logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Webasto DBW 46 - nie uruchamia się pompka paliwowa, co sprawdzić?

Siedlecki Grzegorz 08 Lut 2006 21:09 4090 5
REKLAMA
  • #1 2277947
    Siedlecki Grzegorz
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam.
    Mam samochód z wbudowanym ogrzewaniem webasto model dbw 46.Ogrzewa obieg płynu chłodniczego nie odpala.Na początku jak kupiłem samochód i chciałem wypróbować ogrzewanie palił sie bezpiecznik,kilka razy próbowałem, ale bez skutku ciągle sie palił.Po jakimś czasie doszedłem co było powodem zwarcia - była zatarta pompka doładowująca powietrze do webasta - do spalania ropy.Zdobyłem taką pompkę, zamontowałem, włączam i już myślałem że działa - bo niby działało - ale po chwili się wyłączało. Zaobserwowałem, że nie odpala sie paliwo.Doszedłem do tego, że prawdopodobnie wszystko funkcjonuje tylko sterownik nie uruchamia pompki paliwowej (była sprawdzana i działa):cry::cry: i dlatego nie odpala. Co robić poradźcie. Na zime by mi się to przydało.
    Dziękuje pozdrowienia. :cry:

Moderowany przez Sady:

Po co tyle (!), Nie piszemy postów z Caps Lock'iem. Regulamin 10.9

• REKLAMA
  • #2 2336950
    skylark
    Poziom 25  
    Ocena: 239
    Zbyt dużo możliwości, by móc powiedzieć konkretnie.
    A to mogą być przyczyny:
    Problem ze zbyt niskim napięciem
    Uszkodzenie któregoś z elementów el. urządzenia (czujników, świecy, sterownik itp)
    Problem z instalacją eleltryczną.
  • REKLAMA
  • #3 2338162
    Siedlecki Grzegorz
    Poziom 11  
    Dziekuje za zainteresowanie sie moim tematem, tak jak pisalem w glównym temacie doszlem do tego ze prawdopodobnie wszystko funkcjonuje oprucz pompki paliwa ktura nie uruchamia sie a kturom demontowalem i sprawdzalem na zewnocz i dziala.Szłyszalem ze sterownik blokuje odpalanie po kilku prubach, prawda to?
  • REKLAMA
  • #4 2338264
    skylark
    Poziom 25  
    Cykl sterowania pompy następuje dopiero po teście sprawności urządzenia i w tym przypadku coś jest nie tak.
    Jeśli wystąpi jakikolwiek błąd elektryczny ,urządzenie wyłącza się w trybie awaryjnym.
    W tym typie urządzenie nie ma funkcji blokady sterownika.
  • REKLAMA
  • #5 2340057
    Siedlecki Grzegorz
    Poziom 11  
    Co bys zrobil na moim miejscu od czego bys zaczol sprawdzanie i jak
  • #6 2353270
    skylark
    Poziom 25  
    Zacznij od tego:
    Sprawdź, czy bezpiecznik termiczny na końcu urządzenia (po przeciwnej stronie jak świeca) ma zwarcie. Rownież jakie jest napięcie przy próbie startu pod obciążeniem świecy.
REKLAMA