logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja systemu LINUX MANDRIVA

rudiszubert 07 Lut 2006 13:56 1191 7
REKLAMA
  • #1 2271357
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Ocena: 221
    Czy można zainstalować Mandrive na drugim HD jeśli na pierwszym jest XP pro?Chodzi o to ,jak będzie wyglądał boot,czy pliki rozruchowe zapisane będą
    na 1 czy na 2 HD.? I czy to będzie startowało bez przestawiania sekwencji boot biosu?Amoże jakieś porady?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2271632
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    oczywiscie ze mozna, najlepiej aby bootloader tez zainstalowac na drugim dysku
  • REKLAMA
  • #3 2271981
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Mam 3 dyski, z których żaden nie jest widziany przez bios,dopiero przy wyliczaniu urządzeń przy starcie kompa je widać. Czy linuxMANDRIVA będzie je widział? Wyjaśniam od razu że dysków nie widzi bios bo mam podłączone do drugiego i trzeciego portu ATA a na pierwszym mam nagrywarkę i CDroom.Tak musi być na tej płycie głównej tj.FOXCONN.,aby komputer mógł bootować z napędów optycznych
  • REKLAMA
  • #4 2272024
    szaleniec
    da rade; ja mialem linuxa zaintalowanego na dodatkowym kontrolerze i chodzilo bez problemu...
  • #5 2272526
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    napewno ruszy - a bootmenagera ( lilo lub grub ) zainstaluj w MBR
  • #6 2275190
    rudiszubert
    Poziom 19  
    To w końcu jak instalować bootmenagera ,czy w MBR czy na tym dysku na ,którym będzie LINUX ?
  • REKLAMA
  • #7 2275229
    szaleniec
    mozesz zainstalowac bootloadera w MBR drugiego dysku :-)
  • #8 2275764
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Biorąc pod uwagę Wasze rady przystąpiłem do instalacj i klops. Instalecja kończy się po kilkunzstu sekundach.Powybraniu języka instalator wyświetla ,że są instalowane drivery IDE ATA ,po czym wszystko wisi,nie przechodzi do dalszej fazy.Instaluję z DVD.Co można zrobić?
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji systemu Linux Mandriva na drugim dysku twardym, gdy na pierwszym jest zainstalowany Windows XP Pro. Użytkownicy potwierdzają możliwość takiej instalacji, zalecając instalację bootloadera (LILO lub GRUB) na MBR drugiego dysku, aby uniknąć problemów z rozruchem i koniecznością zmiany kolejności bootowania w BIOS-ie. Poruszono także kwestię wykrywania dysków przez system Linux Mandriva, zwłaszcza gdy dyski są podłączone do różnych portów ATA, które nie są widoczne w BIOS-ie, co nie powinno stanowić problemu dla systemu. Autor zgłasza problem z instalacją, która zatrzymuje się podczas ładowania sterowników IDE ATA z nośnika DVD, co wskazuje na możliwe problemy ze zgodnością lub nośnikiem instalacyjnym.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA