystkie objawy wskazują dla mnie jednoznacznie najwyższa pora Byś sprawił sobie zasilacz o większej mocy i fakt ten nie podlega już dyskusji i nie będę to argumentował po prostu coś nieskromnie wiem w tym temacie o ile mnie nie znasz pod tym względem . :idea:
    Nadmienię tylko Byś ten manewr wykonał szybko i by był to jakiś sensowny zakup! :D
  • #7 2270659
    Wadel
    Poziom 14  
    Nom mam plyte asusa wierze tym wskazaniom z biosu dla pewnosci i spokoju sumienia wykonam pomiar (w pewnym poscie starszym znalazlem moje napiecia zprzez roku podane i sa o wiele wyzsze! ) . Juz zdecydowalem ze musze zakupic nowa jednostke zasilajacom . Padl wybor na taki sprzet :

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85248944

Jak pomierze to napisze :) .

PS:Ta funkcja poprawiania mnie przeraza pisze ze wszystko mam prawie zle :P
    :arrow: Nie narzekaj jakaś nauka z tego wyjdzie , a poza tym Będziesz więcej zrozumiały dla innych i łatwiej będzie Ci pomóc :D
    Jeśli chodzi o zasilacz to popieram Twój wybór ! TONI_2003
  • #8 2270686
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    Wadel napisał:

to dobry wybór
    Wadel napisał:
    PS:Ta funkcja poprawiania mnie przeraza pisze ze wszystko mam prawie zle :P

słyszałeś kiedyś o znakach diakrytycznych?? oczywiście nikt nie wymaga byś ich używał, ale od poprawnego pisania nic cie nie usprawiedliwi
  • #9 2270766
    Wadel
    Poziom 14  
    Ok pomierzylem przy wlaczonym kompie w stresie ale tylko po 5 min stresu .

3,3 = 3,27

3,3 = 3,33

3,3 = 3,30

Asus probe pokazuje 3,2 V . To sie nazywa zlosliwosc sprzetu jak go mierzysz to nie da sie wymienic :P.Pomierze jescze na wieczor i napisze .
    --------------------------------
    09 Wrz 2006 21:46
    Jestem bardzo zadowolony z nowego sprzretu temat mozna zamknac dziekuje
    Moderowany przez TONI_2003:

Post został scalony !

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył niskich napięć na szynach 5V i 3,3V w zasilaczu Codegen 400W (model 300XX), co zostało wykryte przez program Asus Probe. Program wskazywał szczególnie na problemy z linią 3,3V, która w pomiarach programowych spadała nawet do 2,8V, co przekraczało dopuszczalną tolerancję 10%. Po otwarciu zasilacza zauważono nadpaloną ścieżkę na płytce drukowanej, co mogło powodować zwiększoną rezystancję i obniżenie napięcia. Użytkownik wykonał mostek na uszkodzonej ścieżce, jednak problem nie ustąpił. W dyskusji podkreślono, że pomiary programowe są mało wiarygodne i należy używać miernika elektrycznego do dokładnego pomiaru napięć. Zalecano także obciążenie zasilacza podczas pomiarów, gdyż na biegu jałowym napięcia mogą być pozornie prawidłowe. Wskazano, że zasilacz Codegen jest niskiej jakości, a deklarowana moc 400W jest często zawyżona, co może prowadzić do przeciążenia i uszkodzeń, zwłaszcza po zmianie karty graficznej na bardziej wymagającą (GF 6600GT). Ostatecznie użytkownik potwierdził, że po pomiarach miernikiem napięcia na linii 3,3V utrzymują się w normie (około 3,3V), a problem z programowymi odczytami wynikał z ich niedokładności. Zdecydował się na zakup nowego, lepszego zasilacza o wyższej mocy, co zostało pozytywnie ocenione przez innych uczestników dyskusji. Szyna 3,3V zasila m.in. pamięci RAM i niektóre układy logiczne, dlatego jej stabilność jest istotna dla prawidłowego działania komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA